用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自揭「曳學生」 男拔:勿被名校光環騙 副校長盼家長簡介 ...
go

自揭「曳學生」 男拔:勿被名校光環騙 副校長盼家長簡介會 [複製鏈接]

ilyrd 發表於 18-11-5 15:28
我嘅定義"曳"等於"頑皮",同"壞"學生是两碼子不同.
我估佢"曳"既意思係"頑皮",唔係"壞"學生。

jli008 發表於 18-11-6 12:23
很難定"曳"是不是"壞", 或許簡單點說所有學校內學生的品德都有好與不好,會否學壞也會從中學階層那裡做成.   ...
品德無問題既就唔係"壞",最多只係"曳"。

jli008 發表於 18-11-6 12:27
這就應該,証明孩子不夠自覺於學習期間不適當使用手機,一定要有罰則令孩子明白適當情形下才可做適當的事情. ...
無得用手機,真係好難知道係好係壞,我估呢啲應該留俾學校既決定。
我仔學校個個都帶手機返學,始終需要做好多學會活動、小組功課,無手機、無得用學校既WIFI,根本溝通唔到。
但係轉換另一角度睇,無得用手機,會唔會反而迫同學直接面對面溝通,亦可能有另一方面既好處。

IloveJJ 發表於 18-11-7 10:08
其實學校點解要自揭「 曳」學生,又要話自己唔係名校呢?
而退為進?個個人都知道男校啲學生都「曳」,個個人都知道男拔係名校。

jli008 發表於 18-11-7 10:21
曳過頭就會轉壞方向~~~
講真句,喺呢啲 B1 名校,又可以有幾"曳"?加上有宗教信仰既學校,都會做品德教育既工作。唔太 hard sell,軟性咁推,男仔反而容易接受。

jli008 發表於 18-11-7 11:01
講系咁講,但在校外可能都會有另一個面孔. 所有的學校不論有否宗教信仰,正常都一樣會教好品德教育,總知曳都 ...
特殊例子既黑天鵝總會有既,但係一定唔多。

akazaka 發表於 18-11-7 17:08
其實地區名校仲管得嚴
地區名校一定比傳統名校嚴。

ajfamily 發表於 18-11-7 18:01
呢個世界有d家長真係覺得自己個仔係「天使」一樣,又善良又清純,仲接受唔到d同學仔唔係咁,又期望學校好似 ...
唔少家長根本唔太了解自己小朋友,又唔太了解學校,所以落差可以好大。

IloveJJ 發表於 18-11-7 19:11
唔到處宣揚自己「叻」,唔等於要話自己差喎!起碼我去其他名校,都係話自己有幾叻,而無話自己差。
...
其實又可以理解為 Expectation Management。

IloveJJ 發表於 18-11-7 19:37
我聽咗喎!
自己去聽最重要,我當年連續聽咗三年。

IloveJJ 發表於 18-11-8 11:14
咪就係覺得好奇怪囉!所以我想知點解?
可能好似十幾年前,英國係東歐賣廣告,話英國好差咁,減少啲人偷渡去英國。
‹ 上一主題|下一主題