用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區選校
樓主: lithian214
go

東區選校   [複製鏈接]

聖馬可 > 婦女會 > 民生

ILoveCinderella 發表於 17-6-18 21:19
婦女會 > 聖馬可 > 民生
婦女會既DSE成績比聖馬可差,課外活動表現亦不比聖馬可好。

afternoontea372 發表於 17-6-19 16:37
以4* DSE成績比較,婦女會去年已經落後於民生。
如果比較三年整體表現,婦女會仍然好過民生。

afternoontea372 發表於 17-6-20 13:00
一年嘅成績當然唔可以作準,但民生由band 2升上band 1、由中中轉英中,第一年以全英中考DSE,有咁嘅成績, ...
我反而覺得筲箕灣既龍頭一直係聖馬可,只係近呢十年中文變得重要咗,中婦、民生先可以趕上。

小草地 發表於 17-6-20 13:04
就好似以前出名的金文泰, 現在是B2A生的恩物
中文重要咗,金文泰應該有機會翻生。

小草地 發表於 17-6-20 14:31
但家長們是偏向選英中, 除非金文泰轉英中, 可則都好難收回失地了.
...
殖民地時代都無轉英中,現在更加唔會轉。

小草地 發表於 17-6-25 06:54
張記系傳統名校,中婦系地區名校。共通點校舍較細。當然知名度和成績都是張記優勝。 ...
兩間其實都係地區名校,傳統名校係指當年政府 Grant Code 裡面既22間歷史悠久既學校。

小草地    發表於 17-6-30 09:37

mcl203 發表於 17-6-29 23:02
張記應比較多人歸類為地區名校~
Their money is not old enough

mymelody0701 發表於 17-6-30 00:16
邊22間?
香港傳統名校:
聖保羅男女中學、聖保羅書院、拔萃女書院、拔萃男書院、聖保祿中學、聖保祿學校、協恩中學、瑪利諾修院學校、瑪利曼中學、聖若瑟書院、喇沙書院、香港華仁書院、九龍華仁書院、英華女學校、英華書院、嘉諾撒聖心書院、嘉諾撒聖瑪利書院、嘉諾撒聖方濟各書院、聖士提反女子中學、聖嘉勒女書院、聖馬可中學、循道中學

os_ecu 發表於 17-6-30 10:29
總有人會 old school 啲, 你講嗰啲有人會歸入 "新晉" 名校
「新晉」名校同老店(包括傳統名校同傳統名官校)唔同既地方主要有兩方面:
1。老店唔係淨係讀書,呢樣野同大部分「新晉」名校好唔同。出咗來社會,成功既機會大好多,睇下行政長官大部分都係老店所出,即使係老店既學渣亦都無咁渣,原因係學校俾佢哋既唔係只有成績,仲有好多其他野,例如,點樣組織活動,點樣自己處理問題等。
2。兄弟(姊妹)情,曾俊華參選前拜訪母校、林鄭當選之後好快就去拜訪母校、高錕得諾貝爾獎之後都係拜訪母校。

mcl203 發表於 17-6-30 11:31
地區和傳統,似乎唔係用黎比拼成績~~~
同「myopia of marketing」相似,好多父母都係有「myopia of parenting」問題。好多老闆只係睇到眼前既野,睇唔到公司長遠既市場發展。

mcl203 發表於 17-6-30 11:35
傳統學校,仲有唔少家長停留係想當年既年代,返學就専心讀書啦既思維 ~~~
...

損失咗讀老店既樂趣。。。

hkpapa852 發表於 17-6-30 12:11
Grant Code學校其實只係指最早期由政府資助既教會學校, 因為香港最早期係由教會開始辦學.
而呢一批資助學校 ...
九龍民生我唔敢講,不過前面嗰幾間都係老店。

KK07 發表於 17-6-30 15:02
頗同意你嘅分柝。我女係22間傳統名校其中的一間畢業,讀緊大學,我問過佢覺得同學中,傳統名校畢業的學生其 ...
老店一般都比較開放,所以啲學生敢挑戰老師既權勢。我最欣賞港華既師生辯論,唔知道仲有無。

optman88 發表於 17-6-30 16:00
每年一次~
啲辯題係唔係仲係咁controversy?

optman88 發表於 17-6-30 20:58
今年係 港華比學生討論港獨 ,校方係正方
一樣咁具爭議性既辯題。 正方、反方係學校定,還是抽籤? 如果係學校定,又真係幾政治正確。
‹ 上一主題|下一主題