用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 P.1~~你小朋友係邊班??仲有開學時的問題想問~~ ...
樓主: shino_mok1983
go

P.1~~你小朋友係邊班??仲有開學時的問題想問~~ [複製鏈接]

HI , 臣媽...你好呀 , 我仔都係分配到 1D 班呀

開完會後 , 有d問題我都係醒起唔記得問 , 希望有家長可以幫到手 ...
1. 第一個星期返學, 放學係1pm , 是否無校車要自己接 ?
2. 第一天返學 , 我打算唔搭校車 , 親自送阿仔去學校 , 係唔係係學校正門入 ? 放學係又係正門接呢 ? 正門的位置我唔係好清楚係邊度 ...請指教...
3. 係唔係第二天才開始帶書本返學, 老師第一天係唔係會通知帶咩書架 ?
4. 應該仲有問題想問的 , 一時又諗唔到 , 諗到再問過

Hi ~ 咁o岩呀 , 我都係 no.7 喎 ...邊個係你呀 , 個日我坐係家長義工旁邊 , 又幫仔仔識多個同學仔啦 , 得閑一齊交流下丫

原帖由 Emily_Wah 於 09-8-24 15:52 發表
我女女都係1D班呀~nice to meet you all~你地星期六個日分組討論係邊一組呀?我係no."7"個組~

臣媽...我知你係邊個喇, 個日你真係急急腳咁走喎...我未就係坐no.7行第一個位果個"靚女"囉 (好耐無比人贊靚添)

原帖由 臣媽 於 09-8-24 18:33 發表
喂喂喂, 我都係7組呀, 我係早走果個呀, Emily 坐埋來果時我已經要走lu, tsekiuma 係咪開會時坐第一個位果個靚女呀, 我坐第二個位咖...

我坐係義工右手邊 , 個日我無乜留意邊個最遲坐埋黎添 , 係唔係坐正對面黑色衫果個呀 , 我仔都係1D班 , 哩度已經有3個1D班 , 日後可以多多交流啦

原帖由 Emily_Wah 於 09-8-24 18:17 發表

你坐係義工左手邊定右手邊呀?
我咪最遲坐埋黎個個囉~
你仔仔係咪1D班???

樂B媽 , 唔該曬你解答 , 我都聽到話正門係對住河邊 , 不過未曾行過 , 返學個日要早少少去搵下喇 ...

[quote]原帖由 樂B媽媽 於 09-8-24 19:06 發表
1. 第一個星期返學, 放學係1pm , 是否無校車要自己接 ?
(有校車接送)
2. 第一天返學 , 我打算唔搭校車 , 親自送阿仔去學校 , 係唔係係學校正門入 ? 放學係又係正門接呢 ? 正門的位置我唔係好清楚係邊度 .. ... [/quot

回覆 18# 臣媽 的文章

果日無機會傾 , 日後係BK多D交流都係一樣o者

你真係好記性 , bingo 我就係果個媽咪囉 , 我終於知道你係邊個啦 果日覺得你有D熟口面 , 唔知係唔係曾經有過一面之緣呢  , 你係唔係住元朗架

原帖由 Emily_Wah 於 09-8-25 00:11 發表
原來臣媽就係早走個個~我記得啦~tsekiuma係咪想問d老師流失率個個?如果係我都記得呢~
我咪係問義工媽咪個小朋友有冇帶水果返學個個囉.......
真係開心咁快有3個小朋友同班~以後有d乜學校問 ...

我係7:15分上車 , 不過第一日我打算親自接送阿仔返學放學 ,  話曬第一日返小學 , 陪下佢唔會咁怯吧

原帖由 臣媽 於 09-8-25 11:45 發表
一個鐘頭前收到校巴公司打電話比我, 我地7:28上車, 落車係放校後25分鐘, 1號都有校車返學

你地會唔會去學校'裝'吓佢地呢?

怪不得熟口熟面啦 , 你住係千色後面, 可能係街或某某餐廳見過吧 , 因為我住蝶翠峰 , 經常係千色附近出沒架 , 又真係話唔定係某某興趣班見過都唔出奇 我個仔係name list 尾2 呀 , 你咁都留意到 , 勁喎

原帖由 Emily_Wah 於 09-8-26 15:37 發表

我係住元朗架 ~其實我都覺得你好熟口面~可能成日係街撞到都唔定~話唔定我地小朋友一齊學過野 你都係住元朗???
如果我冇估錯~你小朋友係咪name list尾2個個??我個女係尾3個個~ ...

我個仔返學上車係 7:15 , 放學落車要成 4:30 , 因為上落車我揀唔同地點 , 所以要坐唔同的車 , 我都驚阿仔會好混亂 , 於是打左電話俾車公司 , 個職員好詳細解答我 , 佢話會幫坐校車的小朋友分流 , 然後俾個牌小朋友掛住 , 牌上會寫明車牌號碼 , 咁, 車上的保姆就會知道個小朋友有無搭錯車, 我聽左之後個心都安定左d , 不過自己都會提醒個仔一定要睇清楚核對清楚先至好上車 , 你地如果想知多D , 可以直接打去車公司問下 tel : 2690-3893
‹ 上一主題|下一主題