用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

原帖由 bbqueen 於 09-7-10 22:34 發表

我囡都係細囡, 年頭出生 ge 成績真係大多數好 D ga!

你咁講我好HURT, 我個女都係2月喎, 唔覺有你地D效應嘅.

而家寄居係我妹度, 好少上來, 咁快開左新TOPIC, ckckcktina, 效率奇高.

原帖由 bbqueen 於 09-7-12 15:39 發表

渡假?

屋企裝修, 不過對於小朋友就超開心, 4個日日一齊返學一齊玩, 有時我唔得閒叫工人接, 跟住佢話 : 太太, 4個一齊真係搞唔掂......

我連買都未買, 個次停學連支票都交唔到, 北角d書局又冇得賣, 所以..............冇理.

原帖由 carlily 於 09-7-15 22:04 發表

..我都好驚佢架... 佢比我好大的壓力.. !!

各人有各人讀, 唔好比自己咁大壓力.

我都同阿女講要以佢為目標, 阿女成日話實唔夠佢叻, 我咪話我都冇叫你叻過佢 (因為跟本冇得比), 只係學佢咁努力, 同埋要小心, 如果你答問題小心d唔好咁大意其實你都唔差ga.

原帖由 ckckcktina 於 09-7-20 10:27 發表
尋日打風, 勁恐怖呀, 你地home有無事呀? 我家廁所 & 廚房窗台都係咁入水, 等我攝左幾條毛巾吸水.

twu_hk, 你家都應該好食風架哦, 有無事呀?

打親風我地露台要落閘, D風吹到來好似打仗咁, 好恐怖架.

不過今次吹唔正, 冇聲, 但我見樓下操場棵大樹倒塌了(連根拔起).

原帖由 carlily 於 09-7-15 14:10 發表

... 如果你真係買唔到.. 我幫到你呵,.. !! hehhehe  因為... 因為.. 我買左兩套係home 呀..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!羅黎炒黃牛.. hahhaha

唔好意思, 我而家先睇到你個post咋, 我係鑽石山間三x搵到全部去買左啦.

ckckcktina, bbqueen,

你地行到幾點? 我朝10晏4呀, 返到屋企成個人散左, 不過今年冇買太多習作, 因為表哥有淨益我, 續訂左i love english, 阿女好鍾意睇的.

但我個喼都滿左, 因為買左30本$5本的老夫子漫畫.

星期二會同小朋友再去, 到時睇下會唔會再有收穫.

原帖由 ckckcktina 於 09-7-31 10:33 發表
chingma,

ok, 無問題啦! 一定會同班架, 因為佢係跟年級來分班架. so我地阿女一定會group埋同一班架, 我細女聽日返去, 我幫你留定個位啦. 你上堂果陣先叫阿女帶張票返去啦. 抬頭就跟學校個名寫就ok架啦. 有咩唔名,  ...

你地係咁講, 究竟學乜? 可否講下滿足下我的好奇心.  

最衰日日都要返暑期班, 好多野都報唔到.

原帖由 chingchingmama 於 09-7-31 22:47 發表
twu_hk

We are going to an English Camp which ckckcktina mentioned before at the last week in Aug, would you like to join?

Chingma

而家日日都要返暑期班, 一三五游水, 都冇時間報其他, 你地玩得開心d啦.

原帖由 ckckcktina 於 09-8-4 10:10 發表
twu_hk,

你幾時搬呀? 咁你阿女/仔返補習班好麻煩囉. 朝早要一早起身囉? 又要預時間搭車, 你妹home搭幾耐先到cwb架?

都要8月尾才可回家.

之前安排好一架車去的, 點知阿妹個司機7月尾停左牌,冇車搭.  試過搭的士拒載, 上到車又勁塞車, 個工人話個的士司機"xyz", 而家唯有迫MTR, 比佢地試下返工的真實苦況, 等佢地早d面對現實. 不過快過自己駕車, 半個鐘到達.

原帖由 bbqueen 於 09-8-4 18:26 發表

唔塞車要 7:30 am 前過咗 tunnel 先得, 其實搭 MTR 係最快 ga la......不過, 係幾迫 ga......

亞囡話好掛住 D 同學仔, 想快 D 返學 wor, 你哋買齊書未 ar?

未買,諗住整好間屋先, 費事唔見.

如果唔係裝修遲左, 我都想搞個gathering, 一齊開心下, 我上年都有同幼稚園d朋友仔搞.

可惜而家居冇定所, 八月尾我又一定忙死, 買校服, 買書, 執屋, 拆箱..........實做死我. 不如ckckcktina做搞手啦, 你係專家.

嘩, 你地個個都去完旅行番來, 恨死隔離啦, 哎呀, 唔記得叫你地幫我田買野潻.

ckckcktina,
速速現身開party啦.

sorry, 唔得呀, 游完水3點, 食完tea 跟住6點要到灣仔拉丁呀, 所以唔走來走去了, 你地玩得開心d.

原帖由 ckckcktina 於 09-8-17 10:29 發表
twu_hk,

你咁full架. bbqueen同我傾過, 佢話提議下次去吊墨魚呀! 夜晚黑先去. 你有無興趣呀? 因為想約出來都係想阿女見多d 朋友仔之麻. 而且我地大人又可以吹兩嘴, e家chingma出唔到來, 你又出唔到, only得我同bbq ...

係我個女full, 但係佢呢個暑假終於都學識自由同蛙式, 所以一三五策略是對的.   

晚上一定得, 去邊冇所謂,

提下你地星期四下午一點回校見老師.

原帖由 bbqueen 於 09-8-28 22:43 發表
有冇 mami 聽到班主任話今年 p3 開始有小班, 約 10 個同學仔一齊,  B 班加多1 個 Miss 教中文?  A、 C 班 係 Maths/ Eng?

A班係Eng, 有家長問點選小朋友出來, 簡強定弱? 老師就糾正佢唔好自己標籤左小班, 總之係選佢地認為合適上小班的學生.

我個班都有一個插班生

原帖由 bbqueen 於 09-9-2 21:56 發表

你哋覺唔覺今年 p3 ge 課室好似細咗 D ar?  40 人一班真係好迫

好似真係細左d, 定係佢地大個左?

原帖由 ckckcktina 於 09-9-3 15:06 發表
bbqueen,

幫我讚下你女啦. 佢都不知幾叻呀, 今日係佢take果d 印花俾我女架. 都唔駛我女去搵佢. 真係叻啦.

我昨晚重同你問左5個番來, 想問你點交收, 而家重要不要?

今日阿女去合和驗眼有150度近視加小小散光要配眼鏡呀. 緊係暑假打得機多 .

小朋友配眼鏡有什麼要留意? 以後戴左眼鏡會好麻煩了.

原帖由 bbqueen 於 09-9-7 12:39 發表

係未睇唔到黑板, 至帶佢去驗眼 ar, 有 D 同學仔戴緊矯視鏡, 你会唔会諗?

係呀, 上星期返來話睇唔到, 見今日假期易BOOK咪同佢睇.  矯視鏡, 要研究一下先.  最多大個左學我咁做LASIK.
‹ 上一主題|下一主題