用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading ...
go

幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading [複製鏈接]

tungtung131 發表於 16-7-14 11:17
因為個個網都唔同, 有D話基元1A, 白約翰1C, 有D又話基元1C, 白約翰1A.  點個先準呢!

謝謝!
元朗可以叫B1A既我覺得只有崇德、信義、鄉中。

bobo98  認同  發表於 16-7-27 18:30

hkpapa852 發表於 16-7-28 15:03
如果基元係1A, 我相信應該仲有1A*, 1A**, 1A***...... 之類係分級
隔離間白約翰比佢好好多,都係B1中下游咋。基元點可能高過佢。

hkpapa852  唔同評級機構評分, 結果咪唔同囉!  發表於 16-7-28 15:07

CharlesCWM 發表於 16-7-28 15:05
好同意王家爸爸講。一個三三四,將一些以前幾top既掃底左唔少,汰弱留強下,再睇番最近幾年公開試成績同入 ...
信義同崇德未搬前,其實唔係元朗人既首選。

JJDBB 發表於 16-7-28 16:44
相信Banding真的不能估錯。

就今次,朋友女兒佢話b1a至b1b学生,自行選了一間区內B1a学校見和一間B1b見, ...
元朗區B1學生抽入B2學校,其實都幾普遍。

blee427 發表於 16-7-28 17:20
商中真係好過白記?
老師 recommend 白記多過商中.
話商中, 盧中可以排乙2
以前商中都比白記熱門,今年唔知道。但係,如果老師話白記排乙一,而且有好多人跟,最好既策略係索性放棄白記,乙一改排其他(例如盧中、商中、趙聿修)。

bobo98 發表於 16-7-29 07:43
好多人首選鄉中,趙中,其實我覺得是地理位置好。
有可能,但係應該唔係最重要因素,我覺得成績先係大部分家長選校既決定因素。以信義為例以前超方便(巴士總站係隔離),但係成績無現在咁好、BANDING無現在高,所以以前唔係家長選校既首選。現在成績好咗、BANDING高咗、距離遠咗,反而多人揀咗。崇德情況類似。

sinsinlo 發表於 16-7-28 18:08
其實咁講, 元朗b2學校既學生質素會唔會都好d呢?
理論上應該係,但係從各校DSE成績睇,又好似未能反映呢個Argument。其中一個可能既解釋係唔少元朗B1生係自行階段去咗外區讀。另一個可能既解釋係元朗B1生既平均水平比全港平均低,所以部分元朗B1生其實係全港B2生。

sinsinlo  有道理  發表於 16-7-29 11:36

bobo98 發表於 16-7-30 17:07
我有朋友幫囡囡揀1.鄉中2.趙中,她說不揀崇德係因為他係洪水橋不方便。又有朋友唔揀信義原因係因為係天水圍, ...

個人覺得學校近家很重要,可減少浪費喺交通上既時間。所以住元朗唔選信義可以理解,而住天水圍刻意去元朗讀未必明智。
‹ 上一主題|下一主題