用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

原帖由 mkwok 於 09-2-19 18:02 發表
MIHO.WAH,

係呀,囝囝係屋企已經玩緊遊戲機。

ALL

請問妳們有沒有仔仔的功課是J.W. 呢 ? 因星期四仔仔回來才說J.W. 不知道題目, 因給老師抽了出外做數學.....  本想今天見到返課外活動的同學問但不幸地他沒有上課.....故也試試
MIHO

原帖由 mkwok 於 09-2-21 13:08 發表
囝囝曾經做過, 但係吾記得寫什麼.

all

我在內聯網已有家長回我了, 需然遲了昨天才看到但剛好仔仔昨天仍未知及做, 故昨晚已做好今早有得交功課了.
MIHO

kcmama

妳仔仔是否叫做 bosco ? 是否同我仔仔gordon一組 ? 好像3/3,11/3 有份幫手講英文活動.

all

星期日去旅行la....妳們帶什麼食物.
MIHO

原帖由 KCMAMA 於 09-2-28 15:11 發表
miho.wah

係呀..我個仔叫 Bosco ,佢話同 Gordon 一齊係小食部用英文交談買野俾同學仔,我唔問佢都冇講呀

明天帶咩? 我仲諗緊...我諗都係面包呀蛋糕呀咁囉。 天文台仲話明天有幾陣驟雨 tim ,煩... ...

DEAR Kcmama

仔仔是有告訴我但就沒有告訴我做什麼只說要做買東西, 再問他就說不知道. 我都是自己看紙
明天會下雨....   昨晚家長會我見到妳仔仔穿阿根廷衣服的, 對嗎 ?

MKWOK
妳昨晚有沒有來 ? 家長會說了很多學校未來的動向...
原來我們仔仔升到小三將有很多關於TSA練習.
MIHO

原帖由 mkwok 於 09-2-28 19:20 發表
MIHO.WAH/KCMAMA,

妳地的小朋友英文好叻呀,是否英文班老師選出來再重組呀,我囝囝冇份呀。

我昨天OT,臨找叫老公即刻到,所以7點先到。 

DEAR MKWOK

錯了, 我仔仔不叻呀只是有朋友介紹他往外籍老師學習. 老師很好他見仔仔第一課很乖便很給予機會他以後上課囉. 我仔仔說有很多都聽不明白.. 今次有機會都是男的外籍老師介紹給他的老婆(即另一位外籍老師) 今次活動 , 聽仔仔說.... .
MIHO

原帖由 mkwok 於 09-3-3 10:57 發表
MIHO.WAH,

都吾係好明tim, 係學校的課外活動, 定係小息時找外籍老師傾談呀。旅行個日, 女外籍老師走過來同囝囝傾談, 囝囝話吾係好聽得明, 同埋吾識答, 老師只係叫佢introduce your family, 佢都吾識, 要老師講This  ...

DEAR MKWOK

hinhinmama 又真是很久沒有見了, 不知道她仔仔是否仔仍在本校 ? 或可能她太忙 ?

CANDY 我不會說的她有BB是好事 , 不過我很希望她能教我的仔囡, 怕她日後可能不教. 因我覺得她幾好收費合理. 不過都要多謝妳介紹她很好.

其實我英文方面都不太好的...反而普通話比較好, 而爸爸則英文比我好普通話...., 當日旅行完後我們便行另一邊路走,剛好仔仔的英文老師同行便用英文問仔仔很多問題, 老師用英文仔仔便用講東話 , 最後有一題不懂便問我老師說什麼 ? ....故我都希望仔仔多用英文教談的.

學校學英文方面, 其實我都不太明白...仔仔表達有問題故我一直都聽不明他是如何上課..一時又話小息一時又話每週三喎 我想問 KCMAMA比較清楚..她仔仔能表達到..我想

KCMAMA

如妳有時間便問問 BOSCO 今天英文活動如何 ? 我仔仔有沒有說或 他不懂..

我仔仔曾同我說本不想參加此英文活動但他想如他參加媽媽會很開心, 我便說 你能參加MAMA當然開心, 因你有此機會嘗試但重要的不是我而是你自己想不想, 如果真的不想便不要囉, 因媽媽都好想仔仔開心的. ( 實在太假了自己 )

MIHO

原帖由 mkwok 於 09-3-3 16:14 發表
MIHO.WAH,

我諗Ms Candy會教多半年左右, 我現在已專注返細囝的學習情況, 初頭都吾埋佢, 但跟其他家長傾開, 原來有些學校K1下學期已寫田字, 我囝囝連1-10都未寫, 所以要努力跟返先。加上細囝的發音有問題, 請花多一 ...

mkwok

我有PM問妳問題, 妳收到嗎 ? 因好像怪怪便多問.
MIHO

DEAR ALL

今次仔仔的成績退步了, 唉...希望在考試時追回及可升班.

我仔仔今次在考英文及常識都安排往另音樂室考試與其他 1-6年級的小朋友一起考, 因他們份捲會有少少不同, 有什麼不同 ? 我又不知道聽學校-楊姑娘說的今次試給予他另一份捲會否好...但出來重差了. 可能是我仔仔的問題.
因我覺得他自己改正有些是識 但不明為何答錯..
可能他是隨便地答而不看清潔弄得有幾PART不合格
MIHO

[quote]原帖由 mkwok 於 09-4-9 09:47 發表
MIHO.WAH,

妳囝囝英文應該冇問題, 點解英文要另一份卷測, 反而中文吾安排另一份卷。

MKWOK

我都不明白 ? 我有同楊姑娘說 英文及常識應可以不用, 因又不是寫很多, 反而中文但我是在考完試的第一天下午才收到電話, 可能都已考完或老師看了他考中文有點吃力掛 ?
其實當天我有同老公說及他也致電給楊姑娘說可不用, 但她說往後將會有很多寫字故希望早點試.
我同老公都很怕寫得少會影響他記生字能力因他本身已很底了. 及也同時說功課不用改了因同學寫X 5 而仔仔只寫 X 3都OKAY,原本楊姑娘都想再改少D 抄寫的我們又立即擋住. 希望我們沒做錯.
不過待她們放完假都要找楊姑娘問下
MIHO

原帖由 mkwok 於 09-4-9 14:12 發表
MIHO.WAH,

原來係咁。我覺得寫3次都差不多了, 再少便不記得個生字點寫。

係呢, 妳找到英文老師未呀!

找到有兩個, 但這星期六先試一個因我已找了她(A)多次但由於我最後選了妳介紹我老師便放棄了她, 今次再EMAIL 給她都有回便選她, 另一個(B)我都幾喜歡的老師會提供PAPER及說如果仔仔英文差那她可以先用一半時間講故事而另一半則做PAPER或看回學校的英文來配合. 最差是(B)遲了回我否則我可能又會先選(B)因首選的她說不會安排PAPER 一般都是家長提供或由她提供都可以.
MIHO

原帖由 mkwok 於 09-4-16 09:44 發表
她們大約收費如何?貴嗎?

hkd120/1hr 如果 1.5HR 則收平D HKD100/1HR
MIHO

原帖由 longlong2002 於 09-4-23 10:33 發表
請問各位家長,可告知學校的時間表是怎樣的﹖
我知道學校是實行循環周方式﹔但我想了解學校時間表上怎樣安排﹖特別是下午的時間,有朋友告知下午學校有「智能增值課」,是如何進行﹖
下午共要上多少節課,幾點放學﹖ ...

DEAR LONG LONG

1/ 下午3:20放學
2/ 下午是 「智能增值課」, 每週 一, 三, 五 就上 中, 英, 數各科的增值學習, 是以每科每個人之能力來分班的, 有些人英文叻便去課程深的一組, 如果中文比較差便安排另一組, 故一個小朋友不一定科科都往最深的一組 . 希望妳明我說什麼. 而每週二好像是週會, 每週四就每級有安排活動.
其實上課時間是在上午進行的.
MIHO

dear mk & kc

請問什麼是 " F.A. 3-4 俐2/5 " 因仔仔手冊有此句 , 問仔仔他說待老師派才可以做 真的一點也不明白?

如妳們看到便回我.

KCMAMA 很久沒見妳上來 ? 去了那 ?工作忙 ?
MIHO

原帖由 KCMAMA 於 09-5-17 13:43 發表
all

近來忙到cc 下,公司仲要下星期六搬 ..係公司都冇時間上來傾下,返到屋企又忙個仔....

卓卓學緊游水..上左3堂了仲係好怕水 。暑期都應該會繼續學... ...

KCMAMA

真的很久沒見了, 卓卓在學校學 ?
MIHO

ALL

妳們有沒有什麼好的暑期活動 ? 另在TKO 有好的活動參加嗎 ?

我現只參加了康體處的抽籤活動...就是等, 另外是NOW的 足球活動..暑假應會再給予仔仔同囡囡返 圍棋的因之前她們說想返.

有沒有教育方面呢 ? 點呀! 妳們會何安排 ? 有沒有好的提議 ...我都有留意黃永樹的教育中心活動..妳們有沒有返過 ? 好不好呢 ?
MIHO

原帖由 mkwok 於 09-6-4 22:23 發表
MIHO.WAH,

我都見過黃永樹的宣傳單張, 但又要工人一拖兩, 所以都冇考慮.

我都有抽康體署, 吾知得吾得, 但其他活動就冇報, 怕要停學學費冇得退.

暑期只keep住平時的英文, 普通話, 長笛私人班, 不過改在平日上.
...

MK

普通話妳是私人教或一組人學 ? 貴嗎 ? 我都想在暑假再給予仔仔.

康體署妳選了什麼活動 ? 會否一樣呢 ?

MIHO

原帖由 mkwok 於 09-6-5 13:50 發表
MIHO.WAH,

普通話剛剛上左一堂係單對單。我在網上找的。康體署好似選左乒乓球和羽毛球。

DEAR MK

我都選了羽毛球...一個是晚上另一個時間中午掛HEHE 忘了,  乒乓球我都想但要往西貢太遠了. 故我現等緊 恆生的乒乓球參加.

我現在都正考慮暑假的普通話改用單對單.

另外, 英文科我決定不參加暑期班了, 我同補習英文老師說了請她在暑假期中幫我仔仔多補一天(即是一星期兩天) 及請她幫我設計課程是用來重溫P2及準備P3的英文. 原是星期六在假期便安排平日上課, 待暑假後再回星期六.

MIHO
‹ 上一主題|下一主題