用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生
樓主: 豬大媽
go

中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-1-10 13:05

就係想知有邊幾間中西區官津小B1男生有30-40%既自行離場率嘛 ...
不如你講下有邊幾間官津小,你可以確定(注意係確定)B1男生無30-40%既自行離場率?

mcl203 發表於 18-1-10 13:11
有懷疑如何可以去確定?咪玩我好噃~~~
我既意思係大家都係估計

不過中西區唔少學校既B1比率被高估,並且高估咗唔少。所以B1男仔既競爭情況同大家既想像可能好唔同。

mcl203 發表於 18-1-10 13:25
但係30-40%B1生自行離場率你估出黎嘛,呢個似乎係唔少小學都係好靚仔既百分率~~~

但但都係估既~~~: ...
除非可以入到EDB既DATABASE睇,如果唔係都係估。

mannewliv 發表於 18-1-10 16:24
其實彼得仔一般都係KC先,SLS放後,舊年KC收少咗,SLS多咗,會唔會只係隨機號碼差而已?並無跡象顯示聖彼 ...
隨機號碼差只會影響個別同學,同一學校一定有人差,有人好,但係每年整體比較應該無唔同。

mannewliv 發表於 18-1-10 17:47
大抽獎睇運氣,唔排除呢班入SLS嘅都係唔好彩嘅B1仔,若果佢哋好彩全部入晒KC,成個PICTURE會好唔同。又或 ...
單獨睇一個人,有可以,但係一間學校睇,大抽獎既運氣影響既機會率好低。

artroboy 發表於 18-1-10 17:53
還可以計入KC 人數有冇少,因為佢地係KC 大客。特別自行果輪之前應該都比同區學生多d。 ...
港島區既聖公會學校其實好容易分析,先睇有幾多個入SPCC,再睇其他野。

hkpapa852 發表於 18-1-10 18:03
EDB只會理會: 區內中一學位是否足夠

只要學位足夠, 話之佢係B3位多過B1位
可能聖士提反堂開三班既機會大啲。

artroboy 發表於 18-1-10 18:03
SPCC 好似喜歡收東區果間多d,同埋SP 好似長期少人㨂直資,舊年可以1st interview 去你like 果間同教會直資 ...
彼得仔以前(上午校)年年都有2個入SPCC,比例相當高;之後人多咗,反而得一個;今年好似無人入,所以情況好明顯。

hkpapa852 發表於 18-1-10 18:06
慈幼會既辦學方式唔改, 唔係咁易可以提升成績
我估慈幼會未必會改辦學方式,教導小朋友「活出快樂的人生」,先係佢哋既重點。

MOSESCHIM 發表於 18-1-11 10:56
請問你意思是指很多小學高估了band 1 的男生比率?? tks
因為校長有確實資料,所以小學唔會高估咗 band 1 比率。問題係小學有意無意間可能會唔導家長高估自己小朋友既 banding。以前B1位過剩,高估係兩贏;現在升中學生多咗,未必再行得通。

artroboy 發表於 18-1-11 11:25
成日聽話band 1生唔收,band 1頭都入唔到⋯⋯⋯,我一直覺得有誤差。其實一間學校每年可以有幾多有神校、名 ...
B1位唔足夠既區都有機會太進取又唔好彩既band 1頭學生入B2學校。
‹ 上一主題|下一主題