用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 YW vs St Paul's College vs 赤柱 St Stephen's
go

YW vs St Paul's College vs 赤柱 St Stephen's [複製鏈接]

PhilC 發表於 16-2-4 13:32
我仔未升中,但想請教大家對呢幾間學校的評價。如學費唔係考慮因素,大家會點排位?謝謝!

...
三間差唔多,個人鍾意SPC多啲。我會排 SPC>SSC>YWC。

Joe8889  SPB, not SPC  發表於 16-2-7 09:17

IGLOO 發表於 16-2-4 19:11
回覆 王家爸爸 的帖子

可否解釋一下。謝謝你!
首先,我覺得三間其實各有所長。

YWC:相對而言,三間中,YWC比較少特色。

SSC:最大特點係有IB。

SPC:學生有自信心、鬥志強(例如在短短幾年間,辯論隊有幾乎包尾變成數一數二)、同其他傳統名校一樣,學生之間既兄弟情好濃厚。

IGLOO  謝謝解答。  發表於 16-2-5 10:41

PhilC 發表於 16-2-5 11:09
SPC在音樂及體育方面的表現如何?另外,若不是一心讀IB, SSC的學生,DSE成績和另外兩間比較如何?

...
SPC在音樂方面未必有DBS咁好,但係勝在夠全面,除了間間傳統名校都有既管弦樂團、中樂團、合唱團等以外,SPC還有流行音樂學會、數碼音樂學會等。
‹ 上一主題|下一主題