用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才多唔多人交左form
樓主: bobo620
go

優才多唔多人交左form [複製鏈接]

我有兩個仔讀緊優才, 過住幾年, 去過學校不下幾十次, 從來冇見過 toilet 唔乾淨喎; 會唔會係因為簡介會果日人太多, 先至做成呢個情况呢?

簡介會果日我冇參加, 不過好似連續三場都爆棚, 計埋成千幾二千人, 真係幾難應付。

原帖由 nonoddy 於 10-5-30 15:03 發表
我個妹本來想申請既, 但佢有日去參觀, 見到個toilet咁dirty (冇水沖廁, 成個toilet都係tissue及xx), 就話呢間學校講到自己點好都冇用.. 咁簡單既衛生問題都搞唔dim! ...

從未聽過有咁既坐位安排喎, 會唔會係第二間學校

以我所見, 優才冇用成績黎將D學生分類; 其實優才連考試都唔排名次既, 學校/家長都唔會好睇重排名, 更唔會用成績黎分班、分坐位。

原帖由 Wingwingtong 於 10-5-30 21:26 發表
不過我聽個家長話佢個friend係間學校教架, 佢間學校叻嘅學生坐前面, 成積差嘅坐後面!

我唸有兩個主要原因, 令到優才需要補底既學生比較少 :
1) 優才係小班教學, 老師比較多時間去照顧班上唔同學生既需要; 咁平時日日都幫緊D學生, 就唔需要特別去{補底}
2) 優才係選擇性收生既, 學生質數比較平均, 差異較少, 大部份學生都跟得上課程進度, 大幅落後既學生唔多。

以我所見, 小一至小三真係唔多需要响課堂外額外補底; 不過到左高小, 就會有小部份學生, 响個別科目需要特別幫助, 而校方亦會約見家長, 商量補底既安排。

原帖由 overview 於 10-5-31 21:22 發表
... 至於補底, 我唔熟呢間學校, 但家長可以positive咁諗: 呢間學校既學生質數好, 根本無須要補底!

優才要考呈分試既, 小六畢業生可以升讀其他津貼中學(雖然好少人會咁做)
原帖由 olima 於 10-6-3 18:00 發表
我今日終於將優才的表格及profile寄左出去了。

突然間想問︰優才學生考唔考呈分試﹖

原帖由 Gisele 於 10-6-3 09:35 發表
呢名人士係幼稚園果邊又係咁話号一間出名的幼稚園crap,唔通佢D仔女讀過晒...定係crap人講crap嘢...
‹ 上一主題|下一主題