用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs優才
go

音小vs優才 [複製鏈接]

我比較喜歡優才

音小我沒有考,所以不太了解這校!
優才收左我仔仔,我喜歡它辦學理念和小班教學,由小學至中學約24至26人一班,學術又有一定的程度!而且是活動教學,很適合我仔仔!

edea
您好,想問下今個學期,學校有幾多位外籍老師?

原帖由 edea 於 09-10-18 00:06 發表
在優才, 因為常常見到外籍老師, 小朋友小一起都很快習慣, 用英文有說有笑

edea

除了英文堂,小朋友係學校多唔多機會接觸外籍老師,
如小息、課外活動時間!

原帖由 edea 於 09-10-18 01:04 發表

一向有兩位長駐旺角初小(g1-3).
兩位都係三年級班主任+英文老師.

以小學來說,學校有7位外籍老師已算很多了,咁想請問流失量高嗎?因為普遍既net流失率頗高....

原帖由 中天英 於 09-10-18 01:55 發表
優小一共有7位NET(旺角+將軍澳); 學生有560人, 即係約1個NET對80個學生。

另外仲有本地英文老師既。

SumSumBB

另一點喜歡優才,是面試當日,陳校長親自到禮堂和小朋友熱身玩遊戲,我個仔當正自己係Thomas火車卡,一路排隊做火車,一路笑著上樓,可能就係咁,呀仔放鬆晒心情去面試!

我相信優才既學生每一天都是笑著返學的!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-18 09:13 發表

點解和我所想的完全一樣?!  

原帖由 yvonnedor 於 09-10-18 20:19 發表
我都覺得近屋企會好啲, 因為浪費啲時間和精神在交通上小朋友仲辛苦, 放學沒有時間學其他嘢.所以我哋報咗音小.同埋我覺得德育都好重要. 一味谷成績的小學,小朋友讀上去會好大壓力失去讀書的興趣. 我個仔今年有去in英 ...

我都覺得學校太遠,對小朋友是一件苦事,若然小朋友喜歡音小,而且又近你屋企,不彷考慮它吧!相信音小也是一間好學校!

原帖由 SumSumBB 於 09-10-18 20:39 發表
kiss'bb,

我都覺得優才面試當天的安排很好,最後落草地和NET玩得很開心,我見小朋友們玩完一round又一round,個個都唔想走,我仔仔很喜歡優才。

我跟你一樣,都相信優才既學生每一天都是笑著返學的! ...

SumSumBB

因為GT是直資,我都決定放棄20分的自行收生和大抽獎了,星期六到優才註冊!

G3,G4是由NET做班主任,實在太好啦!
小朋友可以有更多的機會接觸英文!

另外想問下,在高小方面,
學校又怎樣加強學生的英語培訓,
來預備升上以英語授課的優中?

原帖由 中天英 於 09-10-19 01:25 發表
我見倒每日早會前, D學生都會同D NET 傾吓偈; 另外每週有一個早會由NET主持, 我兩個仔好喜歡Beatles D歌, 亦係响英文早會學番黎。

今年G3全級同埋G4有2班, 都係由NET做班主任, 每日班主班堂同埋功課堂, 都係由NET上, 提供一個類似國際學校既英話環境比D學生。
‹ 上一主題|下一主題