用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛剛收到教育處審查地址信件
go

剛剛收到教育處審查地址信件 [複製鏈接]

醒目開學勳章

咁就真係天無眼!一於舉報啦!

原帖由 brian61950 於 10-12-9 16:06 發表
都唔會,若天意如此,叩門囉.

醒目開學勳章

希望你小朋友而家讀緊最適合佢嘅好學校。講唔講得當時係抽邊間?

借地址真係唔啱,一來違規,二來借得地址梗係去抽好學校,搞到同區小朋友想就近搵間好學校都好難。

原帖由 panbaby 於 10-12-9 16:26 發表
好多謝 traeh 天冇眼 的三個字... 不過...我都冇舉報, 因為個細佬我都親手抱過玩過...

醒目開學勳章

呢段應該高亮置頂,阻嚇計劃借地址人士。

原帖由 jollyma 於 10-12-10 11:41 發表
教育局發言人說,今年有關的住址抽查數目共430 宗,已有70 宗假地址個案被揭發,說謊家長最終「自動投降」,為子女另選學校,其中50 個家長在調查期間主動要求由原來較受歡迎的校網,調到其他校網,另外20 宗個案退出小一派位,顯示打擊有一定成效。 發言人強調,局方鼓勵市民以電話舉報懷疑假地址個案(2832 7700),08 年截至5 月,5宗虛報住址投訴經調查後均證明屬實。 ...

醒目開學勳章

佢十一月就知結果,應該係第一輪計分中,即係唔理地址,只要夠分就入,所以住將軍澳都入到灣仔學校。
原帖由 McDonna 於 10-12-11 10:51 發表
老實講, 俾我知...實篤出嚟!
等啲人咁招積....將軍澳去灣仔番學!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2256119&extra=page%3D1

醒目開學勳章

如果你行得正企得正,駛乜怕金手指。唔篤你係人情,篤你係道理,老實講,佢篤你都未必入到某某區小學,不過幫你教咗仔女:做人要講誠信,玩遊戲要跟規矩,否則死咗都無人可憐。
原帖由 KwanPark 於 10-12-11 09:38 發表
:;pppp: 所以,小心金手指,話同你 FRIEND ,實質篤死你。好多呀媽為咗自己D仔女入倒某某區小學,乜都做得出。

醒目開學勳章

最重要係殺一儆百,真係住41網嘅小朋友,就係因為借地址嘅人,少咗好多入讀就近心儀學校嘅機會。

睇你點定義重罰啦,我覺得收回已得學位,或者等人地派完位,至安排剩餘學位等佢揀,絕對係重罰,亦係最適當嘅懲罰。唔係作姦犯科,所以都唔駛坐監,亦唔應該罰錢,等大家以為被人查出,最多用錢搞掂。

原帖由 cherrieshum 於 10-12-28 22:02 發表
不用重罰吧!只是為兒女找一所好學校而已。有些人想要41網學校,可能沒有足夠金錢負擔租樓等因素,始終出發點都是為了小孩,而且又不是作姦犯科的罪行。 ...
‹ 上一主題|下一主題