用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會李兆強小學 想2008年9入讀聖公會李兆強小分享站(平田) ...
go

想2008年9入讀聖公會李兆強小分享站(平田) [複製鏈接]

原文章由 馬媽媽 於 07-11-27 13:58 發表
Thank you. Keep in touch!!

我囡囡都入咗呀,下年一齊做同學喇~
嘉晴~2002/4/3~升小一喇~
頌蕎~2006/1/4~升N1喇~

原文章由 馬媽媽 於 07-12-7 14:47 發表
Nice to meet you!! Which kindergarten are your daughter studying? Maybe, they will become classmates next year.

我囡囡係north point返幼稚園架,跟我返工 你小朋友呢?!

原文章由 馬媽媽 於 07-12-10 17:45 發表
My daughter is studying in Yau Ma Tei Salvation Army Nursery. I works in Quarry Bay, where is near to you. Which kinder does your daughter study? Are you living in Lam Tin?

我囡囡係north point救世軍讀架,真係"橋",哈哈,因為細囡都係o個度讀育嬰園 我地住將軍澳,我媽咪就住藍田囉,你係咪住藍田架?!(我都住咗廿幾年 )

馬媽媽,
今日你有冇去畢業禮呀?!我兩個女都畢業呀~~育嬰園都有得畢業架~~

原文章由 馬媽媽 於 08-6-19 09:41 發表
Yes, I have. What have your daughter performed? My daughter played the Chinese Kung Fu. Very Great. She grew up and became more mature in performance.

Do you know when will LSK have the induction fo ...

我大女表演揮旗,第一批出場架,你囡囡係咪第三批呀??墨綠色衫既~~
未呀,我都未收到通知呀,佢o的同學仔都收哂通知喇(港島區),我好心急呀!!不如我留個手提俾你,大家keep住聯絡吖~~pls check pm

not yet ar,we just looking for the school bag only~~i      want to buy "spi",is it good or not?!how about u?!
i also hope that they can be the same class

原文章由 馬媽媽 於 08-6-27 14:11 發表
I have bought the "lego" school bag, which is light and reasonable in price.

Your child also has the P.1 preparation class at the nursery. We will start in mid July.

係呀,所以要買書包喇,仲心大心細買邊個囉,o的人話lego同spi都唔錯架~~
係呢,你收到信未呀?!好似咁遲咁既~

原文章由 homingm 於 08-6-28 21:14 發表
今日收到信有關小一新生須知的事宜啦,27/8會有新生指導日 spi書包唔錯,dr. kong呀仔用o左1年書包底部就穿底

我都收到喇~~好開心~~我地到時見吖
我噚日買咗喇~~原本睇中SPI款,但係冇阿女LIKE個隻色,最後買咗同SPI同廠既TLC護"隻"書包,唔知好唔好,但係阿女鍾意,又唔想走多次喎,因為去到SPI個專門店,好遠,咪當試吓囉

係喎,想請教你呢,你仔仔有冇補習架?!人地話小一要開始補,唔知係咪呢?!

原文章由 homingm 於 08-6-30 22:32 發表
呀仔一年級時兩間公司校服我都有買到,校服就分別唔大,但體育衫褲就感覺金龍的質地好一點,尤其添記件運動衫睇o黎容易縮水和起毛粒

但係德田街市o個間唔知o唔ok呢?!我妹個仔讀循道,佢話ok喎~~

原文章由 homingm 於 08-6-30 10:23 發表
嘻嘻,我仔的補習老師咪係我同佢爸爸囉 因我係全職媽咪,所以呀仔o既功課可以自己睇番 小一都未必一定就需要補習o既,如果小朋友放學回家後可以養成自動覺做功課,不用等家長回家後才開始做的話,就會好一點,否則 ...

唔知佢地會幾時同埋點分班既呢?!

原文章由 homingm 於 08-7-1 13:02 發表
學校是沒有分班試的,大概8月家長會收班子女就讀的班別,印象中好似新生指導日當日小朋友就是返自己就讀的班,3年級才會再重新編班

唔該哂,清楚哂喇~~

原文章由 馬媽媽 於 08-8-5 09:36 發表
My daughter will be in 1C. How about your children?

我囡囡都係讀1C呀~~~

原文章由 馬媽媽 於 08-8-7 09:49 發表
Will you go to school with your daughter on 1/9/2008 morning or at the picking up time? If yes, we can meet at the school wo!! Ha! Ha! Then our daughter may become friends and sharing.

How about Hom ...

我27/8請唔到假去呀,o個日會係婆婆同佢去呀,所以可能都要Homingm講o的詳情俾我地知lu~~

但係1/9~9/9朝早同放學我都請咗大假帶佢呀,所以可以見到你地喇 真係好開心咁快識到o的同學仔呀~~~

原文章由 馬媽媽 於 08-8-8 14:50 發表
Let's contact on 31/8/2008 to confirm the time and place. You have my mobile no. Right?

好呀,我到時再call你吖~~

homingm,
1/9見唔見到你呀?!

咦~~~~咁即係第一日就派書喇喎~~

係呢,唔知係咪真係冇單程校車呢?!

問咗喇,搭單程都係計雙程價錢呀 另外冇保母車提供~~~

原帖由 homingm 於 08-9-4 18:17 發表
保母車係要自己搵o架   
係呢,返o左幾日學你囡囡習慣嗎?我仔呢幾日放學o黎做完功課就話眼訓,可能未習慣朝早6點就要起身  今日明明帶了功課返學竟然無交到比老師 小朋友初初返小一就是這樣的 ...

我仲未搵到呀 有幾間都話得一個唔載喎~~~
返咗幾日學,我個女好開心呀,都識到o的朋友仔喇!!!佢又唔係太攰,返o黎叫佢訓一陣都唔願,唉~~
哈哈,我個女都好大頭蝦呀,唔見咗一張通告,希望o黎緊會好o的啦~~今日終於有功課做喇,寫a-z,同埋1-5,佢問點解仲易過幼稚園喎,俾佢吹脹,遲o的佢就知味道呀

homingm,

我今日見到有一架,但係冇人係車度問唔到,問學校又唔肯提供,唔知係咪有衝突呢?!好失望

我地班仲未打俾我地喎~~

‹ 上一主題|下一主題