用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 hkama請指教:沙田循道衛理?還是丘佐榮?
go

hkama請指教:沙田循道衛理?還是丘佐榮? [複製鏈接]

小兒是九龍城區,第五志願派去沙田循道衡理,下午收丘佐榮來電明天上午面試,還叫我帶同派位証,點解?
根據沙循第一屆DSE有60多%入大學(包括本地及海外大學),但家住大角嘴,離家遠,要一小時車程,
而丘佐榮第一屆DSE有47.5%入大學(JUPAS Degree),而overall 入大學則有95.6%,而車程約半小時,如果明天面試成功,揀哪一間比較好?
請給意見.

軒軒2008  沙循是沙田區的B1噢。。好學校呀。  發表於 13-7-10 10:34
elbar  丘佐榮   發表於 13-7-9 19:45
   17    0    0    0

回復 fannymk 的帖子

謝謝你的意見.{:1_1:}

ohnono 發表於 13-7-9 18:02
如果車程只是一小時,我一定選沙循,唔駛諗。丘佐榮今年有機會收多了band 2生。 ...
ohnono,謝謝你的建議,但是,你如何得知丘佐榮收了很多band 2生?老師說仔仔是band one生,而我放丘佐榮第二志願卻不入,反而入了只得兩個位的第5志願的沙循,所以,我想,丘佐榮應收了全部band 1 生,是嗎?

Sharonkeikei 發表於 13-7-9 18:32
回復 man666 的帖子

如果第五志願排到沙循,是你好運,其實是好小機會的,我自己也不感相信.
其實.我都唔知道是好彩還是唔好彩,我兒是獲派九龍城區校網的第五志願

elbar.你為何選丘佐榮?想聽聽你的意見.謝

mega_yi1 發表於 13-7-9 19:53
chun 媽
你話第五志願派去沙田循道衡理, 你是否指乙部第五, 乙部丘佐榮第二志願而不是甲部嗎?
...

是,我是指乙部,第一志願是開平,第二是丘佐,第三是黃笏南,第四是銀禧,第五是沙循,
選校策略是根據hkmama, ohnono,等名人的意見
沙循只得兩個位,是執雞位
很多沙田朋友說沙循是好學校,老師好,校風好,成績好,校長好-----如果放棄,好似好可惜

回復 mega_yi1 的帖子

旅港,官瑪.銘賢

khmama 發表於 13-7-9 21:05
仲有一個可能性係樓主仔仔屬band1, 但隨機號碼差,丘佐榮第二入唔到,因為好多保守派以丘佐榮放第二包底, ...

yeah!

仲有一個可能性係樓主仔仔屬band1, 但隨機號碼差,丘佐榮第二入唔到,因為好多保守派以丘佐榮放第二包底, ...

係呀,我校老師話一向我校派往銀禧和黃芴南的同學成績差唔多,但今年多左成績好的同學派去黃芴南,看來今年較多人選黃芴南,有band one 同學第一選黃芴南唔入,第二銀禧入左

都好想聽聽你的意見,沙循好D, 還是丘佐榮好D?

cautionchan 發表於 13-7-9 21:15
甘沙循一至四都fill up 唔到就.....可能沙田B1太多位!又或者沙田填個D都好保守!不過我覺呢類case 估錯B多 ...

我不是沙田區而是九龍城校網

大文 發表於 13-7-9 21:46
Chun媽,我不懂沙田學校,我會比較車程,我揀丘中,Dse成績不錯,。九龍城B1學校不會太差。 ...

多謝意見,如果沒有記錯,你的孩子是念丘佐榮,是嗎?可否多說說丘佐的情況,感謝你!

大文  你好好記性, 學校重成績多過其他, 少課外活動, 如運動健將可能不適合, 見女女讀得幾開心同輕鬆, 只是中一時比較谷, 可能要她們盡快適,  發表於 13-7-10 01:21

khmama 發表於 13-7-9 22:00
個同學可能係自行入銀禧。

係呀,我記得個位同學自行第二是銀禧,好叻呀,

fannymk 發表於 13-7-9 22:30
各位JM:

考DSE前,S4已經不停補課(每日),如果加埋一小時車程,根本唔夠休息時間!
真的,我沒有想到此點:考DSE前,S4已經不停補課(每日),如果加埋一小時車程,根本唔夠休息時間!
是前後兩小時車程

khmama 發表於 13-7-9 21:58
學術上沙循會好過丘佐榮少少,主要係考慮交通係咪一個好大問題。
真的,這是我苦惱的原因

lucia6119 發表於 13-7-9 23:26
你真好彩, 我兒子的好友BAND 1 生派了去胡兆熾

吓,他放胡兆熾第幾位?

大文 發表於 13-7-10 01:38
今日同同事討論一個問題, 是小孩的第一志願定父母的第一志願? CHUN媽你有問過你的小朋友嗎? 分析給他們聽,  ...
明白你的意思,我會分析給他聽,讓他選擇,明天到沙循註冊時,也是一個好時機讓他看清楚沙循,也試下交通方面.
因家住大角嘴,如果到沙循,要van,轉地鐵大圍,再轉巴士,只擔心他辛苦

yovin 發表於 13-7-10 02:17
請問你的仔仔是肯定Band one生 , 還是邊緣Band one呢?因我仔仔是Band one尾學生 , 明年升六年級 , 本想跟你 ...
都不用pm 啦,只是很基本的資料及看法,有時,把問題放出傾,集思廣益,自己再想想,不是更好嗎?
仔仔都是band one尾,這是老師說的,咁我自然唔會放band one頭的中學,華英.咖密.唔係我柸茶
所以首選旅港,旅港是band one 中,.程度較適合亞仔,而亞仔是足球隊員,老師建議他首選旅港,如果他唔係band one, 老師唔會叫他揀吧
老師建議第二是黃笏南,而亞仔個人唔鐘意個名,是小朋友嘛,我建議丘佐榮,知道校風好,成績不俗,而我喜歡丘是基督學校,因為我本人在基督教團隊做事,亞仔已入青春期,好難搞,我想他聽聽基督的故事,思想洗腦,唔錯
老師建議第三是銀禧,而我把黃笏南放第三,因為去年據聞有人放第四都得,但今年看來黃只能放第二
第四是很難決定的,學校建議陳喇,問下bk人的意見,還是把本區學位較多的放入去,所以放銀禧
第五是其他區,hkmama說是執雞位,我想,曾記.呂中是熱門中學,不如選沙循,區外人對沙循唔熟,所以同樣只是兩個學位,我避重就輕,放沙循

yovin  Thank you very much.  發表於 13-7-11 05:26

今天下午一時,收到丘佐榮來電,收了亞仔,必須明天9 點至10點到丘註冊

orangebb  恭喜你呀, 好消息, 希望其他叩緊門嘅同學, 都順利 !  發表於 13-7-10 20:33
YY媽咪    發表於 13-7-10 16:37
elbar  Congradulation   發表於 13-7-10 16:23

其實亞仔是心儀旅港,今天特意致電旅港,校務處話如果昨天收唔到電話就無機會
‹ 上一主題|下一主題