用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-10-6 10:54
白菜 == "小白菜"乎?
之前去小白菜既 fun day,有啲又靚又醒既女仔係攤位到向參觀者解釋啲科學原理,但係啲男仔只係離遠聽,都唔敢埋同佢哋去傾偈。

hkpapa852 發表於 17-10-6 11:01
不過我又未見過"進擊的小白菜"
小白菜校規比較嚴,所有啲女仔比較斯文。

jessimm 發表於 17-10-6 11:14
個帖叫 (幫朋友"個女"問) Co-Ed/QC/喇沙?
時光倒流A-Level時。

mcl203 發表於 17-10-6 11:51
講得咁勇,呢度有用家㗎~~~
呢度有用家既機會應該唔大,啲小朋友邊得閒係度吹水。反應家長可能有。

mcl203 發表於 17-10-6 12:10
係唔少情況下,用家似乎係家長噃,若不,一見校名無須咁痛心~
家長以為自己返緊學,超級直昇機?

mcl203 發表於 17-10-6 12:19
無真英喇福黃協,無事瓜~~~
只係個別家長係咁,大部分都係正常既。

jessimm 發表於 17-10-6 12:33
講得天后農夫多, 係時候講番MCS國舅....喇咋
講嚟聽下,反正都係吹下水。

mcl203 發表於 17-10-6 12:38

我早兩日先問吓我家話事人,可否係我3日整10圍8圍,無既1兩 ...
其實唔可以睇整到幾多圍既,以華仁為例,如果當年權權去認祖歸宗,大家都係華仁仔,老闆都去,你點會唔去?每間學校情況唔同,唔可以用單一指標。

jessimm 發表於 17-10-6 12:45
MCS , DB 一齊後生仔傾下計
以前MCS既女仔比較鍾意DBS、LSC啲男仔,現在係唔係真係唔知道。

mcl203 發表於 17-10-6 13:04
我只關心,我既愛心度只係义旦飯啫~~~
我哋當年食芙蓉蛋飯多啲。

Hellomimi112 發表於 17-10-6 13:06
我同事話佢D女話最正係DBS仔,又靚仔又醒目又有型……balabala…(不代表本人立場)

我仔係天后男校用家, ...
我鍾意天后薯仔男校,但係小朋友唔太鍾意,所以當年只係揀咗港島最貪玩嗰間。

小曳人 發表於 17-10-6 13:00
係,而且LSPS 無鼓勵同學參賽,只"派"少部份學生參與,甚至係有部份比賽因為無人知,所以得個別同學參與... ...
唔知道係天主教學校定係喇沙會學校既特點,老師都唔太主動鼓勵同學參加比賽,叻既好多時都唔去,反而啲中上游既會去,所以反而唔多得獎。

jessimm 發表於 17-10-6 13:18
一間玩起校長, 一間玩起校監. 實力相當
小丸子vs.坡佬

小曳人 發表於 17-10-6 13:23
係,叻嗰幾個都忙,亦唔再限攞獎,唔係學校叫到都唔會去
所以,如果學校派隊出嘅比賽,通常成績都好好
其實你哋已經好啲,我哋好似資優學院既初中科學奧林匹克,只係幾小時既訓練就去比賽。如果好似其他學校咁,多啲訓練,其實應該會好好多。

jessimm 發表於 17-10-6 13:34
令我回想起有人提過LSC球友射波去碧華花園好準, 因為那裏多同學住.
LSC打爛玻璃,SJC射上天橋,所以都加固、加高咗圍欄。

jessimm 發表於 17-10-6 14:06
九華仔終於站起來, 保持發展中的優勢, 加上既有的底氣, 一帶一路的機遇, 再次強起來. ...
除咗LSC、SJC,其實我都睇好華仁,只要有個唔差既方丈,站起來係遲早既事。  

Soundervolt    發表於 17-10-6 15:23

Soundervolt 發表於 17-10-6 14:20
所以好多男校近橾場低層房間窗口都裝上鐵枝。
仲要係粗鐵枝

retriever 發表於 17-10-6 14:56
所以話, "真 . 男校", 課室都好似監獄咁, 窗口有鐵枝.
一係就好似QC咁,改踢西瓜波。  

晴晴小B 發表於 17-10-6 15:18
其實只要係B1校,都唔會太包容。

喇沙書院應該算係最包容個批學校,所以唔好咁快下決定呀,了解多啲先
其實同係唔係B1校無太大關係,係 LSC、DBS、SJC、WYHK、WYK、SPC 呢幾間既傳統比較開放。 不過近年 WYHK 同 SPC 都嚴咗啲。

RunningPig 發表於 17-10-6 21:10
根據我剛畢業的親戚所講,SPCC 的平均成績比其他的名校好,主因是收生的選擇。即使你的運動或音樂幾勁,成 ...
直資既優勢
‹ 上一主題|下一主題