用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入拔萃之路
樓主: GAT
go

入拔萃之路 [複製鏈接]

醒目開學勳章

好肯定名校個名唔係咁重要,小朋友面試表現至係關鍵。會唔會你小朋友真係樣樣叻,但比較內斂或怕羞,答問題唔夠積極,唔會再主動講多兩句,所以先失手?如果係咁,你小朋友可能更適合考小二插班,用成績爭取學位。

原帖由 afhjl 於 10-12-29 09:57 發表
絕對同意.
我小孩就是樣樣有齊(音樂/運動/藝術獎項, 流利英語, 校內成績維持兩年三甲內), 就是欠名校和家庭背景.

窮人不能教出文武全材的小孩嗎? 我們還不是遭白眼! ...

醒目開學勳章

咁不如你define一下,點至叫有家底?月入二萬至二十萬,都有人叫中產,所以如果有定義,好難討論喎。

原帖由 afhjl 於 10-12-29 11:21 發表
唔知點解一公開咁講名校唔楝無家底嘅考生, 全世界都在回避呢.

既然傾開 - 我小孩很主動, 唔怕羞(接近唔知羞), 很受同學老師校長愛戴, 也經常代表學校出外比賽及表演.

我們不是冇offer, 衹強調一線名校唔show之嘛 ...

醒目開學勳章

我自問無家底,係低層要受氣又做餐死嘅打工仔,希望你唔係話我啦。事實上,你亦無觸動我神經線,大家真係想討論吓,點先叫有家底?咁又係咪要有起碼呢個家庭資產,學校至覺得小朋友適合入讀啫。

原帖由 afhjl 於 10-12-29 12:03 發表
果然觸動到一些有家底人士的神經線

醒目開學勳章

No la, his daughter is in int'l school.

原帖由 Rinana 於 10-12-31 11:03 發表
任達華's daughter got accepted.  

‹ 上一主題|下一主題