用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 alkyng 於 07-7-4 00:05 發表
ALL:

唔知點解響之前"95區大都會"TOPIC到發表新0既文章無辦法顯示出來 , 所以我忍唔住重新開一個"95區大都會II"試下, 你地依家入來呢個TOPIC繼續傾丫

alkyng

HI I AM MIHO , 我現改了MIHO.WAH因重新登記用了另一個名
很難用  我想最新的放在前, 請問如何做 ?

另外, 我之前已想改名稱了因有些家長是不清楚自己的區號碼, 妳們話改回貼身的名稱" 將軍澳區媽咪談談小學 " 好嗎 ? 最好妳們幫幫改下, 如我們知認識便自行進入, 但一些新的好媽咪可能未必懂 .... 這是我想 可以不改的

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-7-4 22:16 編輯 ]
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-7-4 17:36 發表
yeeli:

我今日都去左天利行買書, 上學期數學都有六本呀, 我地中文用啟思, 常識, 音樂及資訊科技科就用朗文, 英文及科學用educational, 我睇過d內容, 大致上都係由淺至深, 無想象中咁深.

YEELI & ALKYNG

我的學校大約$1105 英文4本+workbook用朗文,數學1本+習作 用現代,中文(用普通話) 教育..等. 我同老公會8月30日可真正了解下學校.
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-7-5 00:39 發表
MIHO:

你個女好有肉地呀 .

YEELI:

我已經將個名改做"將軍澳95區小學交流站", 你地覺得好唔好呀.

alkyng

此名很好 !  妳如何改到的 我一看到便進入觀看,
我想現在妳最懂此新系統, 但我最不喜歡的是要找尋最近的說話....:tongue:
我一

YEELI
是小女, 不過現在沒那麼肥了因入了幾次醫院.遲些給妳們看看哥哥.
MIHO

原文章由 fungkayan 於 07-7-5 17:37 發表
天主教聖安德X家長注意

我聽一個六年級的冢長講,他的兒子近日在校內被同學打,並已報警處理

FUNGKAYAN

情況如何的 ? 我很緊張 我仔仔升小一就是此間 ?
我一直很怕有打人的學校 不知有沒有報導?可等我查下或可否詳細告知 ?
不知此間學校多不多新移民 ?
但聽人說他理念不錯 ?

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-7-5 22:36 編輯 ]
MIHO

原文章由 kiukiubb 於 07-7-6 09:38 發表
alkyng---全職媽媽---兩個女---大女(將軍澳天主教小學)
yeeli   ---全識媽媽---一個囝-----(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb--- 要返工的媽咪 ---一個囡(將軍澳天主教小學)

MIHO --- 上班的媽咪   --- 一男一女 ---大仔(天主教聖安德肋)
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-7-5 23:05 發表
MIHO

你不如打去問下間小學,因為有時只係聽就唔全面,
如果真係有咁既事,你可以睇下佢地小學點處理呢件事,
從而同間小學反映下家長既意見.

YEELI

請問如何問起好 ? 我又未清楚事件 .....
我都想 ..
MIHO

原文章由 mkwok 於 07-7-6 16:30 發表
MIHO.WAH,

昨日報紙有報導的,妳可上蘋果網睇返。我大囝都將會讀這間,但都不能擔心咁多,始終不是自行收生而係政府抽簽,梗會有乖同吾乖的小朋友,最重要係學校的處理。

HI MKWOK

妳仔仔讀那一班 ? 我仔仔是 " 智班 " , 不過我都想聽他如何處理.因我也怕仔仔為人太直
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-7-6 21:59 發表
miho.wah  alkyng

我今日同仔仔返馮晴小一迎新日,馮收成169人呀,
我見大部份都係香港父母,好少國內父母,我問阿仔
跟老師學d咩野,佢話miss講故事比佢地聽,故事係講
媽媽的梳化,佢就講返個故事比我聽,但唔知 ...

YEELI

馮今年有這麼多人怪不得他說沒有位子 , 聽妳說又真是幾好喎 好羨慕 .......好我會努力追入來 HA HA
妳們家長呢? 如有進一步消息再告訴我 等我恨下....
MIHO

hi yeeli

請問SPI的書包在那兒買的, 我找不到
我在MR.KONG 已看中一個仔仔都很喜歡, 但我上網看到很多家長
都說買此SPI書包, 故我想多看後才決定

多謝杰媽咪的意見, 妳將我不敢說的話都說了出來
我都有此感覺.....可惜......唉, 不緊要的.. 我會多了解
學校看他是否與他說的理念一致實施出來的
MIHO

原文章由 mrschong 於 07-7-17 00:13 發表
HI 各位家長

我的女兒今年6 years , 今年九月快將入讀天主教聖安德肋小學.
但本人非常擔心 , 這間小學是否可以.

之前選擇此間小學, 是因它有兩文3語, 而且更是千禧學校,
應該沒有問題.

但近日我聽 ...

HI MRSCHONG

放心啦 ! 我都是今年入讀此校 , 就放小朋友一年看看, 如小朋友不開心或發現學校有問題便轉P2.
收生不足 其實都很難講的, 我覺得暫時都不錯了.
因今年人數少現在家長也比以前進取故會選一些比較有保障的小學, 此校實太新.我想大部分家長都選在小學學校村( 尚德)局多.

另外, 我曾打電話給聖安德肋查問打人事件 及 小朋友吃飯問題
沒時間, 我下次再說 我只餘下15分鐘吃飯,如可以今晚上來.
MIHO

原文章由 MIHO.WAH 於 07-7-18 13:42 發表

HI MRSCHONG

放心啦 ! 我都是今年入讀此校 , 就放小朋友一年看看, 如小朋友不開心或發現學校有問題便轉P2.
收生不足 其實都很難講的, 我覺得暫時都不錯了.
因今年人數少現在家長也比以前進取故會選 ...

HI MRSCHONG

續回上文....

我有致電學校問關於打人之事, 她很有禮貌,耐心回覆我說
學校會關注及每一年班均設一位副主任協助,希多留意每位小朋友情緒可加以幫助.另小息也分1-3年班及4-6年班為一組希給予大量空間給各位小朋友活動.

小一生吃飯地點會安排在班房內及由班主任及一些高年班的學生伴吃午餐, 她說已實施從前2年(忘了1-2年)開始, 效果都不錯.

聽來都不錯的.

暫時知道這麼多, 希幫到妳 , 其實妳自己也可致電學校問問
老師都真不錯感覺
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-8-1 23:18 發表
hayamama:

應該要買保溫個種會好d, 因為交左個飯盒返學校, 都唔係第一時間就開餐, 由屋企煮好到個飯盒交到小朋友手上, 會有一段時間, 所以夏天用保溫一來唔怕凍左二來唔怕變壞, 至於冬天更加要用保溫啦, 所以 ...

HI ALKYNG

我今晚才往千色店但不知買那個好 有些看又好像不太好
有些又好像很大   真是心大心細, 如T字頭的就此300幾好又貴了少少, 取慘就是我仔仔下午都吃兩大碗飯(是大人份量但人就不肥)...如買細些又怕他不夠 故我想問下妳選了那個, 嘻嘻
其實我只買了書包其他都未買, 近日看了妳們說及我現比較有空間便開始看
MIHO

原文章由 hayamama 於 07-8-6 14:03 發表
MIHO,
我昨天去了千色店一轉,終於買了個'Zxx....ji'(是不是日本的象印牌?)飯壺,折咗都要$238,但觀乎所有的牌子及size,這個款已算價錢合理;附送一個保溫袋及筷子,而且有三层的,開關很容易,不須很用 ...

DEAR HAYAMAMA

YES! 就是我看其中一個都不錯 但妳覺得大嗎? 不原有保溫袋的我以為只有筷子送, 其實價錢都人合理.
唔 我會多看多再往看看.

謝謝妳
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-8-6 21:53 發表
MIHOLO:

唔好意思, 自從大女放暑期後變得好忙, 所以少左上bk, 上個星期五仲突然急性腸胃炎:cry:, 四個鐘已經痾左成十次, 最後攪到要call白車入將軍澳醫院 , 依兩日個肚仲係會抽住痛但就無痾, 唉....

飯 ...

妳都很忙, 希望她快快好 ,現在天氣真不好實太熱 !
其實我也不太今早爺爺帶仔仔看鐵打:(  我都知仔仔腳是有扁平足
及內曲(已每年看MR.KONG) 但不知原仔仔幾嚴重
在一星期前他已說腳PAIN 問他又不能告知如何PAIN, 但玩時又不PAIN及他說沒事, 我們以為他是運動過度腳PAIN, 點知爺爺星期六帶仔仔學游泳時看到他連腳部彎曲動作做不到才覺嚴重
中醫說仔仔腳有內彎須盡快處理或用木板夾腳SLEEP每晚約一年多比較好 ,故我又開始找人問護足部醫生, 因中醫說做好找一些支架來夾腳 唉! 明天又要去找中醫因他現在發炎......
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-8-7 17:00 發表

miho.wah
其實宜家有好多小朋友對腳都有問題,我仔都有扁平足同後足外翻,
今年就好咗好多,我都係去Mr.k到睇,但都有好多同學仔媽咪講
睇MR.K都唔得今年嚴重咗,所以要真正去睇矯形中心先得喎,
我 ...

不用說我當然要 ! 請PM給我
我仔仔現要在中醫護腳一星期一, 爺爺說今天如可以會帶
他看西醫可轉介往護膝腳部門.

謝謝妳:loveliness:
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-8-8 15:35 發表
kiukiu miho alkyng

由於宝血矯形係派人到幼稚園幫返僅學既小朋友檢查架,
我就未去睇過所以唔知詳情,可能大家要有點冒險精神.
pm 比你地.

謝謝妳 ! YEELI

妳好像沒說你仔仔讀那一間, 等我知道那間有那麼好
有此檢查
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-8-9 00:22 發表
hayamama:

你岩呀, 就係三期萬x對面個間呀 .

yeeli:

我個女間幼稚園之前又係請左間醫院來做檢查呀, 但唔係好記得係寶血or靈實, 佢地check到0既問題同我響三期樂x軒check到0既一樣, 個日佢地d職員仲 ...

THKS ! ALKYNG

我想會盡快往此處看
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-8-27 21:16 硐表
各位靚媽
就開學,希望大家小朋友都有個好好開始, 大家加油,
你地買整開學用品未呀,你地覺唔覺Dr.k今年重貴過上年
我買黑鞋同白鞋要600-700蚊
都開晒家長會,你地聽成點呀?:loveliness: ...

HI 各位MA MA 很久沒來了

我未開家長會  要到30/8才開 .
MIHO

原文章由 yeeli 於 07-8-30 21:10 硐表

MIHO.WAH
好耐無見, 我開家長會嗰日有個媽咪既小朋友
係三年班既插班生,佢問校長可唔可以比佢開學陪
小朋友,但因為小一先可以有開學家長陪,小三就無
校長重話一向都有插班生好快就會適應同學仔,又話
同學生 ...

多謝妳 YEELI 的幫忙:loveliness:  我一定會試!

今天開完家長會對學校認識多了, 都不錯他的標榜語境教學理念
很好很吸 引及地方就大都不得了 , 我未看過這麼闊的班房陽光照耀入課室(我只看小一)因我沒有聽說明會,而吃飯方面 小一在班房午餐, 而2-6年級則分愛心飯及AIR LUNCH (外買) 因是給機場德國食品公司負責, 如是AIR LUNCH則有個大飯堂, 而愛心飯則有2個小飯堂位置.

我仔仔的班主任是教中文由於是語境教學的關係故班主任會在一年內一直都說普通話, 仔仔最怕就是普通話 剛重同我們說為何選它 ? 我當然說他是一所不錯的學校,他說可否幫我選間最好的學校的小學   我問他為何有此想呢 ? 他說想找一所沒有全日都說普通話的學校   哈哈我向他說媽咪最想妳班主任是教英文 他說 呀那我一定要時常溝囉....
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-9-4 13:19 硐表
YEELI:

學校副校長要我地小一所有家長, 一致合作唔可以比錢小朋友帶返學, 只要我地安排小朋友帶食物盒返學就ok, 佢話如果我地比錢佢返學買野食, 佢地一來要去左廁所先, 之後就同d大哥哥姐姐一齊迫去買食物, 三來又 ...

DEAR ALL ,

:) ALKYNG 我同妳一樣 , 學校都不許家長給予錢小朋友帶回校,
可能大家都是天主教.

看到妳們真好每個媽媽都能抽時間同仔女上課 , 我就不可以了真是錯過他的小學的第一天 最差是我老闆不願放人, 連30/8 家長日都問我為何要出席是否一定要   ? 真比她氣C我
好在我老公可以出席仔女各人的上學日 , 而囡囡返幼稚園須一起上學3天 . 老公說很多其他媽咪問為何妳太太不出席

暫時看都不錯 :loveliness:除了第一天校車問題外,  因聽老公說聽家長媽咪講為何選他作首選, 因有朋友及老師建議及了解後才選 :loveliness: :loveliness: 我都開D, 不過全首選的都入了A班

我們都是訂了飯盒 同ALKYNG一樣沒得選,但每天有菜飯+中西式餸菜都很多+生果(送) , 另外可加錢每天多一杯果汁.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題