用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦買樓俾讀大學嘅仔女住,大家點睇? ...
樓主: frenchfries
go

[英國] 倫敦買樓俾讀大學嘅仔女住,大家點睇? [複製鏈接]

frenchfries 發表於 22-9-29 15:19
用佢名喺倫敦買,如果分租一間房比同學仔,佢係咪有免稅額可以唔使交稅?同租屋比較,抵唔抵?會有咩問題? ...
用仔女名買屋,可以有首置免稅額,買既時候已經慳好多稅,將來又可以避啲遺產稅,係唔錯既主意。
不過,如果分租一間房比同學仔,理論上你需要有HMO(House in Multiple Occupation)牌照,如果你私底下租,就唔涉及牌照同稅既問題;依足法例嚟做,其實亦唔難,而且仔女有免稅額,點都唔需要交稅(除非你間屋好大好大)。
英國平均租屋成本大約係屋價既6%(地區差異都大,區區唔同),買定租,其實睇你仔女諗住喺英國幾耐,同埋你對英國房地產市場既睇法。

anitawong21 發表於 22-10-9 22:43
哩個case應該未算係HMO。一間屋入面如果住1-2個來自唔同household 嘅人,而佢哋又share屋入面嘅facilities ...
你啱
‹ 上一主題|下一主題