用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 學界游水
go

學界游水 [複製鏈接]

我細仔報了, 我忘了係幾時? 你報咗咩? 我仔報咗50M 捷及仰泳.

舊年仔仔也曾試過同田SIR報, 他居然話你生得咁細粒, 好輸(sin), 嚇怕我仔仔無報到. 但今年佢泳會阿sir叫他要參加, 我同佢講番舊年的情況, 佢話個sir咁講都得. 今年仔仔報名, 他也問其他泳隊的人仔仔游成點? ok嗎? 他

原帖由 humbertcarol 於 09-10-10 15:13 發表
有冇同學仔今年向田sir報西九龍區學界游水呀?
大家一齊玩啦!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

係呀!  你地兩個都入咗泳隊嗎? 一個星期游四日, 你地係咪要填表入會? 要交錢? 不知交二百幾還是三百?  我細仔不須試水, 因田sir問過泳隊其他也join比賽的同學, 說他ok, 咁就不用試水, 你呢? 個囡應該不用試啦!  細仔呢? 你記唔記得幾時比賽呢?

早知係咁, 我都幫仔仔報蝶式不報背泳, 他的背及蛙比較慢啲.

原帖由 humbertcarol 於 09-10-16 00:05 發表

Crabtree,

我大女同細仔都有報呀, 都是50m, 個女好似背和蝶.個仔好似背同自.
你仔仔是不是跟海天泳會呀?我2個小朋友是跟陳sir.
田sir有冇要你個仔試水呀? ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我昨晚也有問過細仔, 識唔識一對姐弟, 佢話識. 我估佢地係認識對方, 但我個內向, 唔多同人地傾計.  

我每個月交$550, 你是否一樣呢?  我個仔join咗泳隊不是很耐, 只係半年左右啦.  但最近細仔拿咗一份表格回來, 是會員申請表, 你入咗會未? 係咪一定要入架?  我見新入會員要交: 1. $100泳總註冊費 2. $200泳會年費  3. $300入會費  咁即係要交幾多錢呀?

原帖由 humbertcarol 於 09-10-16 23:36 發表

Crabtree,

咁你個仔是不是跟海天?如果係, 田SIR曾經問我個女你個仔在泳會游水的情況呀? 請問你仔仔在基福邊一班呢?
有可能我個女認識你個仔呀!
你講入泳會, 是要比錢,請問你交多少錢一個月呢? ...

唔係呀!  咁係學校帶, 還是我地自己帶過去呢?

原帖由 humbertcarol 於 09-10-17 22:57 發表

yes,每個月是交550元. 當你個小朋友操水有一段時間, 陳sir便會叫你註冊成為香港業餘游泳總會會員, 這樣海天或志佩派你出外參加比賽不需要交報名費, 與及有向會員購買保險等之類....
入會第一年是要貴些600元, 第 ...

OIC, tks!

原帖由 humbertcarol 於 09-10-18 22:58 發表

呀sir會帶佢地去, 如果家長陪同去的話,這樣在完場時可以自己帶返小朋友走. 但如果家長沒有陪同, 老師便會帶佢地返回學校再解散.

我會帶埋個囡去睇哥哥比賽, 但可能我地會係城門谷泳池meet ?sir同你地.  希望到時可以互相認識!

原帖由 humbertcarol 於 09-10-22 20:00 發表

Crabtree,

10月31日你去唔去睇你個仔比賽?我會去呀, 希望到時認識你啦!

每次游完水後, 你有無叫小朋友上水著衫呢? 近呢排, 我個仔同我講話啲水好凍(落水及上水嗰刻)!  若果遲啲再凍啲, 都唔知點算?

Tks!  等我都叫陳sir買先, 不過叫佢買嘢都幾漏氣, 上次叫佢買耳塞比我阿仔, 成兩個星期, 仲要再提佢才記得咋!

原帖由 humbertcarol 於 09-10-28 19:09 發表

Crabtree,
近排天氣涼些, 我兩個小朋友每次上水都會着番件t-shirt.
如果冬天的話, 你可以托陳sir幫你買件上水褸(TYR), 這件褸是長褸款, 長到落腳眼, 很暖的. 很多操水學員及其它游會都會着的. 去年我買要180元. ...

我急佢唔急, 真係 :evil:

原帖由 humbertcarol 於 09-10-29 23:11 發表

我試過托佢買游衣, 要等一個月呀!

你個仔溫書溫成點呀?大家一齊加油努力!

Humbertcarol,

首先, 恭喜你的囡囡獲獎! 你地去了那裡慶祝呢? 第一次睇學界比賽, 真係大開眼界, 啲人真係好勁! 聽聞陳sir應承了如果拿了獎牌, 有重獎喎!

仔仔才不是游得很快, 但兩項比賽都能打破他的個人記錄. 兩場比賽都被最尾個場游得快的人過了, 得第四及第六, 你話有證書?
點解你細仔會到我細仔一起游自由式呢? 我仔係乙組, 你仔係丙組.

原帖由 humbertcarol 於 09-11-2 22:20 發表

Crabtree,

上星期六, 你仔仔游得很快, 2項比賽是否在頭8名內?如果係, 這麼便會有證書以示鼓勵呀!

原來年年都對不同的學校架!  不過今年, 好明顯女拔, 聖方濟各及油天(海帆道)都好勁, 完全抛離對手!  好enjoy欣賞今次比賽!

我只知道陳sir會早上去睇, 但唔知道他會睇足全場(我估咋, 因我走他都未走), 還見到另外兩個海天的教練.

我諗佢地想睇吓由海天訓練出來的學員, 與其他學校(校隊)的距離差幾遠啩!

好囉!  終於考完了! 但又到囡囡下星期考試了!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-4 17:10 發表

係呀! 學界游水原來沒有丙組, 報名時才知道, 沒辨法啦,
我想細佬第一次參加有家姐陪, 出年有經驗佢可以自己
攪掂.
至於證書, 不是學校頒發, 是由學界體育聯會寄給學校, 然後田sir給你個仔.(但冇咁快, 因要等齊所 ...

我後來不太喜歡這校, 但哥哥不想轉校, 所以當囡囡選校都無選呢間!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-5 22:16 發表

咦!你個細女不是和哥哥同埋一間學校咩?

你囡囡係取了兩個獎喎! 係蝶及蛙嗎? 多謝報料!

不喜歡佢好多嘢都收收埋埋, 唔多想公佈(指派位成績). 即使我大仔四年級時問班主任或其他其教我仔的老師, 全都封口, 更帶我去問副教長才大概知道要咩成績保証入英中.  亦不喜歡部份老師的教學心態, 每級太多班, 精英班亦太多人一班(38人喎), 而且精英班亦不是真的很好成績(個人意見,不喜勿插)!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-7 18:17 發表

點解你唔喜歡這間小學呢?你大仔應是p.6, 二仔是p.5.

你可以上網到學界聯會睇你個仔在西九學界游水比賽(上午場及上下午場總計)的名次.我個女在蝶式(上下午場總計)得第3名, 但背泳就無份. ...

上網睇了, 個仔原來係上下午場加埋不入八名內, 咁即係話八名內才要再比賽?  如是, 你囡囡要繼續為海天增光呀!  況且, 有這些大型比賽的獎狀會對升中有些幫助架!  

大仔講番嚟話今次的試卷不會派回, 同上次五年級下學期一樣.  其實唔係精英班會對家長及小朋友係舒服啲, 但我曾對老師說過想調回普通班, 但係班主任唔比呀!  所以無調出嚟!  我想係普通班係叻嗰班人, 好過係精英班係普通的人, 對他們的自信心也有打擊!  可能係佢地唔上進啩!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-7 21:21 發表

YES,呀女在上午場背泳第3, 蝶式第2. 即一銅一銀.
但上下午場混合計算(即所有西九小學), 我個女只在蝶式得
第3. 我今日上網才知道要代表區賽, 但又寫上待定,學校又未通知, 都唔知要不要代表區賽?

至於你說學校的 ...

Yes, u're right!  你囡囡比心機呀!  上次你囡囡比賽不是游呢兩個泳式, 而今次所選的泳式是你囡選還是陳sir幫你囡選擇? 還有, 陳sir真係遵守諾言喎!

你有無心水選校呀! (升中)

原帖由 humbertcarol 於 09-11-8 21:37 發表

你放心, 只要你仔仔是8名內已經有學界証書(不是上下午混合計算才有). 但區際比賽, 就要上下場混合計算頭3名再去比賽.
我十分明白你個仔的情況, 在精英班時, 很多班務及答問題永遠揀選唔到我個女, 永遠不起眼的, ...

有今年的經驗後, 我諗下年仔仔再賽時, 都不會再選自由式了, 因要有(超人時間)才可以有獎拿, 又要同咁多人一起游.

我其實都唔清楚? 但我會幫大仔選男校, 以免同女仔爭. 但呢區間男校又有幾間聯系小學喎, 都好難入呀! 知道有朋友係舊年選校, 係善導讀, 全級五十五名內(據知已穏鎮入band 1英中), 但佢同學校講話仔仔心儀呢間, 小學叫佢做個profolio等學校幫佢交去那間男校, 結果當然入到了.  但我地同佢地無聯系, 又無過往記錄(即學校咩成績入到咩學校), 最後, 可能我會為仔仔選油尖旺區的學校啩!

呢區 - 旺女仔多啲!  上智 - 要成績好勁! 最好科科係A.  聖母玫瑰 - 我覺得不錯, 整體都ok.  瑪利諾神父佢有小學, 好多都會升上中學, 位比較少, 但亦不錯, 因有朋友囡囡係呢間小學讀, 啲嘢都深架! 佢囡囡應該係band 1頭, 但為免冒險, 多數選番中學讀喎! 而銘賢又係band 1頭的學校, 難入呀!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-9 15:39 發表

今次揀背及蝶比賽, 是我老公+陳sir意思. 因去年比賽過, 知道很多學生參加自及蛙(無論甲組/乙組). 我們知道女兒這2種泳式不及別學校泳隊, 倒不如參加沒有咁多學生會比賽的項目(即背及蠂).
你睇番賽程表, 無論甲及 ...

humbercarol,

u can click this link to see the open days of secondary schools: http://www.lcps.edu.hk/pop_up/p6sec.htm

原帖由 Crabtree 於 09-11-9 18:15 發表
有今年的經驗後, 我諗下年仔仔再賽時, 都不會再選自由式了, 因要有(超人時間)才可以有獎拿, 又要同咁多人一起游.

我其實都唔清楚? 但我會幫大仔選男校, 以免同女仔爭. 但呢區間男校又有幾間聯系小學喎, 都好難入呀! ...

以我個人愚見, 我會咁排:

1. 黃隸珊 (英中) 好似係band 1中啩
2. 德雅 (英中) 好似係band 1尾
3. 大雄 (中中) 呢區比較好的中中, 大仔話手球隊幾個師兄去了呢間讀.

Pls correct me if I'm wrong.

原帖由 humbertcarol 於 09-11-10 20:07 發表

多謝你報料.

請問黃隸珊紀念中學, 德雅, 彿教大雄點睇?

唔試過又怎知唔得呢?  試了唔得, 都唔會後悔嘛!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-11 18:19 發表

唔該晒. 我喜歡深水埗2間中學都有直屬小學, 點算?
瑪利諾神父 / 德雅

係呀!  星期一佢藉口話唔想去練水, 其實係想留在家中打機, 但其後幾日, 係我唔比佢去游, 因實在太凍啦!  雖然佢話啲水好暖, 但上水嗰吓真係好凍!  上星期五, 佢件jacket被風吹到淺水池, 他要跨欄出去執, 凍到打晒冷震.  不過, 我已講了明天一定要游番水, 因天氣已暖番!

仔仔參加了去連南, 下星期又有一天無得游!

你對女兒的成績滿意嗎? 唉!  我大仔常識退了"9"分呀!

原帖由 humbertcarol 於 09-11-19 19:47 發表

Crabtree,

這幾天唔見你個仔練水?

‹ 上一主題|下一主題