用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中叩門順序
樓主: kin818kin
go

升中叩門順序 [複製鏈接]

kin818kin 發表於 19-7-2 16:13
正安排升中叩門順例,請各位比意見。

學校:福中/基祟/顏寶鈴/李國寶/培基/循道/聖羅撤
有無睇學校年報?

kin818kin 發表於 19-7-2 17:43
無睇﹗等得入去望望先。
值得花時間自己去睇睇,因為好多野有主觀成份,其他人好難幫忙。

goodboy1 發表於 19-7-3 12:11
上晝收完,下晝就waiting,乜叩門係先到先得咩?
有啲學校,例如 KC,講明「若本校中一學額已滿,將暫停有關申請的程序。」

kin818kin 發表於 19-7-3 12:29
其實佢地咁快截龍,唔怕留左位的學生唔去讀咩
講真好多學校都係得三幾個鐘時間接受申請,例如 SJC,講明只可以係 10 July, 2019 (Wednesday) between 9:00 a.m. and 12:00 noon 接受申請。我估 KC 競賽情況應該都類似。

goodboy1 發表於 19-7-4 11:35
分上下兩場,照計對家長和學校都係好事嘛!
其實港島區男校,真係分幾場,時間上無衝突,7月9號9點先去SPC,搞掂咗立即行去KC,7月10號9點去SJC。

中西區男校叩門:

SPC:開始接受報名時間:2019 年 7 月 9 日上午 9 時。
遞交申請文件時請依以下次序排列:
1. 申請表
2. 小學六年級年終期考成績表(正、副本)
3. 校長推薦信(倘有,正、副本)
4. 課外活動/獎項(倘有,正、副本)
5. 身份證/出世紙(正、副本)
6. 連郵票(HK$2)及地址的信封一個

KC:接受報名時間:七月九日、十日,9點到4點半
提交文件: 申請人遞交申請表時須出示香港身份証(倘非本港出生人士,須出示有效居港文件及呈交副本) 。
另必須連同以下文件影印本一併交回(請帶備正本以便核實)
- 小四、小五、小六成績表
- 入學註冊証(如適用)
- 傑出才能証明、奬狀及其他有關文件 ( 如申請人曾申請本校中一自行分配學位,只須補交新文件副本。)
面見日期: 本校將選取合符本校要求的申請人於七月十二日 (星期五) 上午或下午進行面見。

SJC:接受報名時間:10 July, 2019 (Wednesday) between 9:00 a.m. and 12:00 noon in person.
Applicants please submit the followings in person:
(a) A completed application form (can be downloaded through the school website)
(b) Copies of P.5 and P.6 school report cards
(c) A copy of EDB SSPA Result Slip
(d) A copy of the student’s Hong Kong Identity Card
(e) Other supporting documents
(f) Entrance Examination Fee of HK$50 in cash (non-refundable)
Entrance Examination: 12 July, 2019 (Friday)

goodboy1 發表於 19-7-5 17:15
睇過學校D叩門需知,好幾間都係9號收表(全日),10號或之後再進行面試或筆試。就好似你所講兩間SPC同KGS, ...
9號一早去 SPC,再去 KC,最後過海去LSC,10號一早去 SJC,叩四間應該無問題。

JTBGX 發表於 19-7-5 17:35
呢四間都係揀人面試/筆試嗎?
報名需要學生親身去嗎?
反而需要諗下,點解唔同小朋友親身去?

JTBGX 發表於 19-7-5 17:35
呢四間都係揀人面試/筆試嗎?
報名需要學生親身去嗎?
LSC、SJC等筆試通知,KC等面試通知,SPC應該係即時面試。

chelsea_ying 發表於 19-7-6 00:57
王家爸爸,你們當年摞完派彩後,有無去叩吓再博吓?
我無再叩門,不過當年都係準備咗叩LSC、SJC、KC、SPC呢四間既文件,幸運地唔需要用。

chelsea_ying 發表於 19-7-6 11:15
晤博QC?
QC 既中文比呢四間好,英文比呢四間差,所以怕去咗 QC 之後英文學唔到野,中文追唔上,兩頭唔到岸。

JTBGX 發表於 19-7-6 11:43
未雨绸缪   

小朋友只得一個,無分身,家長可以分開去報名取表
老實講,如果係咁就係策略錯誤,唔知道自己想要嘜,最終用賭博既心態揀學校。
‹ 上一主題|下一主題