用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 [華夏盃]
樓主: ahpaahmi
go

[華夏盃] [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 beryl88318 於 10-1-26 17:09 發表
仔仔攞到一等, 但係家長提名, 學校唔會記入成績表

如果是學校提名就有?
我今日同老師講左,老師叫我聽日印個比賽名同網頁給佢!

醒目開學勳章

原帖由 cutekiddy 於 10-1-25 18:48 發表
我問阿仔問題,佢話o甘耐点記得,叫我唔好問!

我打電話去問又話幼稚園組未決定有無決賽噃!

就算有都唔知去唔去,阿仔仲未有回鄉証,因為上面真係好恐怖! ...

你仔仔講野都幾叻下,好好笑!
如果決賽在香港就好啦。

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-1-25 14:58 發表

哈哈, 咁攪笑? 我地之前未學過, 所以冇大期望, 睇完就算...

仔仔個名排第十個喎...係咪之後仲有決賽架?

小一總人數399你仔仔排21,好叻咖啦冇學過都贏左好多人!

醒目開學勳章

原帖由 claudiaho 於 10-1-27 09:31 發表
咁想請問排名是否計分算數高低咁排?

又想請問係咪個個都有得去決賽呢 ?? 如是的話, 咪好大陣象 ??

以總分來排個人成績,同分時以年紀較小者為勝。
聽聞決賽系要給錢的仲收得好貴下。

醒目開學勳章

原帖由 lks050526 於 10-1-27 10:48 發表
我都覺得勁過記入學校張成績表

我都有叫亞仔同學校講.....因為係學校比form 我地的
咁校長叫亞仔copy 張證書回學校
哈哈.亞仔個老師仲送左份小禮物比佢...佢不知幾開心
仲同我講要比賽多d

...

特等獎可能有獎盃咖!

醒目開學勳章

我估有咋,睇完2009年個頒獎禮,應該狀元先有盃。
http://www.21mstar.com/HTML/9759.html

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-1-27 11:39 發表

呀....佢好彩je.... 我唸出呢個list, 每個等級既排名, 應該唔會有分別架....應該排名不分先後...

我尋日都有問過佢地, 佢話
1. 三月份會頒証書
2. 一等獎係參賽人數既6%, 二等係12%, 三等係16%, 所以全 ...

佢的報名表格有寫排名辦法的,呢個數咪小一都有成千人去比賽

醒目開學勳章

原帖由 lks050526 於 10-1-27 13:52 發表
狀元means 全香港第一名嗎???

醒目開學勳章

我仔仔系A206

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-1-29 12:19 發表
好似我女都係 206

你囡囡也是小一?

醒目開學勳章

我想知決賽贏左會點 ,呢個價錢實在太貴啦。

醒目開學勳章

原帖由 kikispider 於 10-1-31 13:00 發表
Kittylam,

I can't find the fee in the web-site.  Could you mind tell me the fee? and where do you get those information?

網頁冇講,我是看見樓上講兩個人一日來回要$17XX覺得好貴。。我表達得唔好另你誤會左....sorry

醒目開學勳章

原帖由 ch 於 10-2-4 09:15 發表
Hi

上年去左1次,勁差,仔仔話以後唔使指意再叫佢去

首先,等左好耐先上到大會架車,

跟住,架車去到考場附近就叫d細路自己落車(街邊),大人跟車去書城,上年我仔小五,我都好擔心,唔好講話再細d嗰d,好鬼擔心少咁個細路都 ...

多謝你的分享,我仔仔特等獎第三我真喺心思思想去,但一直都好擔心大陸D拐帶問題 ,經你的經驗我一定唔會去,諗都唔使諗。

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-2-2 10:04 發表
各位早晨 !

哎呀, 睇怕我記錯啦, 我囡小二.
明白。

醒目開學勳章

原帖由 fulltimemom 於 10-2-5 14:17 發表
I also had the experience last year.  I thought it was too expensive (can't remember the exact price, but $880 each person looks about right, minimum 2 people) and I called them and asked if I can go  ...

多謝你的分享 ,我同先生商量過決定唔去啦,我的小朋友太細了!

醒目開學勳章

我都覺得佢地好搶錢,我都冇報過佢D培訓班,不過你話小一小二考唔到D乜咁就唔一定,因為仔仔考完講D題目出來有D我都唔識,但佢就識。
我都好同意以興趣為先,唔好為左滿足大人去逼小朋友學!

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-4-21 13:00 發表
請問有無人參加咗今個星期日港澳盃 ?

我有參加,兩個仔要去唔同地方考
大仔去嶺南,細仔去專上學院同一時間但地方唔同,好麻煩!

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-4-22 16:18 發表
咁點呀, 仲去唔去 ? 我哋二個好彩都係Poly
我囡比賽時間同游水同撞, 我們都係決定唔俾佢去啦, 二年級無所謂啦.  哥哥四年級就話.

你知唔知网上有得download 2006年的試題 ?  我仔一睇就大叫好難, 我想你哋去睇下.   ...

我會去,唯有叫老公帶一個,自己帶一個,不過我認路好差怕搵得黎過左時間
我知道有試題,但最低3~4年級我個大仔先p1,講真我自己都唔識 。我覺得好難啊!

醒目開學勳章

原帖由 kikispider 於 10-4-22 17:38 發表
Yes. My son also join 港澳盃.. My friend brought the book in HKMO. I find that the question is quite difficult.

本書喺咪要報佢D乜乜培訓班先可以買咖?其實我都想買佢本書。

醒目開學勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-4-23 00:04 發表
我住天水圍, 試場在嶺南, 好近好方便, 你就麻煩點了, 兩個小朋友分開了.  起初我還猜是按區派去不同試場, 現在看不似了.

你個小朋友幾年班啊? 我大仔p.1都喺佢嶺南!
其實去邊度我都冇所謂,最衰喺分開唔同地方。
‹ 上一主題|下一主題