用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才08小一家長會
樓主: 中天英
go

優才08小一家長會 [複製鏈接]

軍兄,

昨天的活動上,邊個係你呢?雖想上前打招呼,但見到這麼多人拿著相機,又怕影响你們工作,所以都放棄了。

AFSL

原文章由 軍魁星 於 07-9-2 10:17 硐表

今日我支大炮無出, 用大炮果三個哥哥係記者.

下次真係要用兩部機, 因為換鏡換唔切.  一聽到宣讀話有41人上臺領獎, 就要換, 轉頭話三個, 咁又再換. ...

軍兄,

你提供的Tips,我沒有留意

可否再多一點Tips,如形容吓衣著 ?

AFSL

原文章由 軍魁星 於 07-9-2 10:56 硐表

有四個人拿相機, 其中三個係記者, 佢地影一陣就走, 我影到d嘉賓走既.

多謝各位的提示,我想我應該知道邊個係軍兄了,但我覺得軍兄的look都好Pro呢

請問各位什麼是視藝科?是我讀書時的美術科嗎?看書單不知道收拾什麼書或用具,請指引。

AFSL

吓,如果咁都叫唔Pro,為什麼這麼多家長要求你去影相 你要求太高了!

AFSL

原文章由 軍魁星 於 07-9-2 22:36 硐表

講得好, 個look好Pro, 不過技術唔Pro.  

軍兄,

請問可否補答下列問題:

請問各位什麼是視藝科?是我讀書時的美術科嗎?看書單不知道收拾什麼書或用具,請指引。

AFSL

原文章由 軍魁星 於 07-9-2 22:36 硐表

講得好, 個look好Pro, 不過技術唔Pro.  

軍兄,

多謝指教,不知是否一次過看多份通告,眼也花了,未能找到你所提及的一份,請有時間替我找找,有勞

AFSL

原文章由 軍魁星 於 07-9-3 22:42 硐表

即係美勞, 無教科書, 但要準備用具, 例如膠水, 較剪, 顏色筆等, 通告應該有講.  如果你搵唔倒可以話我知, 我可搵返舊年份通告睇睇.

軍兄, Appleton,

多謝!

AFSL

原文章由 中天英 於 07-9-3 23:52 硐表
AFSL,

照執啦,

1) 木顏色
2) 油粉彩
3) 臘筆
4) 水筆
5) 白膠獎
6) 膠水
7) 較剪
8) 圍裙
9) 手袖
10) 枱"箭"

Iwff,

我也講講自己的看法:

預備個人資料檔案,我純希望可以補充多些小朋友資料給學校,怕萬一面試有什麼出錯,也可令學校了解小朋友的個性和發展,不想一戰定江山。

所以如果我的小朋友是Waiting,我會將小朋友最新的發展,寄給學校作參考,因小朋友的發展速度,有時每個月都不同。作為母親的我,希望盡力而為,不論是否真的有用,至少令我心裡安樂一點。

不過,既然知道校長會看個人資料檔案,再做也沒有損失吧!

AFSL

原文章由 iwff 於 07-9-4 15:07 硐表
中天英,

我仔仔都係waiting list, 我收到信後好快就寄回信願意入第二次的評核。我沒有再做另一個個人檔案給學校,因為我我本人覺得學校收不收自有它的原因,不是因為一個靚的個人檔案而加分的,若真的是這個原因我冇話可 ...

其實每位家長都想找一間理想學校給自己的小朋友,但理想的定意各有不同,因小朋友的個性也各有獨特之處、家長對小朋友的期望也各有不同。

我有朋友聽完優才的簡介會後,感覺校長太Salesman,而我也在同一個優才的簡介會,但却沒有這種感覺,只覺校長如不介紹學校的強項才會覺得奇怪!後來知道這位朋友選了音小,因他及他的小朋友喜歡音小所提供的强大音樂資源,所以他一早已經心儀音小,我想當他看其他學校,總看到不是之處,加上我相信沒有學校是沒有不是之處;不會不斷進步的學校,也不是我心目中的那杯茶。

AFSL

06同07兩年學校的簡介會有何分别呢?

AFSL

原文章由 Hello-Hi 於 07-9-11 10:14 硐表
真是人人感覺都不同。我朋友06同07兩年都有聽學校的簡介會,她說06年聽完後兩個媽咪同時都想即刻報名,當時小朋友仍是K1。不過她說今年的就相對不及去年的吸引。 ...

明白了,我以為校長每次都會出現添。

不過TKO每日的早會,負責主講的老師都不同,這是優才的特色吧!

AFSL

原文章由 Hello-Hi 於 07-9-12 15:34 硐表
AFSL,

我並無仔細問過朋友兩年簡介的內容有何分别,只知跟中兄所講的原因差不多,因為主講者唔同, 所以感覺會有唔同。據我所知06年她們去那場有由校長講,小朋友玩得好開心,而16/6/07那場就無校長出場,小朋友好似無特別活動 ...

"陳校長一點也不似 Salesman,Salesman 點會咁木獨
o架"- --有同感

不過現在在學校見到陳校長對學生的著緊,多了點親切感!

AFSL

原文章由 corliss_yu 於 07-9-12 11:28 硐表
陳校長一點也不似 Salesman,Salesman 點會咁木獨
o架 ?! 月初去一間學校簡介會,不單止校長似 Salesman,仲似睇一個 talk show o添 !!

這是拜沒有校車所致,既然要送返學,順便聽完早會才走,所以你係冇我咁好彩---變成熊貓了:cry:

AFSL

原文章由 中天英 於 07-9-12 22:34 硐表

AFSL,

如果陳校長唔出席簡介會, 李教授會頂上既。

我冇妳咁好彩, 成日去早會; 不會優才其中一個特點, 係學校好信任老師, 願意放手比老師 "話事" 既, 早會如此, 簡介會如此, 日常運作, 老師都有好多參與既。 ...

嘩嘩嘩!!!

看完你囝囝的個人資料介紹,真是抹一把汗

想起我囝囝那份,有點太簡單了,入到優才,我真覺幸運!

AFSL

原文章由 Bluecat 於 07-9-13 20:40 硐表

你都未分享wor!!我講完你都來講下!
我順帶share一下protfolio的內容la excharge可能有難度

我interview時是見鄧老師的他很nice沒有一點壓逼感,很舒服令我也輕鬆下來過程around15-20mins
question1囝囝的學校生 ...

個人感覺居多,例子如下:

1.前幾日都提過,校長叫我哋班小一家長不用讓小朋友穿內衣,怕濕了難乾;又不厭其煩地在學校門口講解小枱布清洗之法。
2. 早會後排隊上班房,有學生跟不上大隊,校長立刻叫老師行慢一點。
3.因早會前很多小一生都在操場跑,他們多變了濕水鴨,企喺操場一路滴汗、一路聽早會,校長頻送上紙巾給他們抹汗。
4.有些小一生因跑完後校服會出現東歪西倒,校長見到會親自幫他們整理。
5.早上多見校長在操場上巡視,他會同家長和學生閒談。

AFSL

原文章由 中天英 於 07-9-13 00:28 硐表

有幾着緊呀?  講D例子就 good 啦。

又公開表演,又代表學校出外比賽獲得多個獎項,又在學校負責報導新聞,又帶領禱告、念詩、做短劇,連剪報都有,咁樣都唔"嘩!嘩!嘩!",話無實力既話,我真要好好檢討了,世界真艱難

AFSL

原文章由 Bluecat 於 07-9-14 01:49 硐表

咪咁講la!!!你囝囝本身有"食"力就話靠佢自己interview就掂姐!
冇法子la~我驚佢interview失控忘形!:tongue:
我唔加多兩錢肉緊sell佢容乜易濟銷ah!!ops:" /> ...

TomDog, 試看我的如何:

1. 致校長入學申請信 (1張A4紙)
2. 入學申請表
3. 家長意向書 (1張A4紙)
4. 校內評估表
5. 校內活動相片及獎項 (6張A4紙)
6. 校外活動老師推廌信 (1 張)
7. 校外活動、比賽相片(沒有任何獎項),証書,畫班作品(8張A4紙)
8. 生活圖片 (2張A4紙)

以上文件,全在家裡電腦及打印機製作,總頁數不多於25頁,用一個普通A4File Bind 在一起,封面只印有我囝囝的名字及Index。

AFSL

原文章由 TomDog 於 07-9-14 14:01 硐表
有無d簡單d, 無咁多實力, 而又收左嘅分享下.....

世界総算是公平  (講笑咋!)

小朋友多不專心,有時明明識都變了唔識,實在沒有辦法!

AFSL

原文章由 Bluecat 於 07-9-14 14:37 硐表

每個小朋友都有獨特的長處和優點,我小朋友只是不怕醜!
但係佢D缺點亦令我好頭痛
好似呢兩年都考學校童軍,交通安全隊但兩年都衰gor!!
老師話佢唔專心成日周圍望又要理人地操得好唔好又提下人地,講gor做好本份就 ...

沒有辦法,小女人只看到小事,大事留比大人觀察

AFSL

原文章由 中天英 於 07-9-14 21:50 硐表

AFSL,

多謝分享。

妳講既都係一D好小既事, 但係陳校長連D芝麻绿豆既小事, 都咁关心學生, 令人佩服。

中兄,

不要這麼認真嘛!我哋點都算見過面,坐低食過飽,所以心想對你講講笑都應該可以吧,不要嚇怕我!

AFSL

原文章由 中天英 於 07-9-14 23:11 硐表

AFSL,

唔好意思, 又詞不達意, 我唔係咁既意思。

你都好細心, 先至觀察倒呢D野。
‹ 上一主題|下一主題