用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

原帖由 臻媽 於 09-9-24 20:12 發表
傻豬, 咁重要的文件人家點會唔見呢??? 而且你應會全套自己KEEP 一份 COPY嗎?? 如果佢地真係咁論盡, 呢間學校入唔入都罷喇!!! 仲有到時你一定會好忙, 因為大把報紙會搵你做訪問吧!!  

...

真是煩, 報北循好定是丹循??

我今早差不多8點去到北循交表,沒人排隊.隔壁有一個人報丹循, 我鐘意小朋友受傳統教育,希望老師可以嚴格的...

2間我都鐘意,但聖雅各比軒小更喜歡點..其實今早有點想改表格去聖雅各...到6月再試去叩門.

原帖由 ggoo 於 09-9-25 09:44 發表
如果12網 既軒小同聖雅各你地又會點揀呢?(以下既優缺點只是對我來講是咁,對其他人唔一定啱.)
軒小好處:有好既聯係中學,唔好既:半日制.
聖雅各好處:全日制,唔好既:冇聯繫中學.
想徵求各位意見.
唔該幫我分析比較呢兩 ...

我去交表時, 收表人遂一同我對..

原帖由 ron106 於 09-9-25 14:21 發表
係柴米呀~~

不過我真係好黑~~交完返咗工之後柴米打俾我話校網o個度收表o個位話幫我晝錯咗(我係NET14,佢幫我改NET16) 叫我再去過簽名。

我想問其實收表o個位可唔可以私自改我張表???

有冇其他媽咪試過呢個情形??? ...

得咗!

我都好想入軒官, 等6月再去考...之前不敢博....恭喜....
多唔多人15分入到軒官?

原帖由 Sweetsoul 於 09-11-23 11:15 發表
OK咗! 15分入了軒官下!  Thank God!  So relieved now.

入著北循...
原帖由 臻媽 於 09-11-23 16:31 發表
你不是15分入到嗎???

臻媽:
想請問一個非我們討論學區的學校,"英皇書院同學會小學"這間好嗎?你對這間有點了解嗎?讀這間是否可以直升英皇書院?十分感謝。

臻媽:
      請問慈幼小學(政府津貼)這間好嗎?

臻媽:好多謝你的回應! 請問你知不知道華仁小學是不是不接受叩門?還是可以去到學校放下資料?

我住在net14, 但想叩多幾間學校, 但英皇又好似好遠咁。臻媽:你心儀北循定是英皇呢?
原帖由 臻媽 於 10-5-17 23:24 發表
你係net12嗎?? 定net 11呀(因見你問過英皇書院同學會小學), 選華仁做1st choice???

我都未曾聽過華仁有叩門成功的個案, 只知有唔少20分都入唔到, 又聽聞有好多舊生子女1st round 都未必入到, 所以如真的有叩門位,  ...

臻媽& yuenwa:
       多謝你地的分享, 北循已經在第一次已經收著仔仔, 但當時我選北循的原因是因為我知道我最心儀的學校軒官入唔到.我得15分。雖然我冇參加大攪珠, 但我的心情和各位mama一樣咁緊張,好亂,未組織好放榜個日的流程。

臻媽:
       我得15分, 我的想法和你一樣, 所以要好好組織一下自己的思緒。

原帖由 臻媽 於 10-5-19 00:31 發表
你 1st round 入咗北循, 20分嗎?? 今年丹循&北循由於轉為全日制, 所以成為net 14的top hit. 其實呢間係一間好好的學校, 如放棄真係好可惜, 亦有好多人會多謝你給予一個機會.

純粹個人意見, 已經有一間好好的學校在 ...

yuenwa,
           有時在想起仔子升小學的事情, 两個鐘都訓唔著。做人父母, 當然想仔女讀得更好,但另外一方面, 也要看小朋友自已喜愛讀書的程度。

原帖由 yuenwa 於 10-5-19 09:04 發表

既然攞到北循, 又係屋企附近, 又係一間好hit有口碑既學校, 就無謂心大心細, 頻頻泊泊.  疊埋心水去買個靚書包等開學啦.

臻媽:
     由於我以前沒多留意小學, 你可否分享關於基灣, 基灣(愛), 丘佐榮, 以及聖雅各及華仁嗎?

THANKS.....

原帖由 臻媽 於 10-5-24 15:57 發表
呢幾間學校我應在此TOPIC分享過己見, 你試試看回早前的回拈吧!!!

臻媽:
    請問你有冇資料是關於官立嘉道理爵士小學?這間好嗎?好像是英小?thanks!

臻媽: 你怎樣選擇北循和衛理呢?我現在真的好迷茫, 有時想想這間, 有時想想那間, 都不知道現在到底自己想點樣.

原帖由 臻媽 於 10-6-2 13:39 發表
係英小, 佔一半以的的學生都係南亞裔學生, 喺NET 12唔係TOP HIT, 亦唔係我杯茶......

簡單來說, 以"北循"同佢比, 我100%會選北循吧!!! 如你真的想選佢, ROUND 1時你應該選佢, 基本上必入吧!!!

...

臻媽
原帖由 臻媽 於 10-6-2 18:30 發表
各方面可謂旗鼓相當, 不相伯仲....

個人覺得北循較活動化, 校長亦較為踏實, 我較喜歡北循. 另外如你非衛理幼稚園生, 又沒有選其為1ST CHOICE, 叩門機會=0, 除非你家小朋友有非常個人之處, 否則唔好浪費自己精神&時 ...
‹ 上一主題|下一主題