用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

見倒你地玩得咁開心, 眞係好; 可惜今年我去唔倒, 希望明年去倒喇。

原文章由 edea 於 08-5-25 22:08 發表

嘻! 真係好開心呀, 返黎啦!

尋晚個show有一part抽獎, 其中一個獎係團體family可以upgrade去家庭房, 我估一定係軍生你間房! haha!

幾個小朋友表演竹舞,雖然練左得4次, 每次都練幾耐下, 用左唔少時間, 甚至自發性 ...

我兩公婆都要返公既, 記億中好似冇乜試過因參加學校活動而請假。

學校活動通常會安排响星期六下午, 或者星期五晚上。

原文章由 stephanieching 於 08-5-26 13:20 發表
多謝各位 ! 我請又請問下各位, 讀優才小學家長雖不雖要時常參加該校的活動, 因我本身工作較忙, 不可以時常請假參加學校活動, 請問優才需要嗎 ?

係呀, 因為佢係我大仔既K3老友, 所以收到風嘍。

原文章由 AFSL2007 於 08-5-27 21:47 發表
你大仔隔離班即係我仔仔個班?無收到風添

dabby,

到時相認啦, 我會响左襟上, 插枝紅花做記認, 嘻嘻。

原文章由 dabbycheung 於 08-5-30 12:23 發表
7月5日學校將會舉辦籌款大匯演及賣物會,到時我會返學校幫手,希望到時可以見到大家,同大家相認!

dabby,

我盡力啦, 最怕到時變成 " 金正日" 個樣,
:;pppp:

原文章由 dabbycheung 於 08-6-2 20:00 發表

中兄,edea, AFSL2007,

到時見!中兄,你記住要keep住金城武個樣呀!

課程發展會

有邊個會去星期五果個課程發展會?

原文章由 AFSL2007 於 08-6-3 12:14 發表
OK, see you there Dabby

大人鈿路都辛苦, 何必呢 !!!

而且入唔入倒津貼學校, 係完全靠攪珠/運氣既, 你再花多兩萬銀, 鈿路識七國語言都冇用既。

原文章由 edea 於 08-6-9 10:45 發表
每年到呢個時候都係有人歡喜有人愁, 不過睇到年年都講述有d家長花幾多幾多萬一個月去栽培子女, 用幾多錢搬入名校區住, 都有d唏噓. 始終覺得課外活動兩三樣真係夠啦,太多小朋友好辛苦. 同埋學既野最好係佢地自願, 唔 ...

通常我會响考試前一晚, 先同大仔温習一吓, so far 效果都幾好。

原文章由 edea 於 08-6-10 23:59 發表

唔係賣花讚花香, 至今我都好慶幸囡囡入到優才,愉快學習之餘, 我見到佢各方面都有進步, 語文有明顯進步, 閱讀能力好左, 自信心提升左, 人際關係都ok, 我都冇乜要求啦.

就黎考試, 你地小朋友開始溫習未啊? ...

係我懶姐, 嘻嘻。

其實我要求唔高, 平均分咁上下就OK喇 ; 情願佢地多D時間玩。

原文章由 edea 於 08-6-11 00:16 發表

哈哈, 唔係個個小朋友都得呀....無可否認有d小朋友專注力冇咁強, 要花多少少時間warm up準備.

希望大家都加油, 我個心已經等緊佢地考完齊齊去玩.... ...

原文章由 軍魁星 於 08-6-11 17:21 發表

所以我阿仔無乜機會上臺摞獎. 我地唔想太早要佢開turbo, 留返d力俾有需要時用嘛.

乜ATV黎拍野咩?  

知唔知係乜節目?  幾時有得睇?

原文章由 軍魁星 於 08-6-12 20:24 發表

哈!? 咁大件事?  係咪女仔果個啊? 我每日都問佢學校有d乜野開心事, 佢今日淨係話ATV來錄影左佢地上堂炸wor.  問佢有d乜唔開心野, 佢話無.

請問邊個係  Master Joe ???

原文章由 ngkf 於 08-6-13 11:17 發表
上次問問Master Joe 都有去優才. 今次可能做其他節目啦.

我個名係好名. 一班都有兩個同名同姓. 不過上課時好唔方便. 我地兩個永遠係一左一右.

如果小朋友跟得上, 學習壓力又唔大, 日日開開心心咁返學, 放學之後好快做完功課, 仲有好多時間做自已鐘意做既野, 咁課程加快D就冇問題喎, 你話係咪 ?

我大仔讀 G1, 學習情況就係咁樣, 一方面學快D, 同時又讀得開心, 冇乜壓力, 我都好滿意。

G1 而家既課程加快情況如下,

1)  數學快半年, G1 下學期完成 G2 上學期既課本
2)  英文 textbook 採用國際課本, 情度較本地課程快一至二年;
      至于 Grammer 就用本地書, 快半年, G1 下學期教完 2A

下學年就 Grammer 再快半年, G2 一開始就用 3A。

好似話老師會响考試後, 會將 Grammer 2B 重點教吓, 之後响暑假既時刻, 家長就要幫助小朋友, 完成本 2B 書。

其實本 Grammer 2B 書, 得 30 頁左右, 又有 answer 比埋, 教師又重點教過, 我唸家長都可以應付倒; 咁花 D 功夫, 自已小朋友就可以學好 D 英文, 我覺得係值得既。

其實優才 D 學生英文都好好, G1 有幾個仲係以英語為 mother tongue 既; 既然 Textbook English 已經高1 至 2 年, 咁 Grammer 高 1 年都好正常姐, 你話係咪 ?

原文章由 阿金 於 08-6-19 20:18 發表
我很久沒上BK, 但這次都希望發表下.
不明為何學校不斷加深(skip grape).
數學巳加深半年, 現在英文又話要
skip one grape, 這樣豈不是要家長自己教.
辛苦的不是老師, 而是學生和我們這班二十四孝父母. m ...

軍仔好有想像力, 抵讚,

原文章由 軍魁星 於 08-6-20 15:15 發表
大家睇下, 呢度有個小朋友的童詩登左報紙, 你估佢爸爸係邊個呢?

For larger picture, pls click here:

http://cliffordlee.smugmug.com/photos/316 ...

Hi, littlesister,

呢 D 野唔好咁上心, 係咁呀喇, 網上乜人都有, 有 D 人眞係好口臭呀, 佢唸住你又唔知佢係邊果, 就好随便講 D 唔好聽既說話嘍。

係自已屋企講野就唔會咁啦。

不過我有時都鐘意出去, 迎戰外邊果 D 無聊既人, 有時都幾好玩既   ---     幣, 唔通我都係個無聊既人 ????

原文章由 littlesister 於 08-6-23 23:38 發表
bk覺得依家在bk講野真係好難, 想分享下經驗, 又會俾話你假家長, 賣廣告, 真係莫名其妙, 但伙唔講個心又唔舒服, 依家bk真係人流複雜, 好多人講野真係損人不利己, 唔駛負責任  ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-6-24 02:30 編輯 ]

原文章由 edea 於 08-6-24 10:42 發表
永遠有d人以小人之心度君子之腹, 下下冷言冷語猜度他人, 幸好呢d人唔係我地優才家長! 我地應該堅持分享, 唔好因為呢d惡意既中傷低頭。

Dabby,

有妳响度, 係我地既福氣。

原文章由 dabbycheung 於 08-6-24 08:59 發表
我完全明白你既感受。

舊年初中教育果邊,有家長想我分享呀仔響優中既生活。當我分享完後,竟然有家長暗示我係學校中人 。當時我好唔開心,從此亦盡量少喺外面發言。

到左今年開學,優中有簡介會,於是我將學校張通告p ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-6-26 01:23 編輯 ]

我都試過做一次分享, 都係隨我講乜, 绝對自由發揮既。

原文章由 軍魁星 於 08-6-28 21:04 發表

之前睇唔倒你個post添.

軍太都去過簡介會做過一次分享, 係自已報名去做的, 不是學校搵的, 而且去到就即刻開始, 預先無人會叫佢講d乜唔講d乜, 絕對係自由發揮. ...

Dabby,

聽妳咁講, 就安樂晒

原文章由 dabbycheung 於 08-6-30 14:31 發表

覺得學校好谷班優中學生,其實呢個只係外間理所當然既諗法!我自己就覺得校方要所有G8&9學生,每年考一, 兩個IGCSE公開試,其實並唔算谷,原因如下:

1 )  優中學生普遍既英文水平偏高,就以呀仔為例,佢今年G9但英文補習老師話 ...

馮副校個囡囡都要面試 ??   唔係實入既咩 ??

原文章由 edea 於 08-6-30 13:19 發表
尋日見到馮副校長, 佢再次有喜, 恭喜晒! 聽聞佢囡囡尋日都由爸爸陪伴面試.

[ 本文章最後由 中天英 於 08-7-1 01:14 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題