用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2尾band 3 頭,還需要做profile嗎?
go

band 2尾band 3 頭,還需要做profile嗎? [複製鏈接]

如果學業成績唔得,又無課外活動值得提,咁點解需要做profile?
但係小朋友總係有啲比其他人叻既地方,值得一提既。

os_ecu 發表於 17-10-13 09:40
為咗方便評核, 自行嗰張申請好多學校都唔使你特別做 Portfolio 的, 只要按申請表填好有關資料, 影印 & 夾 ...
我反而覺得如果係 Band 2 尾、Band 3 頭,做下無妨,原因係俾學校睇到家長用心良苦。

開心老實人 發表於 17-10-13 10:21
無野好寫點寫得好,請建議!(emoji)(emoji)(emoji)
每個小朋友總有啲野特別叻,比其他人勁。

mcl203 發表於 17-10-13 12:09
中學可能最終想收既係.....家長~~~
Band 2 尾、Band 3 最需要既係家校合作,比 Band 1、Band 2 頭更需要。

long0 發表於 17-10-13 17:42
Band 1、Band 2 頭的家校合作

設計對白
其實B1學校老師一般都反對學生出去補習。

little_yolky 發表於 17-10-25 10:01
報得B3學校, 又點會睇成績。除非學校話硬唔收profile, 否則, 小朋友如果操行好, 加埋家長真誠推薦, 又或者 ...
操行好、家長真誠推薦、小朋友願意自己去寫一篇自我介紹,對B3學校來講,其實已經唔錯。

mother904 發表於 17-11-1 08:45
不一定,我便聽過有B1A名校打電話俾家長,叫家長幫仔女搵補習
邊間啲老師咁無骨氣?

kwankwanchun 發表於 17-11-1 11:54
交申請表時係咪跟返佢要求嘅文件交就得?定係都要再整份profile?但無提會唔會收profile, (emoji)埋會唔會唔 ...
睇你份profile係點整,如果好似我哋當年咁,只係將啲證書影印,啲無證書既課外活動既相,加頁TOC、再加頁封面,只係多咗兩頁紙,一般都會收。
‹ 上一主題|下一主題