用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔....
樓主: artroboy
go

收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔.... [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 eatcookies 於 10-11-9 17:44 發表
有D人話甲部2&3可以留空,其實填同唔填有無分別呢?

有分別,如果你甲二、三填正一間有空位嘅學校,咁就會派咗入去,無得再抽乙部。

所以,除非你有間跨區係首選,咁甲一就填跨區,甲二填本區首選,或者有兩三間跨區係你心中排名都比本區好,咁就甲一、二甚至三都填跨區。否則,甲一填咗本區首選,甲二就唔好填啦。

又除非你有兩三間本區都覺得差唔多,入邊間都無所謂,咁就可以填晒入甲一、二、三。

醒目開學勳章

派位機制,係先派甲一,根據小朋友隨機編號先後派,派完未有位嘅,再睇佢甲二來派,又係全部派完,未有位溉去甲三,派完晒甲三至去乙部。不如舉個例啦:

假如你最心儀九龍塘喇沙小學,但住東區,又想搏一搏,咁甲一就填喇沙,甲二填返本區首選,隨口舉個例:循道。如果喇沙入到,咁就最好啦,入唔到就會再抽甲二,咁入到甲二都好,因為甲二就係你嘅乙一。甲二都入唔到,就會抽甲三。如果你無填甲三,就會等全港都派晒甲三後,一齊進入乙部繼續派位。如果你甲三填一間無循道咁理想嘅學校,你又咁好彩入到,咁就算你乙一填返循道,都無機會去抽啦。

如果你完全無跨區想揀,咁甲一同乙一所選學校,應該一樣,但甲二填second choice的話,你又好好彩入咗,同樣都係無機會再抽乙一first choice。

除非你乙一同二都覺得係一樣,入邊間都無所謂,咁咪可以填晒落甲部囉。

原帖由 eatcookies 於 10-11-9 19:35 發表

thanks. 但咁點解有人會提議要留空甲2&3呢?填返心儀跨區學校或重覆乙部頭幾個唔係仲好咩?

醒目開學勳章

甲部只係派好少位,大約每100個學位只有5個係比甲部抽,好似喇沙有約180個學位,即係得約9個位比甲部,瑪利諾約150個位就得約7、8個比甲部,你大概可以估到機會幾多。

有人會考慮,甲部填過間學校,起碼第日叩門時都可以表示誠意。但如果間學校係超級熱門,跨區都咁hit,叩門淨係得誠意亦未必夠。

原帖由 share123 於 10-11-10 11:54 發表
甘我想問下,如果甲一二三都系跨區最hit既學校,會晤會甲二三等於白填? 因為佢可能好多人都放呢兩間系甲一........

醒目開學勳章

除非部電腦short咗

原帖由 share123 於 10-11-10 12:27 發表

甘例如maryknoll有500人填甲一,但甲一只有7,8個位, 甘如果有人將maryknoll填甲二/三,技術上呢d人係無可能抽到,系咪呀?

醒目開學勳章

要視乎你想叩邊間門。如果真係喇沙瑪利諾之類,有齊誠意、能力、禮貌同cert,都仲要有人脈關係,唔係咁容易。老牌名校淨係校友都大把,仲有其他相關人士,佢地嘅仔女要叩門入去,都要有一定表現。

如果你甲二、三反正都係留空,想填埋呢類甲一都未必抽到嘅學校,都無所謂。

原帖由 olima 於 10-11-10 14:22 發表
咁如果真係預左玩到叩門(跨區勁hit學校),甲二及三應留空,還是也要填下去(反正一定抽唔到),表示誠意呢﹖

除了誠意,小朋友應對能力、禮貌以及cert之外,叩門時還需注意甚麼﹖

...

醒目開學勳章

唔駛客氣,我都淨係講到我所見所知,如果有其他BK爸媽有更多高見仲好。

補充一句,都有部分老牌名校會收無關係但表現好嘅叩門生,不過真係要有耐性等,同埋不斷努力表現誠意。希望大家抽得中first choice,唔駛煩!

原帖由 milkonline2 於 10-11-10 15:51 發表
Traeh, thanks for your sharing! Really appreciated!!!
‹ 上一主題|下一主題