用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博愛醫院歷屆總理聯誼會鄭任安夫人學校 鄭任安夫人千禧小學...part III
go

鄭任安夫人千禧小學...part III [複製鏈接]

wei..新學年開新part la..
   0    0    0    0

可能e 家bk kei 教育王國轉左另一個討論區..所以我地傾開kei 幾個媽咪都未曉lai e到傾...

好開心聽到你仔仔返學吾驚la..又有d幼稚園同學仔一齊...起碼你kei 憂慮已經減少好多la..所以我地不嬲都話吾駛擔心d小朋友向學校kei時間..因為我相信佢地係愉快學習law...每日都係開開心心上學去ka!

至於你問有無同班主任傾小朋友d野...我自己就無咩野都吾會打番學校kei..純粹問其他野就會law..至於同老師傾小朋友kei 野我會趁家長日傾law..始終e 家開學無耐..老師都要時間去觀察d小朋友ka..30幾個學生又點可以一下子清楚晒ar..我就會趁11月kei 家長日問下小朋友kei學校情況如何kei. .而老師每日都好忙kei..不過如果你好想知亞仔向學校如何..你都可以打電話搵班主任了解下..多數校務署會叫你留低電話no..老師稍後會覆你..

希望幫到你la!
原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-6 11:42 發表

大家好, 有幸今個學年開始, 阿仔成為了千禧的一分子, 他讀一博班, 開學至今5天了, 每次放學回來問他過得開不開心, 他都說好開心.....我問為什麼, 他說因有校車坐、又有幼稚園的同學同班云云..... 雖不知他在校的真實狀況, 但阿仔一向都好怕陌生環境同好細膽, 如今見他表現自在, 該真的是不太差...

想請問各位高年班的家長, 你們大概多久致電班主任問關於孩子在校的情況呢? 抑或有事 or 有問題才打電話給班主任呢? 除了新生日之外, 家長還有沒有機會再被邀請到子女的學校呢?

新學期剛開始, 31個新生, 我想老師也未必記得我個仔是誰, 所以暫時不想打電話騷擾她, 想知道各位家長與孩子的班主任溝通情況是怎樣, 可否告訴我? 讓我參考一下, 謝謝!

你終於識路返lai 搵我地la

仲有joivema同chunma...吾知幾時知頂返lai e 到呢

原帖由 bunny 於 08-9-12 11:42 發表
曉la, 曉la, 報到先

吾駛客氣.,..有咩kei 都可以上lai 傾下ka...

照甘睇亞仔都好叻wor...可以自己處理同解決d 問題..同同學仔相處亦無難度...所以你可以放心la..d小朋友其實d 適應能力好強...係時候比d小朋友自己去面對...
原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-12 21:11 發表
tszyau2000, bunny,

多謝你們的回覆, 我都有同感, 不想事無大小都煩住班主任, 除非真係有事, 一來我都想阿仔學下自己解決問題, 前幾天阿仔忘記交網上學英語的回條和支票, deadline都已過, 我問他想不想學, 他說想,  ...

hi

你係米以前果個mcyoms lai ka ..但見多左個2 字.. 又係新加入國民...所以好奇的我想知下jet
原帖由 mcyoms2 於 08-9-18 11:24 發表

你預番大約9點到啦,等書記有時間去處理:D

果然係一個精伶kei 媽咪ar
原帖由 Joviemame 於 08-9-23 14:04 發表
我報到啦! 好彩前日靈機一觸, sent個e-mail比你. 因為我知你知頂番黎. 終於比我估中咗, 幾時都話你叻啦!

Bunny, 你好嗎?

我地又可以繼續傾計啦!

...

tszyau 無份跳舞ar...同jovie 一樣跳繩...tszyau 同jovie 真有緣ar..又係有份參與英文集誦ar ..我都好開心亞囡被選中...因為可以訓練下tszyau d 英文...而且又係另一個新嘗試 ...至於斯文...都幾難用係tszyau 身上ar..成日扎扎跳
原帖由 Joviemame 於 08-9-27 11:16 發表
tszyauma,

今年tszyau係唔係繼續跳舞呀? 今年jovie除了同tszyau繼續跳繩之外, 仲參加咗英文集誦. 我好鍾意jovie參加哩個新課外活動, 因為感覺斯文d  

...

你暑假吾得閒呢...照計我地係暑假果時去check ka wor...吾緊要kei..你跟通告個tel 打去再約期...最好有家長陪同la..因為姑娘會問d 有關小朋友日常kei 野ka..如果工人姐姐去就無甘好law...不過都好快攪好kei jet...你最好book d 學校放假kei 日子去check..(如lai 緊10/10)...照計e 家無甘多人..話晒都開左學..我地暑假果時就比較多人la
原帖由 Joviemame 於 08-10-2 15:05 發表
tszyauma,

想請問你知唔知道學生嘅健康檢查係學校同佢地去, 還是要家長帶去? 我唔記咗, 如果係就要請假啦! THANK YOU !!!

以我所知係老師挑選...亞囡都係小二至有得參與到...至於小一就可以參加個人朗誦..因為亞囡當年有同班同學都係參加個人朗誦ka..但係老師選 or 私人去報名參加...甘我又吾清楚..所以如果你想知多d kei..不妨打電話問下學校ar
原帖由 Johnnylaisma 於 08-10-3 09:55 發表
我想請問一下, 是否小一沒有份參加朗誦? 因為唔見阿仔帶有關於參加朗誦的通告回家既....我想阿仔參加全港朗誦比賽, 但係我自已又唔識得同佢練習, 都係參加學校的好d, 咁唔知千禧係幾年級開始先可參加呢? 唔該!:kissy ...

甘你張預約信幾時收到ka ..如果向暑假前收到kei..你米早d打電話去改期law...至於我同chunma 點解剛巧係暑假檢查...甘又吾清楚wor..小一暑假果年已經係安排向暑假la wor..我估第一年做開向暑假檢查kei...之後kei 都係安排番向暑假..

至多出年暑假收到預約信就提下你ar...吾好甘la..出年吾會甘ka la
原帖由 Joviemame 於 08-10-6 21:13 發表
今日請假去咗檢查啦! 其實本身今日係比jovie檢查嘅日子, 突然o個日見到張預約信先知要去. 跟住記起去年係daddy去, 所以忘記晒成個程序. 不過, 經過今次之後知道點做啦! 點解你地咁好剛巧係暑假日子, 希望下年我都可 ...

仲有一星期就考試la...大家一定努力緊呢...預祝大家d小朋友考試順利

睇lai 你真係好忙wor...但忙時忙..小心身體...

jovie 真係好乖囡ar...佢可能知你工作辛苦...好多野都自動自覺...吾駛你粗心...你真係可以安心工作..好難得ar..ee 一定要比
原帖由 Joviemame 於 08-10-28 18:54 發表
tszyauma, 好耐無同你傾計啦! 近期D工作真係一浪接一浪呀! 我上星期才由北京做完o野回來, 接著今個星期又要去廣州開會, o黎緊星期六又要做o野, 攪到無時間同jovie溫書. 謂有靠以往做法, 係咁做練習啦! 好彩每次都做 ...

係ar...終於大人細路可以休息下la...
原帖由 Joviemame 於 08-11-6 11:20 發表
各位:

終於考完試啦! 可以輕鬆吓啦!!

e家亞囡忙緊 1113 kei 學校旅行..今年終於有得參與la ...聽囡話要分小組...佢就同幾個女孩子一組..總之就好雀躍la

hi...你好ar...我囡囡都係3年級 ..你小朋友係仔定女呢...在職媽咪  ..有空kei 上lai 分享下ar

我原本係在職媽咪lai kei..岩岩加入左失業大軍ar...無計la...e 家e個時勢都預左出年至好d...而我e排就充實下自己先..走去學下普通話...希望將來對搵工有幫助la
原帖由 LaamLaamma 於 08-11-18 13:43 發表
你o地好,我都係三年級媽媽。你o地全部返工?

wor..聽日輪到小1-2 kei 聯課活動la wor...相信你仔仔一定好開心好興奮jet..我諗佢放學返lai 一定好多野同你講番今次去市鎮公園kei 事jet..

原帖由 Johnnylaisma 於 08-11-10 14:25 發表
阿仔係小一新丁, 要等2年先有得去, 不過曹公潭係在幼稚園時都去過好幾次, 所以佢都冇咩野, 有4天連休, 仲好開心添~  

bunny 兔仔~~
你去左邊ar..甘耐吾見人kei

joviema~~

1128 大會堂英文集誦比賽ar..你會吾會抽時間去睇ar...今年我又可以親身到現場睇佢地表演la

愛班ar...甘你囡囡呢 ...分分鐘佢地有機會係認識tim 都未定 ....仲咩甘樣ar..做fulltime 媽咪吾好咩..即係你由亞囡k1 開始做fulltime 媽咪...你米可以睇住小朋友成長又可以跟到佢地功課...係米得一個小朋友呢 ...如果係...返左學你就悶少少kei...計我話返上午kei 工就最好la...

原帖由 LaamLaamma 於 08-11-19 15:49 發表
hi....我都係囡囡呀.   你係三什麼呀??:) 我已做全職媽媽6年了 因要奏女。

做家長義工....好ar...相信你同仔仔一樣甘難忘

有機會參與到...好好enjoy la...

有時d小朋友食飯kei 表現係甘ka la..不過..我聽囡講學校d lunch 經常都好好味ka..好多時都會差不多食晒ka...所以我都好放心亞囡向學校order 午餐...吾駛驚話吾好食而肚餓同浪費d食物..有時有生果 or 飲品附送ka...亞囡最開心e 樣
原帖由 Johnnylaisma 於 08-11-20 09:45 發表
係呀! 佢當正係學校旅行咁興奮添~ 其實我琴日都有做義工家長, 不過就係照顧第二班, 當然途中見到阿仔果班都會望下佢,仲順便問下老師佢平日食飯情況, 俾老師"督爆"佢原來食得好少, 阿仔平日仲自吹自擂話食得好叻, 食 ...

羽絨褸未出ar...我今日都有比件棉褸亞囡著...始終學校向山邊凍d kei..由其一早返學果段時間...不過佢地中午果時有太陽比較熱d...

原帖由 Johnnylaisma 於 08-11-20 09:45 發表
蔡校長說學校比出面低5度, 所以可以穿自己外套回校, 今朝我俾左件羽絨阿仔著, 唔知會唔會誇張左d呢!?
‹ 上一主題|下一主題