用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港有邊間男/男女校有GCE A level考?
樓主: NeoMom
go

香港有邊間男/男女校有GCE A level考? [複製鏈接]

NeoMom 發表於 17-12-1 16:17
香港有邊間男/男女校有GCE A level考?

SJC 有 GCE/IAL/GCSE/IGCSE,不過要自己上網報(我估要自己讀,自己搞掂),填返學校既 School Code。

hkpapa852 發表於 17-12-1 17:29
SPC, 港青基信, 羅桂祥
其實係唔係間間都有㗎,只係填返學校既 School Code 就得?

HaYi 發表於 17-12-1 21:32
那同自習自報有咩分別呢? 學校會有些support ?
我有印象優才叫中學生F2,F3都開始報下GCE, 每年報下一兩科. ...
應該無 support 喇,我估只係俾你用 School Candidates 身份報。 因為有啲人用 GCE 當 DSE 預賽。

HaYi 發表於 17-12-1 21:38
聽說GCE 只等同舊F5 程度?  
樓主的GCE A level是咩試, 只一樣野?
仲要淺啲啲

HaYi 發表於 17-12-1 21:38
聽說GCE 只等同舊F5 程度?  
樓主的GCE A level是咩試, 只一樣野?
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/ipe/gce/g_info.pdf

hkpapa852 發表於 17-12-2 10:52
學校有冇official support,睇吓校務報告就知。

原來大圍培僑書院都有
同朋友傾開,好多學校都有學生報。

HaYi 發表於 17-12-2 11:21
清楚些了,謝!
考呢D除可避dse 中文外,課程同dse 大同小異定偏深?要加強咩才會比只take dse 忙?
...
Syllabus 有啲唔同,有啲範疇 DSE 深啲,有啲範疇 IAL 深啲,兩個都考一定辛苦啲。

artroboy 發表於 17-12-2 11:30
點報法?
問返學校

artroboy    發表於 17-12-2 11:35

結結巴巴 發表於 18-1-28 20:56
回覆 artroboy 的帖子

AL的内容原本在中六、中七才學,現在中五要學,一般學生不容易應付。 ...
又未必,GCE A-Level 其實只比當年HKCEE深啲啲,醒目啲既小朋友唔太難應付。當然,好睇小朋友既程度同能力。

artroboy 發表於 18-1-28 21:46
啱啱同幾位前小學家長去食飯,傾開發覺其實呢part 就算學校無提供,只要你想考,大部分學校都會肯幫你報,S ...
直資喺呢方面比較靈活。

strawberry11 發表於 18-1-28 23:50
請問如果小朋友英強,中及數比較弱,考DSE可能合格或高少少。考GCE A level 入香港各所大學,這樣想可行嗎 ...
首先,英強數比較弱,呢個係普通英國小朋友既問題。所以,自己小朋友英強係指有幾強,佢既英文地唔地道(英國人既角度)。數比較弱,考 GCE A level 無嘜優勢。
第二,香港人考 GCE A level 入香港各所大學,一般係數理科有優勢,文科無優勢。

strawberry11 發表於 18-1-29 09:36
回覆 王家爸爸 的帖子

英文 - 老師說好咋。上年考FCE有A,英文作文曾經參加過星島英作,有d獎。很喜歡看英 ...
如果係咁,可能考DSE更有利。

strawberry11 發表於 18-1-29 09:43
回覆 hkpapa852 的帖子

又請教,
一般中二可以用。
‹ 上一主題|下一主題