用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS 今日開始 2nd Interview
樓主: onsyan
go

DGJS 今日開始 2nd Interview [複製鏈接]

原帖由 thtb 於 11-11-9 12:53 發表
其實我覺得校長真的沒有什麼時間可以看清楚誰是誰.四對家長在外等, 一出一入都已經共 12 個人(包括小朋友), 場面你亦可以想像得到. 是否 accept 就由天安排, 不知大家是否同意? ...

校長幾十年既教學經驗, 真係可以係幾分鐘內辨別出, 囡囡是那個TYPE的, 而選擇偏好的某種性格. 我們試試代入成年人的INTERVIEW中, 老闆也不是IN你十幾分鐘, 同你講幾句, 已經看得出你醒不醒目? 從談話中的主動性, 禮貌, 語氣, 反應得知你是否勝任了, 不是嗎? 當然, 我唔敢講, 呢個係好公平的方法, 對慢熱的小朋友來說, 真的很蝕底! 無論對成人來說或是小孩子來說INTERVIEW 就是這樣的殘酷....
例如:我本身是性急的人, IN到一個豬油包的人, 我一定不可能挑他做我的下屬吧!?

其實, 我覺得今年已經比較公平了, 有1ST IN, 可以考到小朋友的實力, 再進入 2ND IN 給校長挑自己杯茶.....

原帖由 spmok1999 於 11-11-14 10:00 發表

睇到咁, 就算考到都唔知係咪好事??? @_@

原帖由 YLMom 於 11-11-16 17:29 發表
Yeah, me too, I will check this site whenever I have time ............. like addiction to drug, ha ha ha.  

There are still 35 days to go.   After these 35 days, we may become very good "on-line f ...

如果21號有間出名的好學津校(如:MARYKNOLL, ST.MARY, MARYMOUNT, 協恩.....)收了, 大家還會那麼期待嗎?

原帖由 khashley 於 11-11-24 18:48 發表
seems ALL children waiting for DGS also get 2nd in offer from CKY. So amazing!

入得DGJS 2nd in的, 不是小朋友smart; 就是家長本身的都高學歷的吧? 看見你們都是滿口英語, 應該是這2間學校喜歡的類型~~~ ^^

回復 629# sumyin518 的帖子

請問SUMYIN518, DGJS流動大唔大?
我有根德園的朋友說, 身邊有人入了DGJS的, 小二轉走了....覺得不適合, 但又問不到如何不適合~~

如果我地呢班都收晒, 咁就可以打破外間成日話DG的家長很冷漠,高傲的流言了.....eeeee

原帖由 khashley 於 11-12-4 23:35 發表
補習乃萬惡的根源

這個問題我都有考慮過, 不過已經覺得不重要了.......現今有那間學校的學生不用補習的? 勁至BAND 1 差至BAND 5, 基本上都要補, 不過視乎係補幾多姐, 全科定單項(英文or 普通話or 公文or 數研or eunopi .......)補習已經成了香港的趨勢~~當然, 一定有例外乜都無補無學既學生, 但千中無一囉.......

原帖由 Era 於 11-12-6 17:01 發表
其實係好多謝你既提醒,真係入唔到,都未必唔係好事架,去到另一間,可能發揮既機會更多,更有自信都唔出奇.
我覺得我大仔既學校就係可以俾到好多同學仔都發揮到囉,唔係去到最出名,不過起碼都係好受歡迎,又係一條龍果種. ...

大仔的學校係英華?

我個囡去2IN另一家學校時, 佢竟然同我講:"媽咪, 呢間我唔會IN得好架, 因為我淨係想入女拔咋!" 我當堂呆左, 當然立刻補飛話, 做人要盡力, 唔可以因為無咁喜歡就求其......結果,  WAITING LIST~~

回復 tumtum 的帖子

是的, agree~~~

回復 whitebunny 的帖子

我都未有呀~~~~~

我地終於都收到信, 都係REJECTED~~~

回復 Angelakibb 的帖子

謝謝angelakibb, 我直覺因為我的學歷不夠好, 所以亞囡才被reject, 因囡囡完全是自動波,有禮,agressive的DGJS型, PN-K2都係best student, 仲係真心喜歡reading的~~~我不是因為入不到而不開心, 若是因為我的問題而入不到, 我感到罪過~~~

回復 eemum 的帖子

想問問以上入到DGJS囡囡的媽咪, 請問大家係咪at least 大學程度? 謝謝分享~~~

回復 joeyxlma 的帖子

thanks, joeyxlam, 女拔對我們來說只是更上一層樓, 大家共勉之~~~你打算比囡囡入讀邊間?
‹ 上一主題|下一主題