用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買長笛問題
go

買長笛問題 [複製鏈接]

其實買長笛都有幾多學問,以我自己既不好經歷,最好問一D付責任既老師意見,先決定買邊類笛!通利既職員好肯解答我地問題,但好似我呢D門外漢就無咩用。我遇到既salesD意見唔夠中肯,結果我買左支好貴,又唔啱囝囝用既長笛。

另外,想請教大家,邊到有二手樂器賣呢?

原帖由 龍舌蘭 於 11-9-1 17:23 發表
妳去通利問, d職員會講支笛在哪裡做的.  

Armstrong-笛身厚, 所以比較重. 初學是否可以容易掌握就見人見知. 如難控制好易打擊小朋友的情緒. (個人意見)
Yamaha221就相對輕巧.

兩支我小朋友都有用. ...

回復 3# ilovethiscow 的帖子

我買左支 Sonare 既open hole, 新既導師話呀仔用呢支笛比較重!

回復 2# ilovethiscow 的帖子

hi ilovethiscow,

好多謝你既意見!
呀sir 成日話支 sonare 重,而且inline 會令囝囝d手指練完笛好痛!唉!其實我係門外漢,所以都唔知換唔換好。
另外,想請教你 Altus 日本制造既笛好唔好呢?

hi ilovethiscow,

明白!多謝你既意見!我會search 下你 suggest 果D長笛,另外又觀察多呀仔一排再決定。
但係,請問識唔識邊度 or 邊個 website 有得放長笛?我想放左支初學長笛先,thanks!

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 18:04 發表
每件樂器都有佢本身O既重量...

一支長笛... 重一兩g 比較都叫重左

問題係 你覺得果個重習唔習慣...

美國笛係比較重身... 但其實唔係真係差好遠....

Sonare 一向品質唔差...

我之前去上海師範 同 第二屆東京長笛 ...
‹ 上一主題|下一主題