用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 聖馬加利選邊間﹖
go

優才 聖馬加利選邊間﹖ [複製鏈接]

{今年學校有部份科目已實行專科專教}

今年開始? 部份科目?
- 唔知有冇記錯, 貴校既 Comprehensive Review Report, 寫明好多老師係 non-subject trained 喎。

{當然, 有些老師比較嚴.  流失量就不大清楚}

- 老師有幾嚴呀? 流失量有幾多呢?

原帖由 一家三口 於 09-10-23 15:02 發表

1)小一開初都會用少少廣東話, 但之後就續漸減少.

2) 當然, 有些老師比較嚴.  流失量就不大清楚. 今年學校有部份科目已實行專科專教.  師資可以參考學校網頁. (真係唔係好多學校show 老師的qualification架)

3)今 ...

請問貴校學術水平如何?  有冇公開試成績參考吓?

原帖由 G-Ma 於 09-10-21 15:08 發表
其實聖瑪加利都係小班教學(24-28人), 也是較着重發展個人興趣和表達自己意見,學校有不同才華班供學生選收(不另收費), 等學生可以有多元化發展. 學習過程,亦係不重抄寫,重質不重量,讓學生有更多時間閱讀及作課外活動。
...

中文科老師去教數學, 呢D咪係 non-subject trained 囉。

原帖由 一家三口 於 09-10-24 08:31 發表

專科專教, 係一位今年專科教中文科的老師講給我知的. (去年她需要教埋初小數學科)
Comprehensiv Review Report 係早年的報告, 會唔會係老師去左進修呀. 妳可以嘗試入學校網頁, 可以看到老師的qualification. (唔 ...

好似話因為學費 over 左佢既 budget, 所以忍痛放棄。

原帖由 fongyuen 於 09-10-21 10:29 發表

coachnewspaper,

既然優才咁好,深深感動你,咁為何當年不入讀呢?有另一間學校更能深深打動你?可否請教係邊一間學校?

你地份視學報告係幾年前寫既喎, 寫明non-subject trained; 你話今年中文開始專科專教, 即係話過去幾年都唔係喇; 只係部份科目專科專教, 其他科目又係唔係呢? 咁出年中文又會唔會專科專教呢?

唔好意思, 問係咁多問題, 我只係想知道貴校既專科專教政策姐。

原帖由 一家三口 於 09-10-25 08:13 發表

中天英,

所以我講, 係今年開始有部份科目專科專教囉, 這位老師今年只係教中文咋. 你可能誤會左啦....
‹ 上一主題|下一主題