用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生
樓主: 豬大媽
go

中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生   [複製鏈接]

豬大媽 發表於 18-1-4 18:33
中西區得9間中学,仲有D男校!乙部都填吾哂!剩下果D應該点填呀!
如果係B1生,填完B1學校之後,填他區B2,剩低嗰啲填嘜都無所謂,反正一定入到B1學校。

cl76215 發表於 18-1-5 16:03
請問中西區BAND 2男仔, 又可以點填, 中西區無咩BAND2可揀, 煩惱中, 可否指教?
中西區BAND 2男仔比較麻煩,策略好睇小朋友既具體情況。

PP媽媽 發表於 18-1-5 23:31
其實中西區BAND2女仔仲麻煩,根本無得填!
同意,中西區B2好難填。

happy105 發表於 18-1-6 21:51
咁中西區band 1位會唔會多到有啲band 2都入到!
另外,請問中西區梁銶琚衰啲定南區既余振強衰啲
...
女仔會。

老周 發表於 18-1-9 15:06
又想請教王家爸爸,假設中西區嘅B1男仔,乙1都係揀Kc嘅話,大概會係幾多人抽嗰52個位,大約數得㗎嘞,等自 ...
2016年度中西區有小五學生1764人,即係有588個B1學生,當四成B1生係男仔,即係有235個B1男仔,當B1學生離場率係三~四成,即係有141~165個需要大抽獎既B1學生。
而KC有四班,144個位,扣咗自行既43個,應該有101個,再扣分俾南區同灣仔區既位(未公佈實數)。

2018年度既統一派位選校資料要係3月先有,留意:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

mannewliv 發表於 18-1-9 18:36
預咗跨區啦,鴨真唔錯
見鴨真啲女仔都算係幾斯文。

miclui 發表於 18-1-9 23:07
那請問band 2 男仔又可以點填呢?
其實唔難分析,只需要從後面睇,除咗聖類斯外,印象中,中西區只有一間樂善堂梁銶琚B2同一間聖士提反堂B3(得二班中一),所以大部分B3學生應該去咗呢兩間。只有唔好彩既B2,先會去咗樂善堂梁銶琚,好彩既應該去到聖類斯。

參考:
聖士提反堂年報第三頁:
http://www.sscc.edu.hk/resources/sch/plan/16-17yearreport.pdf

artroboy 發表於 18-1-10 09:51
今年有話梁跌咗去b3, 其實點check ?
其實分析返啲收生情況,樂善堂梁銶琚一直都係收B3學生多過B2。所以如果學校既DSE成績係B3頭水平,其實已經增值唔少。

hkpapa852 發表於 18-1-10 11:22
要立法會唔再玩拉布, 份預算如期2月攞到上去討論先有機會3月發佈到新既學生人數統計
...
用去年小五估今年小六,應該幾準確下,因為好少人會係小朋友小五、小六轉校(去他區)。

mcl203 發表於 18-1-10 11:27
似乎,用聖彼得去參考中西區既離場率,原區升中率好高,30-40%可能係高估,除左救恩既離場率就一定高~~ ...
其實自行係三成學位(30%),加上直資,B1既離場率一定比B3高。所以對B1而言,30-40%唔會係高估。

hkpapa852 發表於 18-1-10 11:34
中西區B1學生離場率好大機會不足30% (獲入直資, 或自行成功離場既比例)

灣仔區更甚, 可能連20%都無  ...
灣仔區情況唔同,過去幾年灣仔區B1仔大抽獎入QC既機會近半,所以大家都想入QC,唔想太早離場。

中西區因為大家一直都認為B1生有可能去SLS,所以反而接受直資或者自行保守啲既傾向大過灣仔好多。

mcl203 發表於 18-1-10 11:58

就係指參考聖彼得做例子,直資係極低,升中亦係本區為主,除 ...
以我所知,SJC、KC自行階段都唔會考慮你係本區定外區,一視同仁。外區既申請一定少過本區好多(面試時睇校服就知道),加上唔少自行一去QC,所以自行一定有接近三成。

cl76215 發表於 18-1-10 11:47
王家爸爸, 請問中西區B2男, 如果大抽獎時想報他區, 是否要3月才知他區的每間中學有多少位比中西區? 謝謝意
...
EDB網站話四月先有,有時三月底已經係度,所以三月底開始日日上去睇下。

artroboy 發表於 18-1-10 12:36
即係中西區男仔越來越難,band 1得KC 係大戶,sjc, RC 我唔當,又有小學直升,大抽獎等同靠六合彩。SLS 守 ...
其實只要從後面睇上來,過去幾年B1學生(甚至B2學生)既情況一啲都唔差。SLS 守尾門現在可能有需要,其實三、五年前,B1學生根本唔會去咗SLS。只係近年升中人數多咗,情況可能有變。

artroboy 發表於 18-1-10 12:36
即係中西區男仔越來越難,band 1得KC 係大戶,sjc, RC 我唔當,又有小學直升,大抽獎等同靠六合彩。SLS 守 ...
不如等四月有學位資料再分析,但係記住分析需要全面。唔可以只睇前面(B1),需要同時睇後面(B3),淨番既就係B2。

artroboy 發表於 18-1-10 12:38
呢間長期少人㨂直資,主攻KC , 聖鄧。不過舊年KC 收少咗好多,近年派位最弱一次。以前中西區睇佢做火車頭 ...

十幾年前決定搬屋,決定揀中西區定灣仔時都有詳細睇過呢間。我反而估佢哋B1率其實唔高,只係以前中西區B1學校多,升中人數少,所以唔少B2學生派咗去B1學校。現在人數上升番,所以回復正常,只係家長無發現真實情況。

mcl203 發表於 18-1-10 12:50
我無一間間去睇了,睇左亦唔會記得,印象中救恩直資率係極高,但又未必全係B1生。中西區我唔熟,只睇表面 ...
從另一角度睇,如果你分析下,中西區啲B3學生來自邊度,你應該有答案。

artroboy 發表於 18-1-10 12:59
我想知
等四月再大家一齊分析下。不過你先估下。

mcl203 發表於 18-1-10 13:00
我哋係咪講緊B1男生30-40%自行離場率入B1中學? ~~~

我都話咗,男仔唔會低過30%,但係都唔會高過40%。
‹ 上一主題|下一主題