用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
樓主: Snoopy211
go

港大同學會書院 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 15-12-6 09:48
唔需要
記得當年2nd in時要見家長,老師介紹學校,然後問有無問題。無問題就可以走。其實港同效率相當高,幾日後就收到注册信。

小時了了 發表於 15-12-9 14:06
回覆 Charlotte_mom 的帖子

想問下交通返學通常點搭車呢?
好快有地鐵,門口有巴士去灣仔、銅鑼灣一帶,其他地方需要行去隧道口(唔太遠)。

aleung922  係呀SPCC方向呀... 原來起醫院, 唔該晒王家爸爸.  發表於 15-12-9 14:43

小時了了 發表於 15-12-9 15:49
"門口有巴士去灣仔、銅鑼灣一帶" ---- 想問巴士幾多號 number 呢?

沙田有一架 170 巴士, 會經香港仔隧道 ...
76號,由石排灣行黃泥涌峽道去銅鑼灣。

Charlotte_mom  半個鐘一班, 要好好彩WOR  發表於 15-12-9 17:42

小時了了 發表於 15-12-9 15:44
我知有港鐵, 預計出年2016年年尾呀麻 http://www.mtr-southislandline.hk/tc/key-information/journey-tim ...
隧道口坐38、42、77或99號,然後轉678號會唔會更方便?

小時了了 發表於 15-12-9 16:06
王家爸爸, 轉678號咁都俾您諗到678號好方便, 係我屋企門口有站啊!
678既好處係,過左海之後,要到粉嶺先有站,所以應該係最快。但係唔可以係放工時間坐(放學要即走),因為銅鑼灣到東隧一段會塞車。

小時了了 發表於 15-12-9 16:14
住上水去邊度都遠, 去大陸最近啊

沙田培基亦係心儀及重點學校. 其餘兩間口碑好似麻麻, 唔會諗喇  ...
如果係B1中上既學生,其實自行階段報莫壽增、王肇枝、迦密柏雨、恩主教會唔會好啲?呢幾間都可以行去火車站。
‹ 上一主題|下一主題