教育王國

標題: 宣道幼稚園 2010年K1 [打印本頁]

作者: pusal    時間: 10-6-20 02:32     標題: 宣道幼稚園 2010年K1

作者: rebeccachor    時間: 10-6-23 12:35

你好, 我細緻女今日會讀 上午班

原帖由 pusal 於 10-6-20 02:32 發表
有冇小朋友係今年入讀宣道幼稚園K1!!
大家一齊交流下!!
我仔仔讀下午班!!

作者: jessicashek    時間: 10-7-28 16:13

我仔仔都係下午班呀, 今年, 唔知會唔會同班呢
作者: kaucrystal    時間: 10-7-31 08:30

你好,我個仔今年都會一齊讀k1呀~~
作者: kaucrystal    時間: 10-7-31 08:31

你好,我個仔今年都會一齊讀k1下午班呀~~
作者: sunsunmimiqq    時間: 10-8-4 11:36

我囡囡係下午班 - 多多指教 !
作者: kaucrystal    時間: 10-8-29 12:44

Hi, Hi 各位家長們,
昨天開了家長會,可能大家都見過一次了,
聽前輩講, 家長要多多交流,
因為宣道好多時都會透過小朋友傳達口訊,
那請太家多多指教。

我小朋友叫羲承,他是下午幼兒A班.
作者: nicolekiss2u    時間: 10-8-30 15:22

HI...我仔仔叫"日晴"都係讀下午幼兒A班架!!
作者: pusal    時間: 10-8-30 23:24

作者: kaucrystal    時間: 10-8-31 09:51

原帖由 pusal 於 10-8-30 23:24 發表
我仔仔成功轉左讀上午班!!

恭喜你轉咗上午班!
作者: kaucrystal    時間: 10-8-31 09:52

原帖由 nicolekiss2u 於 10-8-30 15:22 發表

咁今日我哋會見,因為大家都係男仔同下幼A
作者: nicolekiss2u    時間: 10-9-2 14:52     標題: 回覆 1# kaucrystal 的文章

我尋日見到你呀!我就坐在你隔離,但好似好唐突我唔敢叫你. 我見你又有咗BB喎
作者: kaucrystal    時間: 10-9-7 14:32

原帖由 nicolekiss2u 於 10-9-2 14:52 發表
我尋日見到你呀!我就坐在你隔離,但好似好唐突我唔敢叫你. 我見你又有咗BB喎

係呀,我有咗bb呀,今個月尾左右就生啦,所以10月12日之親子旅行去唔到

唔唐突,日晴在那一組呀;承承就在郭老師的那一組;佢哋真係好好,星期六就打電話來說說小朋友情況。老師表示我個仔ok,對學校好似好熟,日晴呢??

但好像唔見好多媽咪上來,唔緊要啦,咁我哋互相支持吓先!
作者: Keith0217    時間: 10-9-9 16:56

大家好

我係keith媽咪, 讀K1B.

真係好少家長上嚟BK, 好希望多d家長上嚟, 交流下, 從而了解學校多d.

暫時亞仔上學同搭校車的情況都唔錯, 同文茵老師通過電話, 知道亞仔上課一切順利, 放心曬.

你地呢, 有冇遇到問題呀, 大家分享分享
作者: Conzone    時間: 10-9-9 21:11

Hi,

我的囝囝都是下K1B, 請各位多多指教!
作者: Keith0217    時間: 10-9-9 22:39

你好!

keith今日放學話我知, 上堂老師用普通話講上學的故事呀, 唔知係咪真呢?

另外keith又話星期一及二, 都有noddy睇, 星期三四喱兩日都冇得睇嗱. 你地反對學校比小朋友睇電視嗎?

原帖由 Conzone 於 10-9-9 21:11 發表
Hi,

我的囝囝都是下K1B, 請各位多多指教!

作者: pusal    時間: 10-9-12 23:14

作者: Keith0217    時間: 10-9-13 09:11

我係到諗, 其實係咪因為有小朋友喊, 所以先有noddy呢, 因為亞仔話星期三開始冇小朋友喊嗱
作者: nicolekiss2u    時間: 10-9-13 16:53

原帖由 kaucrystal 於 10-9-7 14:32 發表

係呀,我有咗bb呀,今個月尾左右就生啦,所以10月12日之親子旅行去唔到

唔唐突,日晴在那一組呀;承承就在郭老師的那一組;佢哋真係好好,星期六就打電話來說說小朋友情況。老師表示我個仔ok,對學校好似好熟, ...

我日晴係馬老師果組"小馬組". 有一晚8點幾馬老師都有打電話俾我.. 話我日晴都OK..但自我介紹時好怕羞唔敢行出位介紹自己,講野好細聲...好無自信... (返學同屋企兩個人)
作者: kaucrystal    時間: 10-9-13 23:29

原帖由 nicolekiss2u 於 10-9-13 16:53 發表

我日晴係馬老師果組"小馬組". 有一晚8點幾馬老師都有打電話俾我.. 話我日晴都OK..但自我介紹時好怕羞唔敢行出位介紹自己,講野好細聲...好無自信... (返學同屋企兩個人) ...

係呀!可能剛剛開學要習慣吓, 承承都ok,係唔想坐校車,上我接佢返學校外,放學回家就一定好開心說「宣道幼稚園好好玩!」
作者: sunsunmimiqq    時間: 10-9-14 01:21

我囡囡係 下1B, 蘋果組, 每日佢都好開心咁返學架 !
作者: Keith0217    時間: 10-9-14 20:49

你好

我個仔都係下1B, 不過係啤梨組, 跟文茵老師, 佢每日都開心到不得了, 因為每日放學返嚟, 佢都不停嘴講嘢, 又逼我一齊玩上堂, 玩搭校車, 所以我相信佢一定係好開心

仲問我星期六日唔洗返學, 咁星期一可以返學嗎

另外我想請問各住媽咪, 學校派咗校曆表未

原帖由 sunsunmimiqq 於 10-9-14 01:21 發表
我囡囡係 下1B, 蘋果組, 每日佢都好開心咁返學架 !

作者: sunsunmimiqq    時間: 10-9-14 23:09

校曆表? 係吾係即係學校行事曆啊, 好似 Day1 已經有lar !

原帖由 Keith0217 於 10-9-14 20:49 發表
你好

我個仔都係下1B, 不過係啤梨組, 跟文茵老師, 佢每日都開心到不得了, 因為每日放學返嚟, 佢都不停嘴講嘢, 又逼我一齊玩上堂, 玩搭校車, 所以我相信佢一定係好開心

仲問我星期六日唔洗返學, 咁 ...

作者: pusal    時間: 10-9-15 00:26

作者: Keith0217    時間: 10-9-15 08:52

係呀!

如果係day 1 派的話, 咁我miss咗嗱, 因為我個仔係9月6日至開學. 等我問番老師攞先.

Thank you

原帖由 sunsunmimiqq 於 10-9-14 23:09 發表
校曆表? 係吾係即係學校行事曆啊, 好似 Day1 已經有lar !

作者: tonymeg    時間: 10-9-15 10:18

我個女Tiffany讀下幼A,小馬組
逗左佢兩星期都唔肯講學校D野,淨係講左劉老師教普通話
作者: kaucrystal    時間: 10-9-15 12:57

原帖由 tonymeg 於 10-9-15 10:18 發表
我個女Tiffany讀下幼A,小馬組
逗左佢兩星期都唔肯講學校D野,淨係講左劉老師教普通話

我仔仔話昨天畫畫,星期一好像是玩泥膠!
作者: tonymeg    時間: 10-9-15 17:27

thanks,承承媽媽
作者: pcat    時間: 10-9-15 18:17

大家好, 我係下1A寶麟媽咪
我呢排都去接佢放學, 有時問下佢講學校D野, 佢日日都有講少少...
例如: 佢地會o係課室出面個遊樂場唱歌同做體操, 有時會玩泥膠, 放學搭lift有小朋友多手"禁"左上去....
作者: kaucrystal    時間: 10-9-15 18:42

原帖由 tonymeg 於 10-9-15 17:27 發表
thanks,承承媽媽

You're welcome.
這個時間小朋友想講就講,承承咁一都只是講好開心,講唔到啦!
大家互相交流啦!
作者: kaucrystal    時間: 10-9-15 18:44

原帖由 pcat 於 10-9-15 18:17 發表
大家好, 我係下1A寶麟媽咪
我呢排都去接佢放學, 有時問下佢講學校D野, 佢日日都有講少少...
例如: 佢地會o係課室出面個遊樂場唱歌同做體操, 有時會玩泥膠, 放學搭lift有小朋友多手"禁"左上去.... ...

咁都好好! 你日日接寶麟辛唔辛苦!
作者: Keith0217    時間: 10-9-15 20:36

今日學校派咗通告, 關於步行籌款, 你們會參加嗎
作者: kaucrystal    時間: 10-9-15 22:04

原帖由 Keith0217 於 10-9-15 20:36 發表

我去唔到,我要坐月呀!
作者: Conzone    時間: 10-9-15 23:16

是星期天噃! 早上要返主日學, 我又要返敎會, 當日應該趕不及參加是次活動喎!

原帖由 Keith0217 於 10-9-15 20:36 發表

作者: nicolekiss2u    時間: 10-9-16 14:47

步行籌款我可能都唔會去了

我日日都有問日晴返學開唔開心, 佢日日都答我好開心好鍾意返學. 佢最鍾意係搭校車,因為日日放學校車個姨姨都會送糖呀,益力多呀,米餅...等送俾佢.所以佢日日放學返到屋企都即打電話同我講姨姨又送野俾佢食, 問我食唔食得? (因我平時係好少俾零食佢食)
作者: Keith0217    時間: 10-9-16 17:06

其實我係想唔去, 但又驚大夥兒都去的話, 只得我一個唔好, 唔好意思.
現在我可以放心了.
謝謝大家 : )
作者: kaucrystal    時間: 10-9-16 18:11

原帖由 nicolekiss2u 於 10-9-16 14:47 發表

步行籌款我可能都唔會去了

我日日都有問日晴返學開唔開心, 佢日日都答我好開心好鍾意返學. 佢最鍾意係搭校車,因為日日放學校車個姨姨都會送糖呀,益力多呀,米餅...等送俾佢.所以佢日日放學返到屋企都即打 ...

日晴個姨姨咁好呀,比嘢佢食;
今日承承車上的姨姨叫我唔好比糖佢上車,因為車係唔可以食的;(因為承承唔想搭校車,想我日日帶佢返學)所以咪用糖引佢搭校車!
作者: pcat    時間: 10-9-16 19:02

少少啦...最辛苦係等放果時...熱到不得了

原帖由 kaucrystal 於 10-9-15 18:44 發表

咁都好好! 你日日接寶麟辛唔辛苦!

作者: sunsunmimiqq    時間: 10-9-16 20:15

日日接我覺得好辛苦, 因為學校真係吾係咁就腳, 不過如果交通上無問題的話, 日日接都幾好, 因為就咩野可以即刻問老師.

原帖由 pcat 於 10-9-16 19:02 發表

作者: Keith0217    時間: 10-9-16 22:00

其實我每星期二都會自接放學, 等果時又熱又多蚊, 真係唔好受, 加上學校位置冇嘜車啱搭, 次次我都係搭的士

不過, 最重要係可以見到老師, 問下keith的在校情況, 聽到佢一切正常, 個心真係安樂曬, 鬆一口氣

原帖由 pcat 於 10-9-16 19:02 發表

作者: kaucrystal    時間: 10-9-17 08:26

原來放學會見到老師, 有一次我送承承返學就見唔到啦!
22日中秋節我都會接仔放學,到時睇吓見唔見到大家呀!
作者: tonymeg    時間: 10-9-17 12:30

我都係諗住中秋節自接喎!
作者: sunsunmimiqq    時間: 10-9-17 17:58

今日有第一份家課, 仲派咗兩份堂課啊 !
作者: tonymeg    時間: 10-9-17 18:40

thanks for update

原帖由 sunsunmimiqq 於 10-9-17 17:58 發表
今日有第一份家課, 仲派咗兩份堂課啊 !

作者: pcat    時間: 10-9-17 19:16

好好, 大家中秋見...其實我日日都接...大家同我相認下啦...
作者: Keith0217    時間: 10-9-17 23:01

係呀, 今日收到第一份家課了

還有昨天收到通知, 上網可以玩exploring the learning world, 好似幾好玩咁喎

下個星期二及三我都會自接放學呢, 希望家長們有機會溝通交流下啦
作者: kaucrystal    時間: 10-9-17 23:10

咁多人在中秋接放學,咁就到時見啦!
作者: Keith0217    時間: 10-9-17 23:20

到時見.

原帖由 kaucrystal 於 10-9-17 23:10 發表
咁多人在中秋接放學,咁就到時見啦!

作者: kaucrystal    時間: 10-9-20 16:39

原帖由 Keith0217 於 10-9-17 23:01 發表
係呀, 今日收到第一份家課了

還有昨天收到通知, 上網可以玩exploring the learning world, 好似幾好玩咁喎

下個星期二及三我都會自接放學呢, 希望家長們有機會溝通交流下啦 ...

我收唔到上網個份!
作者: sunsunmimiqq    時間: 10-9-20 17:19

上網個D資料貼咗係手冊啊 !
作者: Keith0217    時間: 10-9-20 21:36

係手冊入面, 快d上網温習啦, 好有趣的

原帖由 kaucrystal 於 10-9-20 16:39 發表

我收唔到上網個份!

作者: kaucrystal    時間: 10-9-21 08:33

昨天收到啦,謝謝!
作者: Keith0217    時間: 10-9-21 20:22

唔好客氣, 應該互相幫助的

原帖由 kaucrystal 於 10-9-21 08:33 發表
昨天收到啦,謝謝!

作者: Keith0217    時間: 10-9-21 22:17

Keith放學向我報告, 今日有外籍老師上堂呢, 佢仲話位外籍老師好口渴, 放咗杯水係琴上面, 一邊上堂, 一邊飲呢.
又話外籍老師, d頭髮顏色唔同我地, 係金色喎, 都唔知真定假

成晚係樹讀B的發音, 又郎郎上口bounce the ball, up and down, bounce the ball, on the ground.

見到佢能夠愉快地學習, 我個心好甜
作者: Conzone    時間: 10-9-24 23:58

今天有很多通告呢!
請問大家會否參加晨光加油站活動?
作者: Keith0217    時間: 10-9-27 14:14

原帖由 Conzone 於 10-9-24 23:58 發表
今天有很多通告呢!
請問大家會否參加晨光加油站活動?

我會參加頭三項活動, 還有探訪老人院等
作者: Conzone    時間: 10-9-27 22:54

原帖由 Keith0217 於 10-9-27 14:14 發表

我會參加頭三項活動, 還有探訪老人院等

Wor......可惜我是在職媽媽. 不過我都參加兩項, 都是跟"食" 有關.  哈!
作者: Keith0217    時間: 10-9-27 23:13

在職媽咪, 也能抽出時間參加兩項活動, 很難得

原帖由 Conzone 於 10-9-27 22:54 發表

Wor......可惜我是在職媽媽. 不過我都參加兩項, 都是跟"食" 有關.  哈!

作者: rebeccachor    時間: 10-10-6 12:37

大家好,

我係k1a 曾晞妍媽咪呀! 有無人同一班?
作者: kaucrystal    時間: 10-10-6 13:16

原帖由 rebeccachor 於 10-10-6 12:37 發表
大家好,

我係k1a 曾晞妍媽咪呀! 有無人同一班?

你是上午班或是下午班
作者: rebeccachor    時間: 10-10-6 15:28

我女是上午班的

原帖由 kaucrystal 於 10-10-6 13:16 發表

你是上午班或是下午班

作者: Keith0217    時間: 10-10-6 22:05

今日返晨光加油站, 氣氛很好, 好似一個大家庭咁, 又識咗四位K1媽咪, 交換了電話, 感覺開心, 謝謝你們
作者: rebeccachor    時間: 10-10-6 22:56

你就好啦, 我收到通告後放左一邊, 到我再見到張通告時已過左期...   其實我最想就係參加整嘢食果d 堂~

e 家只好等下年啦~

原帖由 Keith0217 於 10-10-6 22:05 發表
今日返晨光加油站, 氣氛很好, 好似一個大家庭咁, 又識咗四位K1媽咪, 交換了電話, 感覺開心, 謝謝你們

作者: pusal    時間: 10-10-8 13:59

作者: rebeccachor    時間: 10-10-10 00:00

我女係小馬班呀~

原帖由 pusal 於 10-10-8 13:59 發表

我個仔係小熊組!
你囡囡係咩組?
我都冇參加!!
因為我要返工!!

作者: Keith0217    時間: 10-10-11 14:35

明天就去旅行嗱, 期待
作者: tonymeg    時間: 10-10-11 15:41

hopes sunny day tomorrow!

原帖由 Keith0217 於 10-10-11 14:35 發表
明天就去旅行嗱, 期待

作者: nicolekiss2u    時間: 10-10-11 16:54

原帖由 tonymeg 於 10-10-11 15:41 發表
hopes sunny day tomorrow!

hopes sunny day tomorrow x 2
作者: Keith0217    時間: 10-10-12 22:09

今日開心! 能和媽咪們傾吓計交流下, 認識下KEITH的同學仔, 不論亞仔媽咪都一樣開心
作者: tonymeg    時間: 10-10-13 10:37

感天父爸爸昨天天x:loveliness:,囡囡玩得好開心!

作者: nicolekiss2u    時間: 10-10-14 15:57

請問小朋友係咪就嚟測驗/考試?幾時?
作者: Keith0217    時間: 10-10-14 17:02

要考試or測驗咩?
死嗱, 我唔知喎?
作者: tonymeg    時間: 10-10-15 10:21

老師話下星期開始評估,問番手冊上寫左每星期學過d乜,包括最低下的兒歌,同埋問番學過的書本
作者: Keith0217    時間: 10-10-15 23:54

死火囉, 要同佢操下d兒歌, 佢成日都唔肯唱歌, 點算呢

原帖由 tonymeg 於 10-10-15 10:21 發表
老師話下星期開始評估,問番手冊上寫左每星期學過d乜,包括最低下的兒歌,同埋問番學過的書本

作者: Keith0217    時間: 10-10-15 23:56

謝謝你報料

原帖由 tonymeg 於 10-10-15 10:21 發表

作者: kaucrystal    時間: 10-10-16 14:06

多謝! 這兩天同仔仔溫下先!
作者: tonymeg    時間: 10-10-17 00:24     標題: 回覆 74# Keith0217 的文章

放心,無音樂,當打油詩咁讀就得啦
作者: nicolekiss2u    時間: 10-10-19 11:37

咁..幾時開始唔係手冊發通告. 要小朋友自己回家講俾家長知呀?

我都係一個唔專心聽書既家長, 旅行果日係車上老師講咗, 但我聽d又唔聽d..
唉...
作者: kaucrystal    時間: 10-10-19 17:26

我無去旅行呀!請問老師講咗咩呢?????

原帖由 nicolekiss2u 於 10-10-19 11:37 發表
咁..幾時開始唔係手冊發通告. 要小朋友自己回家講俾家長知呀?

我都係一個唔專心聽書既家長, 旅行果日係車上老師講咗, 但我聽d又唔聽d..
唉... ...

作者: rebeccachor    時間: 10-10-20 22:39

我大女上年係10月至11月開始叫小朋友回家同家長講要帶D 咩回校同同學仔分享, 我果時都唔信佢講, 仲打電話問老師TIM~

我記得大女上年第一次要帶係屋企的相, 小朋友要介紹屋企唔同的地方 (例如, 睡房, 厠所等), 所以今年細女我都開始問佢老師有無叫佢帶嘢回校~

原帖由 kaucrystal 於 10-10-19 17:26 發表

作者: nicolekiss2u    時間: 10-10-21 12:34

原帖由 kaucrystal 於 10-10-19 17:26 發表

我坐旅遊車時老師有講..但當時仔仔在坐位不停同後面個同學仔玩,我顧住睇住佢,所以無專心聽幾時開始..

近排我日日問仔仔:老師有無野要你同媽咪講呀?老師有無話要帶咩返學校呀?

但仔仔回覆: 無 ...! 有時答有... 但唔記得咗!我暈.
作者: kaucrystal    時間: 10-10-23 18:36

THANK!

原帖由 nicolekiss2u 於 10-10-21 12:34 發表

我坐旅遊車時老師有講..但當時仔仔在坐位不停同後面個同學仔玩,我顧住睇住佢,所以無專心聽幾時開始..

近排我日日問仔仔:老師有無野要你同媽咪講呀?老師有無話要帶咩返學校呀?

但仔仔回覆: 無 ...! 有時答 ...

作者: kaucrystal    時間: 10-10-23 18:36

THANK!

原帖由 rebeccachor 於 10-10-20 22:39 發表
我大女上年係10月至11月開始叫小朋友回家同家長講要帶D 咩回校同同學仔分享, 我果時都唔信佢講, 仲打電話問老師TIM~

我記得大女上年第一次要帶係屋企的相, 小朋友要介紹屋企唔同的地方 (例如, 睡房, 厠所 ...

作者: kaucrystal    時間: 10-10-27 23:35

下午A班家長們,請問小朋友有無講D圖書幾時還,
承承說星期五, 我想確定一下,THANK!
作者: hellojenny    時間: 10-10-28 11:05     標題: 回覆 84# kaucrystal 的文章

Yes, 今次系星期五還, 我初初都以為呀仔講錯.  但係, 向閱讀記錄簿內, 老師都有"吸"了個還書日期的 - 係29 Oct.  你留意下.
作者: kaucrystal    時間: 10-10-28 12:57

原帖由 hellojenny 於 10-10-28 11:05 發表
Yes, 今次系星期五還, 我初初都以為呀仔講錯.  但係, 向閱讀記錄簿內, 老師都有"吸"了個還書日期的 - 係29 Oct.  你留意下.

多謝你提一提睇閱讀記錄簿,因為我睇圖書沒有日期!
作者: kaucrystal    時間: 10-11-19 15:13

原帖由 nicolekiss2u 於 10-8-30 15:22 發表

你仔仔係唔係小熊組呢,我仔仔成日話「日晴」同「傑傑」係佢好朋友
作者: kaucrystal    時間: 10-11-19 15:20

返咗幾個月,你們的小朋友怎樣呢?

我承承就久不久在家就扮學校情況,
成日就
「小熊小熊跟我嚟」
「男仔玩玩具,女仔食茶點」
「明唔明白?」

(好好笑^0^)
有時就 'c' 'c' cat, 想起學校做咩,就做出來!
作者: pcat    時間: 10-11-21 22:26

寳麟會講好多, 例如今日去玩扮演角, 做體能, 某某小朋友唔聽老師話...好好笑
作者: kaucrystal    時間: 10-12-11 00:20

Hi, Hi, 17號大家會出席聖誕崇拜嗎? 我會呀,你們呢??
作者: pusal    時間: 10-12-11 23:13

作者: pcat    時間: 10-12-12 23:31

我都會呀! 到時見!
好似上下午班係分開的, 因為當日係正常坐校車返學
作者: nicolekiss2u    時間: 10-12-13 16:16

17/12 我會請假去呀! 因為想睇下仔仔會表演d咩?
作者: pcat    時間: 10-12-13 19:14

好似係唱頌讚你Hallelujah, 好似咋...
作者: kaucrystal    時間: 10-12-14 03:53

昨天同承承洗白白,佢就又唱又跳,好好笑,好期待!
作者: tonymeg    時間: 10-12-15 17:03

小馬組唱伊甸樂園歡迎你
作者: Conzone    時間: 11-3-9 17:14

請問有沒有家長參加過家長義工呢? 可否分享經驗?
作者: kaucrystal    時間: 11-3-11 21:32

做義工,那天年宵義工,便是幫手分食物,睇小朋友上落樓梯,睇吓小朋友玩!
作者: Conzone    時間: 11-3-18 11:34

咁你的小朋友咪會見到你囉! 是否可以起放學?

不過, 今次我參加錯了活動. 仲以為是義工活動, 原來是義工家長負責的活動. (好瘀)

下次要look真D, 才好參加.
作者: tonymeg    時間: 11-3-22 00:11

星期日突然聽呀囡講話老師叫佢準備一些動物資料,見佢平時講嘢無句真,手冊又無寫都有D半信半疑,但係佢既然咁講,就即管幫佢找資料和寫手冊問老師啦!老師回覆都話真有其事。以後,請各下1A的家長幫幫忙,多多提點,因小女唔多講學校D事俾我地聽。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5