用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2年班家長 [複製鏈接]

我囡讀 2D, 你囡讀邊班 ?

原帖由 詠斯媽咪 於 09-9-4 13:38 發表
我囡囡讀2年班, 有冇2年班家長, 入來傾下.:D

例如: 功課啦, 考試啦, 小朋友嘅教育啦

IrisCheng, Pris_cheng,

我囡入咗醫院三日, 星期三, 四, 五冇返學.  2D 班呢幾日有冇乜嘢特別事呀 ?  

我估你地其中一個上年有做義工伴讀, am I right ?

介唔介意 pm 你地小朋友個名話我知呀 ?

我都冇幫囡報音樂興趣班, 因為撞時間.

原帖由 芸迪 於 09-9-14 10:25 發表

張樂器通告話仔仔適合 "長號" 喎, 要$6xxx:surprised: :hehehe:  仔仔對音樂無興趣, 所以我地無報名呀~

pris_cheng,

我收唔到 pm 喎, please re-send, thanks.

阿囡冇乜事啦, 係氣管炎, 食多一兩日藥應該好 d 啦.

原帖由 pris_cheng 於 09-9-14 14:10 發表
貓頭鷹3號,

你個女幾日無返,我諗我知佢係邊個啦!因為我個囡有同我講有個同學幾日無返學,佢咩事呀?仲有無事呀?希望早日康復!

上星期應該無咩特別事發生,我PM左我個女個名比你啦!

我無做過伴讀,只做過一次學校義工. ...

今晚有個同學仔媽咪打俾我, 都係問呢個問題.  我問咗阿囡同另外兩個同學仔, 佢地嘅答案都係話唔知.  有個話逢星期四要中默, 但今個星期四就冇話要.

我叫咗阿囡聽日一定要問老師, 下午再傾.

原帖由 pris_cheng 於 09-9-14 20:41 發表
我個女話老師無講,唔知係咪佢聽唔到呢?

Iris & 貓頭鷹3號,

請問係咪要中文默書呢?

阿囡話 8 號係夏 XX, 佢琴日有冇俾張咭你囡 ?

原帖由 pris_cheng 於 09-9-15 10:47 發表
已經再PM你,但唔知係咪PM有問題,send 完出D怪字,如果收唔到,你問下你個女8號知唔知係邊個.

有 send resume 出去, 但未有 feedback.......... 有果 d job 人工又好低.  有冇介紹 ?   我識擔識抬... he he

原帖由 ccbeauty 於 09-9-15 14:54 發表
聽到你話冇muk 事都安心d.

你e+搵咗新工未呀??

我就係要阿囡緊張吓自己 d 嘢, 唔係個個媽咪緊張哂.  
你有乜都報料呀.  Thanks in advance.

原帖由 芸迪 於 09-9-15 15:47 發表

真係麻煩哂咁多位~  可能仔仔聽錯啦~  

因為佢講得好仔細, 第一課默兩句句子 (我的小貓睡著了.  媽媽就快要睡著了), 第二課就默詞語, 所以我信以為真, 向各位求証~ ...

Thank you, 些些你, ありがとう !!!

原帖由 ccbeauty 於 09-9-15 16:43 發表
我幫你留意吓la

Yes.

係呢, 你今年有冇報伴讀義工 ?

原帖由 IrisCheng 於 09-9-15 23:13 發表

you are right!  i met you last year already.
now you know who is my son

各位媽咪,

你地二年級嘅小朋友有冇要求帶 $$$ 返學小息時買零食 ?

經我囡苦苦哀救, 我係俾 $5 on every Friday.   前星期五係第一次俾 $5 佢返學, 放學時佢即刻係書包攞咗袋魚蛋出嚟 (白色袋袋住),  佢話小息排隊買咗但又唔夠時間食, 所以就....
好彩個白色膠袋冇穿, 如果唔係 d 書全部係魚蛋汁.

原帖由 芸迪 於 09-9-16 11:28 發表

有呀~  我同佢協議, 每星期只可以係學校買一次~

我都有問阿囡呢個問題, 佢嘅答案係 "我唔知呀".

原帖由 芸迪 於 09-9-16 17:46 發表

請問駛唔駛默埋併音+聲調呢?

我囡家課冊寫 : 下星期一默書 詞語 (二), 課文 (一)

我都想問係未全課課文 (一), or 某些段落 or 某些句子 ?

原帖由 IrisCheng 於 09-9-17 01:39 發表

詠斯媽咪
do you know who is teaching Chinese subject in 2E?

2D班各媽咪,
is it correct that下星期一中默only 第一課
課文+詞語 (nothing of 第二課) ?
if that is the case, why there has difference wit ...

好奇問吓點解你囝問同學仔借錢, 老師會知道嘅.

咁你囝囝其實借唔借到 $$$ ?  

原帖由 芸迪 於 09-9-17 09:32 發表

我都係每星期俾$5零用錢仔仔~  佢第一個星期唔記得帶錢返學, 竟然走去問同學借錢, 結果班主任第二日就打俾我啦

佢果次買左菠蘿冰, 其實小息時要排長龍, 買完都無咩時間食, 但佢都仍然好興奮~ ...

佢都係一時心急, 好彩冇事.

原帖由 芸迪 於 09-9-17 17:15 發表

因為仔仔問隔離班的同學借錢, 同學仔告訴了自己的班主任, 再轉告我們的班主任, 因此被揭發了~

借到呀, 第二日就還左啦~

其實, 仔仔當晚就講左俾我知佢借錢既事, 我聽完都嚇一跳, 即時話俾佢知唔可以問人借錢, 亦 ...

冇, 不過佢阿媽有火藥味  

原帖由 IrisCheng 於 09-9-17 23:23 發表

有冇咖哩魚蛋味  

me too.
阿囡話全班有 18 個小朋友都要全部改, (都唔知係未真嘅), 叫我唔好話佢曳曳.  見佢講到眼紅紅都冇鬧佢, 叫佢下次小心抄 d 拼音同音調.

原帖由 IrisCheng 於 09-9-17 23:41 發表
2D班家長
今天的中文功課改正令我

乜你咁細心呀, 有對本書.  阿囡淨係跟住老師 d 紅字改咋.  今晚再睇吓先.

原帖由 芸迪 於 09-9-18 09:49 發表

想問一下, "笑個不停" 既 "個" 字, 係咪改左做輕聲?  跟書抄係第4聲, 但老師就圈住要改正.

pris_cheng,

阿囡今日放學時話佢果班有五個同學仔冇返學, 包括你囡囡, 冇事嗎 ?  Take care.
‹ 上一主題|下一主題