用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院
go

聖保羅書院 [複製鏈接]

JasperMelody 發表於 15-4-24 11:30
我小朋友今年升小六,東九龍小學,全級十幾/158人,有機會嗎?除了呢間都會想試下英華,英華同聖保羅係咪都 ...
聖保羅書院曾經係Band 1A,後來變Band 1C,最近進步左,我估係Band 1B左右。

JasperMelody 發表於 15-4-24 14:15
其實我最心儀九華,但我要誇區,唔知有冇機會,小皃冇乜特異功能,有操行獎,華夏盃港澳盃一等,銀獎,數學 ...
如果唔想轉區,可以自行階段同甲一揀港華。

sukiwong628 發表於 15-4-24 15:25
雖然 SPC's admission booklet 2014 提及只須交小五上下學期成績表, 但今年面試日期為 28.2.2015, 大部份都 ...
題外話,SPC上星期六剛剛贏左中文同英文(英文贏左SPCC)既辯論比賽,下月中爭冠軍。所以我估佢地中文同英文應該幾好。

bkneon0088 發表於 15-9-15 16:51
SPC 是否收特異功能人士?我仔在觀塘聖若瑟, 全級頭10名, 有操行獎、畫畫獎而已。唔知有冇機會? 另外想問問S ...
見啲朋友仔讀得好開心,應該唔錯。

rolandbb 發表於 15-10-29 15:28
請問QC 同SJC 又點揀呢? 仔仔數學成績較強, 自行想揀一間區內及一間區外, 我想都是很正路吧.   
...
好容易:中文好揀QC,英文好揀SJC。

rolandbb 發表於 15-10-29 17:03
真的嗎?
對小朋友來說,無最好既學校,只有最適合既學校。

Jackieson  true  發表於 15-10-30 12:58

rolandbb 發表於 15-10-30 09:46
仔仔中文只係得B, 英文就A, 但學校的英文無教深一級.
如果中文唔係最勁既幾個,個人覺得無可能讀得掂QC(亦無可能會入到)。
可能SPC、SJC、RC之類英文好過中文既學校會更適合。

SPC、SJC、RC呢三間英文都勁,為求自保,學校一定會諗辦法提升中文成績。

rolandbb 發表於 15-10-30 10:55
係呀 王家爸爸.
會聽多幾間, 只係怕撞時間.
記得以前有一年SPC、KC、RC係同一日,好彩三間距離都算近。

rolandbb 發表於 15-10-30 11:07
真係分身不暇.
為免尷尬,我估今年應該唔再會撞期。

SPC:十一月二十一日
RC:十二月十二日
KC:未公佈日期,但係應該唔會係呢兩日。我估KC遲公佈同埋唔會撞期既原因係:

前年KC同SPC係同一日早上,相差大約二小時,好多人聽左KC既一大半就走,去SPC聽,得返好少人係到,攪到場面相當尷尬。

舊年KC同RC係同一日,KC早上,RC中午,都有唔少人未聽完就走,雖然場面無前年咁尷尬,但係都有啲影響。

aeiou_drm 發表於 15-10-30 13:01
嚟緊呢個 11, 12 月的星期六真係超忙,請問一般津中面試是否都㑹安排在星期六?

...
印象中SPCC,DBS,KC同SJC都係星期六。

Mini-mummy 發表於 15-11-10 08:58
簡介會要登記嗎?
最好先登記,等人地可以預計人數。

rolandbb 發表於 15-11-12 12:45
今年CCS 同港華同一日簡介會, CCS 下午1:00開始, 而港華下午1:45 開始, 只可揀其一.    ...
呢兩間同一日其實無大問題,CCSC同港華適合好唔同人,會讀CCSC既應該唔太適合讀港華,會讀港華既應該唔太適合讀CCSC。

睇返今期《親子王》,聖保羅書院入學講座既相,睇來舊年比前兩年多人,連樓上都坐滿。
今年唔知會唔會仲多啲人?

rolandbb 發表於 15-11-12 13:55
港華同九華都係多活動, 自我學習?
港華同九華都係比較自由、多活動。但係港華改變中,先開始執紀律、校服,遲啲會唔會收緊其他,真係唔知。
‹ 上一主題|下一主題