用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 免學費讀美國長春藤大學
樓主: Odin
go

免學費讀美國長春藤大學 [複製鏈接]

响美國讀私立高中, 坐底30萬一年(學資+住宿+ 其他)o

原文章由 Odin 於 07-10-5 07:48 硐表
o岩o岩有個家長同我講,係美國讀high school淨學費都萬幾蚊一個月,係咪最低消費?

而家SAT II唔駛考writing啦, 因為SAT I己經加左個writing試。

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 22:29 硐表
SAT II 以前叫achievement test, 係分科的。美國D大學要你報3科的成績﹐一定要考writing同maths,另外一科就任你考。通常maths都會滿分﹐所以一定無問題。你可以考好多科都得﹐但係真係幾貴架﹗我自己就考左5科(writing, span ...

呢幾年, 香港直接入HYP既, 主要係國際學校學生, 如LPC, HKIS, IS, KGV等, 本地學校入倒既, 非常少; 好似DBS近幾年都食白果。

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 21:48 硐表
要成績好﹐有課外活動﹐最好係做D volunteer work 同埋D領袖既位(如head prefect). 另外﹐要考SAT,SAT II同TOEFL。我之前舊制就SAT要起碼1400分以上(1600分滿分)﹐而家就改左制﹐我唔知個equivalent score.

美國D學校applicat ...

美國一D最Top最有錢既私立大學, 係有所謂" Need Blind " 收生原則; 即係話响決定收生過程中, 係唔會睇申請人有冇錢交學費既; 取錄與否, 完全係睇申情人既才華/能力; 眞係收左既話, 學校會比Financial Assistance所有需要既學生。

不過"Need Blind"只係比美国籍學生(加拿大都得), InternationalStudent 係冇既(除左幾間最有錢如Harvard ,Yale ); 即係話, 如果申請人冇錢, 就算收左, 都可能冇Financial assistance既。

通常呢D學校每校只有好少錢, 留比International Student 做Financial Assistance, 用晒既話, 你成績再好, 都唔會收,

可以咁講, 有錢既話, 係易D入美國名牌大學既。

原文章由 ivyscyip 於 07-9-5 21:25 硐表
如果你想仔女讀ivy league school 而又唔想他一早去留學﹐你要預左他會考要起碼8個A。我的大學(MIT)同學要8A以上﹐有好多課外活動等。我又唔覺他們要去外國做交換生。其實美國D大學有一樣好﹐如果它收你﹐你一定可以讀的﹐就算 ...

H - Harvard
Y - Yale
P - Princeton

This term is very common in US.  These are the most famous universities in US.  

原文章由 mrsho 於 07-10-17 18:03 硐表
[quote]原文章由 中天英 於 07-10-9 01:11 硐表
呢幾年, 香港直接入HYP既, 主要係國際學校學生, 如LPC, HKIS, IS, KGV等, 本地學校入倒既, 非常少; 好似DBS近 ...

Harvard同Yale兩、三年前, 已經宣佈提供Financial Assistance比所有International Student; 即係話International Student既入學申請都係<<Need Blind>>.

Princeton我就唔肯定。

原文章由 Odin 於 07-12-18 15:37 發表
咁中天英君o既意思係咪如果申請HYP就可以apply落"Need Blind"呢樣野呀請問?
‹ 上一主題|下一主題