用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 借位減數求教
go

借位減數求教 [複製鏈接]

cting817 發表於 15-6-3 12:07
小朋友現在小二
但當計 65 - (     ) = 38
或者 (     ) - 26 = 19
其實有好多方法可以令小朋友明白:
計算 (     ) - 26 = 19 時,可以先教小朋友等號兩邊可以加同一個數而唔會影響結果。先用簡單例子,例如你有3粒糖,弟弟有2粒糖,你比弟弟多一粒糖,如果我每人比多一粒糖你地,你仲係比弟弟多一粒糖。
(     ) - 26 = 19
(     ) - 26 +26 = 19 +26
(     ) = 45

jessielui2004 發表於 15-6-3 17:26
初小其實好多都唔太明代數的方式, 太深了!

可以試下用求大小的方式教, 即如是計加數:
我都係用類似方法教小朋友Check數,避免將減數變成加數計。

DreamKid 發表於 15-6-3 23:55
我女學校教:

4 + 3 = 7
呢個辦法有啲似 Inductive Reasoning,通過觀察不同但有關既現象,找出規律同模式,進行歸納。

IloveJJ 發表於 15-6-3 22:17
我仔學校老師教第二題係:有一盒糖唔知幾多粒,咁你將食咗既糖紙加返上去,咪知原本有幾多粒囉!

...
當計第一題時, 65 - (     ) = 38,可以問小朋友,一盒糖有65粒,弟弟食啲,淨返38粒比你,你知唔知弟弟食左幾多粒?
‹ 上一主題|下一主題