用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最後一次小六畢業試
樓主: paulalover
go

最後一次小六畢業試 [複製鏈接]

TwinWong 發表於 19-6-6 17:23
你要有定心理準備,  中一第一次, 可能仲會火燒上眼
我都係最近先知道,原本都有唔少學生喺中一數學第一課(負數)既正負數四則運算就已經被考起。所以真係要有心理準備隨時有驚喜(驚嚇)。

anitawong21 發表於 19-6-6 19:44
我個女以前就係咁,小學嗰陣D數都好地地,上到中一學正負數就大鑊,又唔係唔明原理,但硬連好簡單都計錯:t ...
試下用圖像化既方法解釋俾佢聽,睇下幫唔幫到佢理解,理解咗就會少啲錯。

小乖豬 發表於 19-6-7 00:36
回覆 王家爸爸 的帖子

係呀,我小朋友好多同學都搞唔掂!那些Algebra 的基本expansion and simplification ...
Expansion and simplification 已經係好,如果去到 probability,你仲難解釋嘜時候用 combination,嘜時候用permutation。

little_yolky 發表於 19-6-15 09:29
乜咁大鑊?
今次連C6都唔理佢,佢原本呈三時想懶,俾我嚇一嚇,即刻開行個turbo。畢業試無懶喇,溫到痾poo ...
你應該早啲嚇佢
‹ 上一主題|下一主題