用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010
樓主: hokabb
go

優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010 [複製鏈接]

今年第一屆會考, 成績算係唔錯, 同我既預測差唔多; 但係第一屆學生人數少, 水平比較參差, 响非主科上, 一、兩個學生既表現, 就會影响平均數。

如果要預測未來成績走勢, 可以用今年既會考成績做基準, 再參考過去幾年IGCSE既成績, 便可以推算未來既學術水平。

今年呢班會考生, 當年响G8果時, 淨係考左IGCSE英文, 我試吓推算跟住呢幾年既學生英文成績:

IGCSE  英文                HKCE 英文
2007     Credit   20%       2010       Credit  58%
2008     Credit   40%       2011       Credit  78%
2009     Credit   46%       2012       Credit  84%

但係今年係最後一屆會考, 真正測試優中整体學術水平既公開試, 會係2012年既第一屆HKDSE, 到時會係優中第二屆畢業生去考, 亦即係2008年考IGCSE果批喇。

今年班會考生冇考過IGCSE生物; 2008年果班G8先至第一次考IGCSE生物, 有37% Credit, 佢地應該今年係G10。

原帖由 iamderek 於 10-8-5 02:34 發表
明白了。我還以為HKCEE真的比IGCSE困難那麼多嗎?兩年前考IGCSE有37%優良率,兩年後HKCEE反而降至20%。

happyjess,

呢件事我係前兩日先聽人講既, 我只不過係復述番出來, 原來講多左馬上兩個字, 唔好意思。

我想問吓呢個老師重响唔响倒???  呢次我睇真D, 原來已經走左幾年, 係咪?

其實你自已都三番四次講優小有好多好老師, 咁點解你唔欣賞吓咁多好老師, 而淨係講幾年前走左果一個壞老師呢???

以我同埋眾多現任優小家長, 都異口同聲讚D老師好好, 呢D係 " Present Tense ", 係而家既情况; 而你所講既係  " Past Tense ", 係已過去唔再存在既野。

同埋我地講既係 " Plural Form ", 係講緊好多好老師, 而你所講既, 係 : Singular Form ", 一個壞老師咁。

我唔敢話你講既野唔岩, 不過我地眾多現任家長見倒既野同你唔同, 就係咁簡單, 希望你明白就好。

原帖由 happyjess 於 10-8-5 13:28 發表
中天英,

我不是要針對你的回應, 但某程度上, 我真的覺得你是學校代言人, 每件事情你都 “很像” 知道得很清楚很了解. 例如你說NET綁人事件, “學校馬上採取行動, 炒左果個老師 , 解決左個問題”. 但其實你根本不是 ...

只要睇番IGCSE呢幾年既成績趨勢, 你就可以預測倒將來既成績會愈黎愈好。

我兩個仔一個升G4, 一個升G3, 如果將條Curve延長十年、八年, 咁可能佢地有机會做" 撞 完 " 喎。

原帖由 janicetsang 於 10-8-7 01:42 發表
呢幾日我都有再諗下今屆會考成績,某程度上,係未夠好。
我心目中,希望科科都有90%以上合格,A至C的百份率,希望每科50%以上,60/70%就更好。
希望將來做得更好。
不過,仍然希望阿女愉快學習,想她有一個快樂童年。 ...

{ 相信優才培訓出來學生的強項到新中學文憑試才可發揮出來 }

絕對同意

原帖由 俊賢 於 10-8-6 00:04 發表
我在80年代考過會考,讀文科, 第一次中史考到F, REPEAT之後考個C, 由於不是讀書才料, 當時基本上靠五個板斧:
1. 背雞精書model answer;
2. 搜集歷屆試題,專攻乙組,隋至清朝, 列表, 剔除不大機會的範圍不讀, tip數題精 ...

真係好內冇見過有D咁講野既優才家長, NO EYE SEE

不過睇真呢位人仕係幾日前開既Account, 都冇咁驚。

原帖由 sbc 於 10-8-5 19:15 發表
啲人都幾無聊,乜嘢自尊會好羞家,低俗字眼,係呀!我低俗,你咁高上就唔好指住我啲咁低俗嘅人講嘢啦!上等人!

ngkf,

你仲敢比個細讀優才, 你唔怕佢比個壞老師用电線綁住咩

原帖由 ngkf 於 10-8-5 17:10 發表

其實我仲想話優才的家長素質都好高.
林毅夫都比你揾到.

我仲有個小朋友未入優才.最快都要三年後...

[ 還有, 不知我是否老人痴呆沒記性, 請問你之前的大頭照, 是否跟ngkf 現在的一樣? 因這幅大頭照很面熟 ??!! ]

你放心, 你冇老人痴呆, 我果幅大頭照你應該好面熟, 因為同你果幅一模一樣嗎

原帖由 happyjess 於 10-8-5 13:28 發表
中天英,

我不是要針對你的回應, 但某程度上, 我真的覺得你是學校代言人, 每件事情你都 “很像” 知道得很清楚很了解. 例如你說NET綁人事件, “學校馬上採取行動, 炒左果個老師 , 解決左個問題”. 但其實你根本不是 ...

{ 其實我仲想話優才的家長素質都好高, 林毅夫都比你揾到.}

梗係喇, 好似連啊林生都係優才家長, 素質點會唔高呢

原帖由 ngkf 於 10-8-5 17:10 發表

其實我仲想話優才的家長素質都好高.
林毅夫都比你揾到.

我仲有個小朋友未入優才.最快都要三年後...

[ 但某程度上, 我真的覺得你是學校代言人 ]

如果你將我當做學校代言人, 我會當做一種榮, 會開心好幾日呢, 多謝曬

不過人地做乜乜代言人就盤滿砵滿, 我就要每月大拿拿攞幾K出黎, 慘、慘、慘

中天英,

公道自在人心, 邊個講既野低俗難聽, 看官心中自有判斷。

原帖由 sbc 於 10-8-8 11:24 發表

我咁講都係有人講啲仲難聽嘅嘢:

happyjess,

睇倒你既不滿, 我唸問題既精结係你覺得優小學生太少功課、太少操練, 係咪???

但係優才既辨學理念, 開宗明義係少功課、少操練, 咁到你仔女高小階段, 先至發覺唔啱你胃口, 好多不滿, 你覺得係邊個既問題呢???

正如我入左間唐餐館食飯, 應該點唐餐至啱, 但係我又話食厭左唐餐, 想點番兩個意大利菜, 咁間唐餐館實係滿足唔倒我既要求喇, 我就好不滿囉  ----   你覺得係我既問題定係間餐館既問題呢

原帖由 happyjess 於 10-8-9 15:42 發表
同意!! 雖然我發表了很多對學校不滿的言論, 但沒有直接或間接發表對其他家長不禮貌的說話. 請大家都互相尊重吧!!
‹ 上一主題|下一主題