用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文中,數,值得繼續嗎?
樓主: Bingb
go

公文中,數,值得繼續嗎? [複製鏈接]

Bingb 發表於 14-6-17 11:07
見阿女學校考PTH只錯很少,近乎滿分。但說話唔係咁準。付出時間又多。食之冇味棄之可惜。
想搵坊間一啲又可 ...
可以嘗試系超級市場留言板貼廣告,找個北京天津一帶來的新移民。

CAP 發表於 14-6-18 13:09
我正打算幫我小朋友補數,佢升小二,底子唔穩定,公文定數研會好啲?  請指教,thx.

...
其中一個可行的方法是了解他在數學上的弱點,找准弱點,並針對弱點來改善。

tutik 發表於 14-6-22 11:12
回覆 Babyeddie 的帖子

請問你小朋友幾年級?公文C課程主要幫到佢閱讀嗎?我也有同感,公文可以幫我準備定 ...
的確有些國內小朋友既中文水平高,但平均水平其實並不高。其實台灣的小朋友既中文水平平均比國內還高,他們也是用繁體字。

tutik  原來這樣,我見呀仔双非家長那些,隨便已經考得唔錯,我而我真係攪咗好多野。初小他們只有英文科落後,只要一追上來,他們就比香港小朋友優勝  發表於 14-6-22 11:36

Babyeddie 發表於 14-6-22 01:16
分享一下個人想法,公文令小朋友看多了很多文章,認字多了,而且揀的文章內容到位,在input方面是不斷增加, ...
如果目的是為令小朋友多看文章,為什麼不讀報紙?

其實用處與否不是最重要的,對許多家長來說,自我感覺良好更重要。平平地,買感覺也無可口非。
‹ 上一主題|下一主題