用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2007- St. Mary - Primary One
樓主: wingnam-ma
go

2007- St. Mary - Primary One [複製鏈接]

原文章由 TelleTelleMom 於 07-10-22 22:59 硐表
Hi everybody,

Are you ready for the test and dictation this week?  I spent most of the time to prepare Eng dictation but still have no confidence on her.  Hopefully the science test is not too diffi ...

science i just go through once with her make sure she understand.  eng dict this time really 好多,串得好辛苦. 中文唔知會點考??? 要唔要默晒成課書???

原文章由 froggybb74 於 07-10-23 09:22 硐表

好似上星期手冊話只要温習四課,唔知係咪只係四課就夠?我囡囡中文最弱,唔知得唔得?:-| :-|

froggybb74,

咁少!!!手冊唔係寫1,4,5,8課咩????

原文章由 froggybb74 於 07-10-24 09:50 硐表

我無詳細問,但佢話有一題個答案 not sure,take it easy,仲有咁多年書要讀,邊緊張得咁多。::" /> ::" />

my daugther said science test 和workbook 完全一模一樣, look like photocopy of it. 佢話好淺識晒.但佢試過好多次話識晒,點知派回來就錯好多 靠唔住.

science test 我唔望高分, at least not肥佬就ok. report 見紅唔係幾好啦.

[ 本文章最後由 Boots 於 07-10-24 13:38 編輯 ]

原文章由 timaliceching 於 07-10-23 15:43 硐表

中文測驗好像是一、三、四、八共四課,對嗎?
我幫囡囡温習中文時,主要是考核她能否懂得運用課文內的詞語,故我會自己作一些句子,然後要她填寫文中的字詞,一方面考核她對該詞的認識,另一方面是想她重温該字的寫法。
另外是 ...

you are really a supermum, 做足準備功夫. i start to 溫中文yesterday night, forget most of the words dictate before 中文我無mud 點溫, cos集中火力溫英默已筋疲力揭. d 字錯完又錯, i always said to myself " calm down, calm down"

[ 本文章最後由 Boots 於 07-10-24 13:36 編輯 ]

原文章由 froggybb74 於 07-10-24 16:48 硐表
1B mam,

你們今個星期有冇派 reading bag,我個囡囡冇帶過返屋企,唔知係全班冇派定佢留係學校。

me too. 我正想寫紙仔叫老師幫手找. 但 today handbook 寫說明天bring reading bag, i think my girl may have left at reading room.  仲有冇其他同學是沒有的.

原文章由 froggybb74 於 07-10-24 16:48 硐表
1B mam,

你們今個星期有冇派 reading bag,我個囡囡冇帶過返屋企,唔知係全班冇派定佢留係學校。

me too.  我正想寫紙仔叫老師幫手找. today handbook ask them to bring reading bag tomorrow, i think my girl may have left at reading room.  any other 1b 同學都沒有reading bag?

原文章由 froggybb74 於 07-10-24 17:21 硐表

我囡囡話可能漏左係reading box,都唔知reading box係乜,anyway我叫佢聽日自己揾清楚。

仲有WTE係咪要日日帶,但手冊寫星期一和四帶?

mud 唔係星期14帶???帶4 days only friday 不要.
我會寫張紙給老師解釋"下",otherwise 老師以為佢just leave it at home forget to bring back to school.

[ 本文章最後由 Boots 於 07-10-24 19:21 編輯 ]

原文章由 froggybb74 於 07-10-24 19:18 硐表

原來係星期一至四,阿媽的理解力咁低,我都唔期望阿囡叨得去邊。

唔係你理解力不好,i think 係你太緊張睇漏眼. relax d....

原文章由 timaliceching 於 07-10-25 12:58 硐表

你過獎了,她有時都會講得不清不楚,攪到我一舊雲的。

昨晚温完書叫個囡去睡時,真的覺得有點元氣大傷的感覺。唔知她做成點,仲擔心過自己去考試。 ...

今日覺得成個人鬆晒,tonight 可以鬆一鬆,both 囡囡and myself. 何止元氣大傷,簡直虛脫.

原文章由 wingnam-ma 於 07-10-25 17:37 硐表
囡囡話我知佢中文test錯左好多(無眼睇),我問佢點知, 佢話老師test完後講左答案,所以佢知,我問佢出左什麼題目,佢又話唔知點講.我只有叫她下次再努力過.沒有再問了,以免她下次有壓力.
話需不計分在成績表,但聽到她說有 ...

中文我女都話深,但聽她說今次好似無閱讀理解 唔知真唔真呢.你們囡囡有無講??

原文章由 timaliceching 於 07-10-26 08:40 硐表

各位早晨:

我囡囡昨晚說中文測驗全部都是填充,無選擇題、標點、重組句子......她都說有d不懂,希望成績不會太差。

除了下星期的中默及數學測驗外,在1D的家課冊上寫了19/11英文小測,大家留意。真是一浪接一浪。 ...

i never tell my daugther that chinese test 唔計分, but yesterday she told me 中文小測唔計分的.  i just wonder how does she know??

yesterday handbook have stickers outlined the english test 範圍 & date-- 19/11.  各位同學,加油!加油!

原文章由 timaliceching 於 07-10-26 19:15 硐表
各位1B媽媽:
我囡囡話今日派了中文測驗卷,老師教她們做了改正,然後收回,囡囡話比我聽的成績不知是不是真的,很差,超出了我的預計,但她昨天又說只有一兩題不懂,真不知她怎麼攪的。她說是40分滿分,老師話少過20分便不合格,你們的 ...

我女從來無提過派中文卷,肯定唔方好.好佢仲唔即時話我知.等我一陣問問佢.

i also dont have 工12.

timaliceching,
你女好叻講到咁多野你知

telletellemom,
if she doesnt know is 唔計分, i will choose not to tell her , 等佢努力d溫測驗.  but if she feels very upset and frustrated for her test results, then i will comfort her by telling her that is 唔計分.

原文章由 froggybb74 於 07-10-26 19:40 硐表

我都冇Maths工作紙12,囡囡話冇派過。另外中文小測我囡囡都話佢錯左好多,佢地都係第一次做不供詞測驗,成績唔好係預左,我唔想佢太失望和太大壓力,唯有再努力。 ...

我問了囡囡中文測驗成績,好差 . luckily this time 唔計分. science test 聽說是計分的, 又唔知佢考成點.

Marians,
你們以前d中文測驗卷都唔派???係咪次次都係咁?我們好難和佢地溫習呢!!

原文章由 froggybb74 於 07-10-26 19:40 硐表

我都冇Maths工作紙12,囡囡話冇派過。另外中文小測我囡囡都話佢錯左好多,佢地都係第一次做不供詞測驗,成績唔好係預左,我唔想佢太失望和太大壓力,唯有再努力。 ...

我囡囡中文測驗很差 .luckily this time the marks are not counted. 聽說science test 是計分,唔知佢考成點??

Marians,
你們以前d中文卷都唔派,係咪次次都係咁??? 好難的和佢地溫習呢!!

原文章由 TelleTelleMom 於 07-10-30 21:19 硐表
The temperature will drop to 20C on Friday.   Will the school allow them to wear the winter uniform?  What kind of food you'll prepare for your girl?  My daughter wants to bring the lunch box as usual ...

我會帶麵包,熊仔biscuits,薯片等等.........方便攜帶,因唔知佢地食野的環境是怎樣的. 我女仲想帶一些玩具和同學仔玩 i am afraid teacher not allowed.

[ 本文章最後由 Boots 於 07-10-31 11:18 編輯 ]

原文章由 Marians 於 07-10-30 14:14 硐表
Boots

不要灰心, 下次努力。

若然這次是小小測, 即是只考課文的不供詞填充, 表示小朋友對課文未懂得靈活運用, 其實對小一生來說, 都幾困難, 慢慢來。以往學校會派回測驗卷並要家長簽名的,只有考試卷不派,費時引起 ...

Marians,
多謝你的鼓勵.我會加油,而家好似我讀書咁 but 我以前讀st mary 時好似無咁多野做and 辛苦.

really thanks for your valuable information you share with us.  現在都讀成咁,sometimes i think 我都唔知有冇機會做高年班家長.

原文章由 timaliceching 於 07-11-1 16:22 硐表
各位1B媽媽,
可不可以核對一下今天啲功課有沒有錯?
中文:寫字p.18-21
         改成(十),成(十一)
         5/11(三)背默(十)默詞(十)[這個我真不知囡囡寫甚麼?5/11不是星期三,究竟是5/11抑或星期三(7/11)?默詞為何又是第 ...

all the details are the same.  我未問女因佢already sleep, but 我偏向是5/11 (mon) more the 7/11 (wed) cos 老師多以日子為準,星期幾可能是她搞錯.

原文章由 wingnam-ma 於 07-11-2 09:14 硐表
今朝睇天氣報告得16度, 我叫囡囡穿埋長袖運動衫,佢吾肯,佢話老師話裡面要穿短袖,但我驚入到北潭涌重冬d,所以我堅持要佢穿長袖. 你地囡囡有無穿長袖運動衫呀? ...

我都係穿長袖運動衫因好凍. 我女又無唔肯 maybe she also feels cold. actually on thursday, our class 1b has PE lessons, 我也想轉季at last都無.  後來接放學時, 見到有d 學生已換季, some parents said can change winter PE uniform if weather is cold. but only long trousers and jacket, still remains short sleeve tops.  你們有沒有帶地蓆?是不是鋪在地上吃東西.

Marians,
原來你住沙田,我也住新界.你是不是搭校車??校車行新界條線d pick up point 好少,保母車又唔走新界話好塞車.現在我自已送返學, d parents 多次要求校車轉上車地站也企硬,好煩.

[ 本文章最後由 Boots 於 07-11-2 12:14 編輯 ]

原文章由 wingnam-ma 於 07-11-2 09:06 硐表
1D 班背默中文寫下週三, 無寫日期. 即下星期 一連3天 [ (三) 背默, (四) 英默, (五) pth 評估 ], 睇怕今個星期六日都要忙溫書.

唉,our class also thursday 英默, 咁會不會都是wednesday 中默呢?? any other 1B parents 可以confirm ??

pth 評估我們未通知, i think 差唔多時間.  this weekend 溫左先. 多謝報料.

dear 1b parents,
The english dictation 範圍 is SE17, SE18, isn't it??anybody can confirm?

[ 本文章最後由 Boots 於 07-11-6 23:49 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題