用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 海外升學- 美英澳加以外的選擇
go

海外升學- 美英澳加以外的選擇 [複製鏈接]

Chunyan 發表於 22-2-7 15:35
孩子S4, 我在考慮海外升學, 我本身都不大認識, 聽了一些澳洲升U講座, 看來環境都不錯, 收生要求也不高, 費 ...
小朋友有無學英文以外既外語?可以俾小朋友讀書既錢有幾多?

gracelam 發表於 22-2-8 21:25
我會揀德國或愛爾蘭
德國既中學一般都係用德文教。

Chunyan 發表於 22-2-7 15:35
孩子S4, 我在考慮海外升學, 我本身都不大認識, 聽了一些澳洲升U講座, 看來環境都不錯, 收生要求也不高, 費 ...
如果想平就愛沙尼亞,佢哋係歐洲大陸英文水平最高既國家,而且讀書免費。

小時了了 發表於 22-2-9 12:29
荷蘭大學學费聞說唔貴亦是英語授課,下面討論帖有EK網友孩子係荷蘭讀大學

https://www.edu-kingdom.com/f ...
對,荷蘭都係唔錯既選擇。

gracelam 發表於 22-2-9 12:34
順便可學德文跟住上大學而且免費。
德文唔容易學

gracelam 發表於 22-2-9 12:49
年輕人易D, 去到唔學等於又聾又啞, 不過唔係個個父母放心!
如果成功申請咗移民德國就可能係;唔係既話,學校未必會收個唔識德文既外國人去讀普通中學。如果去讀國際學校既話,其實意義唔大,唔會比去英國、愛爾蘭、美加或者澳紐讀好。
‹ 上一主題|下一主題