用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Jovywong824
go

SJC   [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 18-1-11 20:32
曾經聽聞過考尾20的TSL學生,放榜日問老師可唔可以去叩喇沙
講真,叩喇沙或者SJC唔係無可能,只要係B1學生,去考筆試,得就得,唔得無損失。

bb623623 發表於 18-1-13 11:05
王家爸爸, 請問你知唔知道SJC自行interview時, 如收會唔會有暗示?? 因為揀得SJC都係叻仔, 好多時DBS, SPC都 ...
未聽過有暗示,其實一直都懷疑啲話見完一線名校之後有暗示既小朋友,其實係因為人地客氣咁話希望開學見到你,小朋友就當真。

silvia_ng 發表於 18-1-13 13:32
尾20唔會係band one啦。。。去到呢啲情況仲唔腳踏實地認真為個仔諗,浪費叩門階段既寶貴時間去攪笑,呢啲 ...
尾20係B1既機會唔大,不過其實試下無壞,反正叩門可以叩無限間。

Hellomimi112 發表於 18-1-13 14:58
其實QC低form已經有不少8级或演奏级樂手,甚至玩兩種樂器同樣有7、8级的高手,反而運動人真的不多。
...
其實間間B1都一樣,所以成日叫啲家長唔好對學術以外既野有太大期望。

BallBallMaMa 發表於 18-1-13 15:41

SJC 叩門全部有筆試,喇沙要揀人,得4X人有得筆試,尾 ...
其實唔係B1,無嘜可能考到。如果係B1,最好兩間一齊叩。

lingling787 發表於 18-4-3 15:17
請問是哪年度呢?
除非自行已經入咗,否則乙7當然無可能,原因係灣仔區男仔可能揀既B1學校根本無7間咁多,所以一定係入咗前面揀咗既B2學校。

mcl203 發表於 18-4-4 21:19

咪係,QC,SKHTSK,WYHK, RC,KC 和 SJC,可能係刻意唔想講 ...
講得啱,套票6+1,如果是但一間B1放第七,即係前面要放間B2,所以基本上任何年份都必入間B2。其實灣仔區,RC、TSK一直以來都係必入既(即使舊年多咗唔少學生都係B1學生必入)。

mcl203 發表於 18-4-4 23:06
只可以估,佢隨機號碼超差,運氣又差,係佢果年近乎B1入梗既shktsk都一早俾人搶晒,條乙6保險線tkp都俾班B ...
以後人再多啲就唔知道。近呢五、六年都識啲B2仔去TSK同RC,所以應該唔會啦。

小鹿揀學校 發表於 18-4-4 23:21
一時瞌眼瞓,填左 BPS/TL/YWGS 係前列,咁乙7咪中SJC 囉,有幾奇?
一時瞌眼瞓,填左SJC喺乙一,以為填咗BPS/TL/YWGS既可能性會高啲。

mcl203 發表於 18-4-4 23:28
可能派左BPS了~~~
太好了!

‹ 上一主題|下一主題