用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小升小二跳船能力最強?
樓主: sissysze
go

邊間私小升小二跳船能力最強?   [複製鏈接]

回覆 B.B.BaBa 的帖子

去年GH 只有 一人成功插入 MCS 小二。  今年不知道。

回覆 B.B.BaBa 的帖子

I am only talking about P.2 .   Not sure about P. 3 - P. 6.

若果由GH跳去MCS後嫌太淺, 應該跳去SFA嘛!  SFA 應該全港最深 ....

回覆 Jane1983 的帖子

對!  不少家長會為安全感而選擇龍校.  但有鬥心又有信心接受挑戰的, 也許不怕升中再戰.

其實龍校(或者起碼有直屬 / 聯繫中學的) 一般都不會教得很深, 因為沒有太大升中壓力.

不過聽聞一些名校如 DGJS, MCS 等, 初小都不會深, 但到小四小五便會 "黎料" ...... 當然, MCS這類學校由於學生非由學校自己揀, 即使學校 "黎料", 亦未必人人頂得住, 而受得到並能在學術上成為天之驕子的, 自然亦較 DGJS 這類"個個皆上品" 的學校為少了.

MrBeast  都聽過mcs一部份捱唔住跳船   發表於 14-8-8 07:27
Jane1983  都係,有得揀學生係吾同的。   發表於 14-8-7 23:24

回覆 KikiDaddy 的帖子

同意。  有人走唔表示間學校唔好,只係人人情況唔同。
SFA 冇中學,係D人走嘅最大原因。  亦因為教得深,吸收到嘅小朋友的確學多左,考出面插班嘅成功率亦較高。

如果SFA 有自己中學,可能會成為更多家長喜歡的 top school, 同DG,DB 等睇齊。

只係個人想法,不喜勿插。

ckcleung 發表於 14-8-8 11:36
SFA真係慘,搞好間學校,俾你地咁搞法, 唉........
事實上, SFA 擺明車馬係教深,適合D學習能力高嘅小朋友。 家長應該了解自己小朋友係未真係讀到,先決定入讀。 唔好入到去又話人地“教得太深,只重學術 。。。”
至於當SFA 係跳板,亦無可厚非,始終各人有各人情況,跳到更合適嘅學校,而小朋友又OK嘅,唔係壞事。

但跳完又跳就真係對小朋友唔係咁好了。

其實真係冇需要爭抝, 不論 LS, SFA, GH, MCS, SMCC .... 等, 都係好多人心目中嘅好學校, 當然各有特色, 亦各有優點同缺點, 好視乎小朋友嘅特質, 適合邊間.

不過, 其實對有D資優學習能力超強嘅小朋友黎講, 教深D定教淺D, 可能分別不大, 因為佢地根本有自己嘅學習步伐同方式, 即使學校教深一年半載, 都未必符合佢地嘅步伐, 佢地會有自己嘅方法學習 (e.g. 課餘自己狂睇書) ... 返學比到佢地嘅係學習同其他人相處, 遵守規則紀律.    而正因為學校課程佢地能輕易應付, 就可以騰出好多時間發展其他方面, e.g. 体藝, 創意, 深入探索 .... 呢類小朋友, 讀邊間學校都分別唔大, 係唔係龍校亦唔再關鍵 ...... 當然, 若果父母想要安全感, 或者有細佬妹跟尾, 多數會揀有中學果D, 只因父母唔想煩 ...

唔好意思, 有似有D離題 ...

agree ! 父母是可以為子女選擇的,所以,不應只顧抱怨學校,抱怨學制。
是父母本身的盲目和虛榮,令小朋友被迫讀一些與自己能力程度不符的學校。

如果所謂勁係靠家長或補習谷出來,未必可以持久,即使有幸入到名小或名中,亦會讀得好吃力 。。。此後家長就會怨學校,怨學制 。。。

如果真係勁嘅,唔使谷唔使補,亦能由頭帶到尾 。。。

longlokma 發表於 14-8-9 18:21
有人话入到已經代表是叻仔叻女,只有唔想讀,冇讀唔上喎!
靠家長谷而考入嘅,唔算真叻仔叻女 。。。。
當然,唔少家長喜歡自己欺騙自己 。。。。
‹ 上一主題|下一主題