用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為孩子忙升中的心聲, 為非B1Top的孩子發聲 ...
go

為孩子忙升中的心聲, 為非B1Top的孩子發聲 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-12-6 13:31
如果小朋友係B2/B3學生, 只可以話佢地不能係現有教育制度/升中制度下取得好成績, 能力未必不如人.

但係另 ...

其實如果讀B2、B3學校,真係可以認真考慮讀應用學習科目(乙類課程),唔一定需要好似B1學生咁去讀啲大路科目。

Yanamami  好似德國學制禁......中三分文、工兩路。  發表於 16-12-6 22:49
wongkaka  thx a lot  發表於 16-12-6 13:58

YolandaTam 發表於 16-12-6 12:53
而家同我哋嗰代唔同,喺好多人即使大學畢業都只係基本學歷,如果連大學都無入條路都幾難行。不過唔係人人嘅 ...
我反而覺得入唔到大學,條路未必真係難行;反而因為學歷膨脹,入咗啲差既科,條路仲難行。原因好簡單,入唔到大學,可以早啲向適合自己既職業方向發展;反而勉強入到大學,可能出來之後高不成、低不就,兩頭唔到岸。

alungma  完全認同。其實到考DSE的年紀,有時都未必知道自己的意向,求其計成績入讀,真係會出現你所說的情況。   發表於 16-12-9 16:05
wongkaka  同意  發表於 16-12-6 14:21

miriam 發表於 16-12-6 14:27
你地真係好鬼死衰, 係咁點評我

佢貪玩成咁, 都唔知佢仲會唔會考, 定唔止考一樣.
我反而有興趣想知道牛丸係點樣入行,點樣被百樂揾到,啲新聞好似無嘜講。

wongkaka  係呀冇講, 我也找不到, 女教練真不易  發表於 16-12-6 14:51
‹ 上一主題|下一主題