用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018東區 Band 1位夠吾夠本區b1男學生呢?
go

2018東區 Band 1位夠吾夠本區b1男學生呢? [複製鏈接]

bobolam 發表於 17-12-25 23:48
在哪裡可以找到這方面的資料呢?
其實好睇你點定義B1學校,女仔最差應該都仲係嘉諾撒書院,男仔就差好多。

灣仔表面上足夠,但係有一定既風險,首先灣仔係細池,只要有一百幾十個B1生轉過來,競爭情況已經好唔同。第二,灣仔幾間男女小學,勁既男仔多啲,所以同中西區情況未必一樣,甚至相反。

bobolam 發表於 17-12-26 12:44
B1的定義會因人而義?
學校根本無BANDING,學校既BANDING只係坊間講既,吹水既野,唔同人有唔同標準。

bobolam 發表於 17-12-26 12:47
即使是B1頭,如自行唔得,在大抽獎階段,如運氣不佳,有機會跌落B2中學,對嗎?

...
有可能,所以B1位唔夠既區,唔可以太進取。

bobolam 發表於 17-12-26 14:15
吓?學生的排名已是模糊不清,連學校的banding也是要人估估下,揀學校真難呀!
...
學生既排名其實好清楚,只係小學唔想俾家長知道太多。
學校根本無banding,所以情況好唔同。
‹ 上一主題|下一主題