用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位的實況
樓主: stanleysham
go

升中派位的實況   [複製鏈接]

stanleysham 發表於 17-1-4 09:38
其實我真係唔太明白,政府對學生會分為三個級別,但點解唔可以official話俾家長同學生知道呢?家長同學生捱 ...
我估唔正式咁話俾家長、學生知道既原因有三類:第一,級別跟隨住每次呈分而變,所以執行上唔太容易;第二,自行階段學校唔係只睇成績,而成績部分睇次第多於睇級別,所以用處不大;第三,其他原因,包括(純粹估)校本式既呈分制度本身既問題(始終唔係好似以前升中試咁公平)、官僚問題(官員唔想做太多)、利益(影響直資收生)等等。

至於錯配問題,其實主要係小學引起既,其實小學校長係知道自己學校既BANDING情況既,所以各BANDING既比率佢哋應該好清楚地知道,但係礙於種種原因,例如唔想俾外界知道BAND1比率太低,所以有啲差啲既學校,美其名為唔想小朋友比較、愉快學習等,唔講校內排名,令家長、學生升中時只好靠估。

另一個主要引起錯配問題既原因係家長,部分家長高估咗自己小朋友既能力,接受唔到自己小朋友有機會係B2生(其實B2B先至係中位數)。

LingChiBaBa 發表於 17-1-4 11:08
其實用返5個band係咪可以減輕錯配問題?
我都覺得5個bands會好啲,但係如果小學管理層、家長既心態唔改變,問題依然會存在。

hkpapa852 發表於 17-1-4 11:32
其實分banding目的, 係希望按學生"學術能力", 分配去水平較合適既學校.

令教學資源集中, 提升效能, 減少資 ...
除咗讀緊小部分邊緣學校外,其實大部分既家長都應當可以根據小學過去既派位情況、校內排名等資料,大約知道自己小朋友既實際banding,所以如果家長夠理性,可能有問題既只係邊緣人。

其實邊緣人問題唔難解決,以B1邊緣人為例,最穩陣既做法係自行、甲部、乙一揀間B1尾,然後乙二起按B2選校,只係有啲家長接受唔到現實。

洋蔥頭媽咪  同意,問題係好多家長唔咁心,有啲選擇仲好貪心添   發表於 17-1-4 12:49

mcl203 發表於 17-1-4 11:58
唔公開Banding...我估....原意只係做到按學生"學術能力"....提供優先選校既機會
做唔到"分配去水平較合適既 ...
其實增加自行階段既比例,已經可以做到按照學術能力,將學生分配去水平較合適既學校呢個目的。
‹ 上一主題|下一主題