用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問band 3學生叩門有機會去港同?
樓主: wacha
go

想問band 3學生叩門有機會去港同?   [複製鏈接]

yamaneko 發表於 17-1-16 10:28
特異功能?
講真特異功能應該去DBS,做得B3生,應該唔會係太享受學習既喜悅。 睇返學校既辦學理念,我估港同未必會為特異功能以收B3生。

little_yolky 發表於 17-1-16 10:34
港同應該係B1成績喎。
我估又未必一定需要係B1成績,但係最少都需要係B2A先有多啲機會。
如果係B2,真係需要俾人明顯地睇到有「志」同埋將來會「勤」。  

little_yolky  我意思係港同本身成績達B1水平。  發表於 17-1-16 10:57
little_yolky  B3有D過份吧,就算入到都讀得辛苦啦。  發表於 17-1-16 10:56

ma記 發表於 17-1-20 12:18
我囡B1C, 有特異功能,都冇2nd in.......
今年多人比學校選學生呀!
不過我會扣門,再試一試! ...

舊年認識既B1全部有2nd in,B2全部無,所以我唔相信B3有可能。另外,印象中港同無華仁、SJC之類既學校咁睇特異功能。

mcl203 發表於 17-1-20 18:09
但事實我小朋友間小學有推介有風險既學生考港同,亦有考入,仲唔止一個考到~~~

...

前幾年B2中游都有可能,近年一年比一年難。

ma記 發表於 17-1-20 22:46
回覆 王家爸爸 的帖子

那可能我囡已跌出B1尾行列,在B2啦⋯⋯那真的要考好呈3, 希望可以升到B1, 再扣門。

真係要加油,考好呈三,上返去B1,大抽獎都好好多。

mcl203 發表於 17-1-22 19:06
其實我係#14係回B2C-B3既~~~

咪係,直資有好多種考慮點去評核學生,唔明點解咁多網友用自己既認知 ...
不過大部分學校叩門階段位都係唔會多,所以我估多數都係主要睇成績。

mcl203 發表於 17-1-23 09:47
我係見樓主#3, 我理解樓主已改為有或無,並非局限於叩門。叩門階段我識人少,若只問叩門機會,我都唔會答~~ ...
三年前或者更早,比較弱(我估未必係B3,可能B2中、下游)既學生都仲有啲機會。
我細仔升中嗰年,已經識得有B2生入唔到,今年好似話有成九百人申請,更加唔容易。

mcl203 發表於 17-1-23 12:47
樓主係問往績有無發生過嘛。

是旦啦,我收回我見到既分享~~~
始終升中人數上升,競爭大咗,今年情況會好唔同。

mcl203 發表於 17-1-24 12:34
3A生抽到Band 1...理論上3C生同樣有機會派到
唔知直資可否享有相同幸運呢 ~~~
講得啱,3A同3C,理論上無差別,ABC只係坊間既分法。

little_yolky 發表於 17-1-24 12:39
如果B3生入到B1校, 即係讓區B1位極充裕, B2都入晒, 又或者部份B1/B2生為咗保住頭3派位選校太保守, 所以派晒 ...
B3生可以入到B1校既勵志故事,雖然動聽,但係要再續故事一啲都唔容易。

little_yolky 發表於 17-1-24 15:14
始終, 公主同王子結婚之後, 過住幸福快樂既生活都係呃人既, 响埋一齊之後, 仲有大把嘢要適應。 ...

美麗動人既Belle同隻野獸結婚,之後隻野獸因為Belle既眼淚而變返小鮮肉王子,可能其實Belle一早睇到隻野獸既潛力,知道佢係隻優質股。隔離有另一隻真野獸,見到隻野獸返生之後變成小鮮肉,都想試試,你話Belle既眼淚對隻真野獸有無效?

little_yolky 發表於 17-1-24 15:14
始終, 公主同王子結婚之後, 過住幸福快樂既生活都係呃人既, 响埋一齊之後, 仲有大把嘢要適應。 ...
啲人淨係睇到佢哋幸福快樂咁生活,唔知道佢哋為咗互相適應既付出。

little_yolky  互相付出後仍未能適應而分手既亦大有人在。  發表於 17-1-24 16:01

mcl203 發表於 17-1-25 10:46
咁若唔睇成績表住,你解釋既直資面試內容,似乎仲未區分到B1和B3學生既分別喎~~~

...
我估讀下文章,問下問題(其實係唔用筆既閱讀理解),面試老師已經大約知道學生既水平,分到學生既語文能力。俾一、兩條數,睇個學生點approach個問題,已經知道,分到學生既邏輯思考能力。所以加埋,唔駛睇成績表都應該分到學生既BANDING。

judy 發表於 17-1-25 10:25
其實,band2生最難填表,band3生反而無所謂,第一志願填band1又有咩所謂。

小六生,讀得六年書仔,咁快 ...
最難係B1C、B2A之間既,因為如果選校策略錯,有啲B1、B2位少既區,隨時派咗去B3學校。

judy 發表於 17-1-25 10:25
其實,band2生最難填表,band3生反而無所謂,第一志願填band1又有咩所謂。

小六生,讀得六年書仔,咁快 ...
雖然話有六年可以追,但係現實係真係好難追,有幾多個B3生係可以追上去(唔係話無,係唔多)。其實原因唔係B3生笨,好多時係因為其他原因,例如佢哋比較難長時間集中精神、無咁俾心機(唔係唔想,係做唔到)、貪玩等。個個人既問題唔同。解決方法只有一個,針對每個人既獨特問題,重點解決。

little_yolky 發表於 17-1-25 15:26
會的。

如果你係一名死黑仔B1生, 只填滿晒B1學校, 而好肯定全港18區都無一區係有30間B1學校的, 所以, 如果 ...
B1C同B2A其實只係一線之差,如果邊緣人既家長唔接受現實,當B1生填,又係喺B3位多既區(例如官塘、離島、元朗),真係好大機會去咗B3。

little_yolky  邊緣人真係只可以搏一間B1,B1位唔夠既區可能真係直接乙一填B2穩陣D。  發表於 17-1-25 15:55

little_yolky 發表於 17-1-25 15:36
即係, 呢個世界有幾多凱特皇妃................
想重演童話故事,首先需要有個高薪厚職既老豆同,同埋有能力做生意致富既媽媽,然後仲要讀到知名寄宿學校,同埋入到皇室成員鍾意讀既大學。

little_yolky 發表於 17-1-25 16:21
B3生要考直資學校是多麼的難。你小為香港的直資banding區分唔明顯? 再明顯不過了, 比官津更明顯, 因為他們 ...
其實直資banding區分唔明顯又係另一個經常發生既誤會。原因係啲人揸住舊資料,唔知道情況有變,例如學校已經升咗LEVEL。

little_yolky 發表於 17-1-25 17:20
其實間間學校都有banding, banding即係level, 學校集中水平接近既同學仔教, 咁會效果好好多。所以, 話港同 ...
我估係年代唔同,B3我唔知道,但係四、五年前,的確有聽過B2C左右入咗。我估當時港同係B2,收B2生好正常。但係前年學校DSE成績已經係大約B1C水平,所以難咗,有啲B2A生都入唔到。到咗舊年,因為15年出咗狀元,唔係B1既話,應該機會更細。今年申請人數更多,情況當然又唔同。

mcl203 發表於 17-1-27 10:37
剛剛有網友分享咗港同面試模式,果然仲係以往得知既模式。須知中學係面試前係未有學生banding, 一經面試就 ...
我都估到你講緊4-5年前,嗰陣人哋係B2,有收啲唔差既B3唔出其。
現在人哋已係B1學校,而且出過狀元,唔好話B3生,B2生機會都微。

不過都係嗰句,直資又無限制申請幾多間,50蚊買個機會都係值得既。
‹ 上一主題|下一主題