用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎?
樓主: jdepp
go

放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎? [複製鏈接]

會有人支持我嗎?
定係個個都覺得我係大傻瓜呢?
   4    0    0    0

感動呀!!

一直以黎我聽既都只係 "冷水", 諗左個幾星期先夠擔開個 topic 問~

多謝你地~

我個小朋友性格好動活躍多諗頭, 活動教學似乎適合佢多d~
但係呢, 身邊朋友親人都覺得唔揀 SPC 係一件大錯事, 足以令我做千古罪人, 以致影響個女既一生!

原帖由 BigBoyMaMa 於 10-11-30 11:32 發表
可否講下原因?

yes, spc = st paul's convent

原帖由 maynjune 於 10-11-30 11:34 發表
SPC = ???

st. paul convent ???

why u will consider HKUGA?

請問係邊度買? 有無書名呀?
thanks~
原帖由 Naurto 於 10-11-30 11:45 發表
我建議你買本九型人格, 看是第幾型才决定......

始終一日未入去讀, 其實都唔知會點, 所以先想問多d 意見....
spc 係大班 (4x 學生 vs 1 班主任), 同埋係傳統學校, 咁係學校應該一定要斯文乖巧啦, 大概唔會比你小息時又跑又笑?!
to be very lady <== 咁又未必掛, haha~
原帖由 maynjune 於 10-11-30 11:46 發表
I agree with u.  One of my friend's daughter also in SPK.  She is also active and also considering not to go to SPK P1.
By the way, SPK needs the girls to be very lady ?

haha, 我就係你識果個啦, 應該無第二個會咁揀掛 :)
我同個女傾左, 將 2 間學校既各樣 facts 同佢講, 再分析埋好處同弱點比佢聽, 我連校服邊間靚d 都同佢講埋, 佢聽完就話揀港同喇 ^^
原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-30 11:46 發表
如果你係我識果個:
我會話想清楚, 問下你自己個心, 同個女傾下, 揀左未必返到轉頭, 唔好後悔
如果你唔係我識果個:
我會話你知, 有人同你一樣咁唸lor
...

好 surprise 有咁多咁有內容既回覆, 好多謝你地既意見!!

其實我都揀左港同架啦, 只係不斷有人勸我, 我好想聽多d 客觀意見~

我個小朋友 k1 時有行為問題架, 成日比老師投訴, 果時我認為我個女真係好坐唔定, 面臨想同佢轉校時, 升上 k2 遇到另一位好有愛心同耐性既老師, 估唔到我小朋友就有好大轉變, 當然可能係大個女左, 但係對於我黎講, 一個好老師絕對係關鍵, 我自己好相信好老師勝過好學校~

我就係唔想個女要搞到轉校, 如果揀左, 就會一條心努力讀上去, 除非比人趕出校架 jar~
幫佢溫習唔緊要, 我最怕會傷感情 lor~
原帖由 iwff 於 10-11-30 12:42 發表
我老公的同事前年又係要在SPC及HKGUA選擇,後來選了SPC,讀了一年想轉返HKGUA, 雖然最後都冇轉,繼續讀但都辛苦。

所以真係要清楚女兒適合那類型學校。你自己有冇時間幫她溫習。

iwff ...

hahaha, thanks~
原帖由 DebuPegg 於 10-11-30 13:00 發表
呵呵呵...
我實同你講, 棄SPC, 梗係傻啦... (我個仔考唔入HKUGA, 你註冊HKUGA, 咁我個仔咪小左個希望waiting)

最緊要適合自己小朋友同適合大人
係咪...  其他人又唔係你, 點知你地需要d乜啫 ...

我都好意外我個女會揀 hkuga 架, 佢話港同校長 interview 時同佢講d 功課要諗既, 佢話覺得要諗既功課會好玩過寫生字果d ~

另外係佢地既老師而家已經同佢地講定, 第時上小學一個老師要對住 4x 個學生, 所以老師都會比較惡既 (可能要比定心理準備佢地第時要再乖d), 所以我個女有d 擔心會遇到惡老師, haha~

我個女鍾意有男同學同埋鍾意識新朋友, 所以佢唔介意轉環境認識新人新事, 咁樣佢反而覺得有挑戰無咁悶~

但係佢就好鍾意spc 既校服裙 lor, hahaha~

原帖由 yantabo 於 10-11-30 13:20 發表
spc ~ big class (40),teachers/school will mainly focus on the top students,if the children are just average or below will be neglected by the teachers....in and other hand parents and kids will also s ...

我見好多SPC既女仔都話唔駛點溫書做功課<== 就係喇, 好多識既人都同我咁講架, 但到底係咪真架呢? 聽到唔識果d 人又要補習得好厲害....
原帖由 goo_littlebb 於 10-11-30 13:37 發表
升到上小學, 其實環境同幼稚園都會好唔同, 首先幼稚園果陣唔會4x人一班乖乖地上堂.
我見好多SPC既女仔都話唔駛點溫書做功課, 但首先, 佢地都係好叻同埋似乎大部份都有補習, 我女有啲師姐, 入P1已經要去補習.
我自己 ...

如果得 60 分, 聽聞老師都會叫你去補習喇~~~
原帖由 goo_littlebb 於 10-11-30 14:00 發表
如果家長真係俾到好多時間陪佢溫書做功課, 我相信補習唔係必須既, 佢既壓力比起好多名校其實都係少左.
而且學校雖說只係要求係60分, 只係家長想自己小朋友拎90-100分 (呢個係校長講既), 但當你乜都唔做而佢拎60分,  ...

thanks ladybug mom :)

原帖由 Christi 於 10-11-30 14:01 發表
搭咀~我次次見到個女坐姿唔正就會問個女,be a lady or be a ladybug ?咁佢會話 be a ladybug...   :)

樓主你有答案嘞,畀啲信心自己同埋個女啦!

You're right.
原帖由 easydad 於 10-11-30 15:19 發表
At the end of the day, we all have our priorities.
I gave up DBSPD last year.  My son is now in HKUGA and I am very pleased I made that decision.  (I have a daughter to follow.  Plus, I was disgusted  ...

請問你係咪 ftm?

你個女係咪坐定定乖巧形呢?

所有 notes讀一次,根本無可能唔合格。<== 即係讀晒學校教既野就有保證合格, rite?
只係想高d 分先要出去補習 or 自己學d extra 野?
咁係咪學校考試會出d 課外野呢?

sorry 咁多問題!!
原帖由 weisscarton 於 10-11-30 16:47 發表
我女讀SPC到今日我同個女都唔明點解同學要上補習班。唔識老師可以問,成績差有老師會放學幫你,教你。表面上是四+人一班,但好多科目是分兩組是兩個老師,二+人一班。只要肯考試前温書,所有 notes讀一次,根本無可能唔合格。你要 ...

多謝你, 我會用黎參考~
原帖由 Naurto 於 10-11-30 23:43 發表
書名叫"九型人格教育". 粉紅色的, 可在商務買.

好少人會用性格選學校的. 其實性格的發展在小學時尤為重要。現今的教育制度只是複制機械人, 每個學生都有差不多相同的 cert, 相同的學歷 VTC 如是, 大學如是,你要想的 ...

鍚晒你
原帖由 Pumpkin_mama 於 10-12-1 00:56 發表
我估你心目中已有答案
你選邊間我都會支持你喎
不過就要考慮清楚問多D人意見,或者可以問下老師/清楚2間運作既朋友.始終SPC係一間出名好既學校,而港同都比較新.
比我..你都知我 一定SPC... ...

首先好衷心多謝大家既意見, 無諗過會有咁多回應~

好多人都同我講.....
"無理由 down grade 架, 你去 dgjs or spcc 就話jeh"
"你去一間咁新既學校, 賭得好大, 點解唔穩陣d...."
"你無比個女試過, 點知佢唔得呢...."

多數人都覺得如果我唔要 spc 個位, 係好浪費, hm...可能係既, 始終當初入讀時唔係話咁易, 同好多人一樣, 一直我都覺得 spc 係 dream school, 以前已經成日幻想個女著住格仔裙會幾咁可愛, 同埋係會好自豪, 虛榮感一定有, 呢幾年當有人問阿女係邊度讀書, 人地聽到阿女答 st paul 時, 9成9 人既反應係覺得佢好叻, 咁難入都入到, 係人都識呢間學校, 企係阿女隔離既我, 都自不然有一種優越感, 我諗好多spn, spk, spc 家長都有同感吧!  

一開始我就諗住阿女會係呢度一讀十幾年, 無諗過其他....

但係隨住個女成長, 我慢慢認識到個女既特質, 性情, 優點缺點, 就發現原來既諗法可能唔係咁適合....

好多人話讀 spc 既小朋友都好快樂, 好鍾意返學, 但係有人係讀得唔開心, 唔適應亦都係事實, 所以我先去報左一d 活動教學既學校, 睇下個女有無其他機會~

好好彩港同收左阿女, 港同既面試係要見小朋友 3 次, 佢以正取收阿女, 起碼證明到一樣野, 就係阿女好適合呢間學校要求既條件, 我自己理解係, 如果讀港同, 錯配既機會可能少d 掛~

其實到呢一刻我都係好矛盾, 你地有人話唔應該問小朋友意見, 但係學樓上話齋, 小朋友先係用家, 有時要相信自己同個女既感覺, 係咪?

再一次, 好多謝你地既意見, 希望大家既小朋友都找到理想既學校, 係追求知識之餘, 豐盛人生, 培養好性格和情操!!

你會覆我就好啦, 唔急既, 你慢慢啦....不過我真係等緊

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-12-3 02:12 發表

聽妳咁講,唔駛擔心喇 !!

會盡快覆妳 pm,要妳久候,真係唔好意思 !!
‹ 上一主題|下一主題