用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 雞頭定鳳尾選擇...
樓主: jason1977
go

雞頭定鳳尾選擇... [複製鏈接]

其實更重要既係睇小朋友性格,先了解小朋友係自動自覺定係比較Hea,前者先至適合自由度比較高既學校(例如SJC、華仁)。
另外要睇小朋友面對競爭既心態,係遇強越強定係易被打沉。前者B1中讀B1A都無問題,後者B1中最好讀B1C。

Yanamami 發表於 16-6-27 07:40
完全明白亦知例子不少。中学讀書方法有别於小学,小学比較直接简单,所以小学掂唔代表中学也掂係合理想法… ...
我覺得反而問題係家長無留意小朋友心理差異,有啲小朋友係中游小學名列前茅,習慣咗呢種感覺,亦好享受呢種感覺。如果中學讀B1A,由名列前茅變中游,習慣咗既榮耀感無咗,呢種感覺帶來既享受無咗,小朋友會有放棄心態。

Yanamami 發表於 16-6-27 08:55
所以我提到要注意就讀小学实力、学生性格及能力,以及洋葱頭mami所說的学习态度,同埋小学成績是否父母功勞 ...
係唔係谷出嚟真係好重要,見啲靠谷入SJC、LSC、兩間華仁、DBS既朋友仔都係好似局長個名咁。

IloveJJ 發表於 16-6-27 09:50
咁點先為之谷出來呢?家長自己通常好少覺得自己谷緊喎!
以數學為例,有兩種方法可以(相對地)攞到好成績:明白概念,知道點解要咁做;熟習出題模式,唔一定知點解,但係因為做得多,見到題目自動識做。
如果唔係先理解,後熟習,而只係死做爛做,咁就叫谷。

hkpapa852 發表於 16-6-27 09:44
一早為孩子定下一個合理目標, 佢就會多咗一份推動力.

以為入到一間競爭無咁激烈既學校可以雞頭, 但無咗推 ...
唔可以太Hea。如果小朋友覺得Hea讀都OK,就好可能越来越Hea。

小時了了 發表於 16-6-27 13:11
對您港島區比較遠, 安柱有註校作家教中文寫作, 我估安柱文科資源好啲
原來赤柱聖士提反、曾肇添、順利天主教、屯天等都有駐校作家。

IloveJJ 發表於 16-6-27 15:07
赤柱聖士提反係我極喜歡既學校,可惜我無你好犀利,你點搵到呢啲資料?

...
無所不知既Google

jason1977 發表於 16-6-28 02:36
唔係吹水,友人說個仔當年分科平均分78.X都入的到頭兩班....
絕對相信,因為見好多傳統名校最高分都係80左右,所以78.x其實係好高分。

mcl203 發表於 16-6-28 09:38
點計平均分先,又x9x6x3x2 乎??
我仔嗰間中、英文係300分滿分;數學、IH、IS係200分滿分;其他有啲係100分滿分,有啲係50分滿分。

mcl203 發表於 16-6-28 09:43
落成績表咪好精彩,分數爭幾條街
幾個月前影低咗啲中四分數,見中文全級第三都係194(即係唔夠65分)、英文全級第三都係239(即係唔夠80分),其實好多傳統名校都係咁上緊,所以話網友jason1977唔係吹水,78.X都入精英班係好正常既事。

bobbob  中學攞70分以上已經係A啦,有乜出奇  發表於 16-6-28 11:35
mcl203  呢個我都知   發表於 16-6-28 10:04

Daddle 發表於 16-6-28 10:10
樓主以為現令讀law的出路–定比讀商科好嗎?你深入了解過後,就知未必,每一科/系,都只有最鼎尖的少數有很 ...
同意,其實讀Law同做律師已經係兩回事,首先,唔係個個讀Law既都可以做到律師;第二,唔係個個做到律師既都撈得掂。

妹妹頭    發表於 16-6-28 10:51

ANChan59 發表於 16-6-29 10:46
有些學校,最熱門是Phy Chem Econ + M2, 不是全理科!
我大仔都話佢想選呢個組合。

BallBallMaMa 發表於 16-6-29 11:16
依個組合得兩班,咁級7、80就冇份了。
但讀唔到Econ 就冇心機讀,讀得唔好,但又有廿幾三十分。
其實就算俾 ...
睇返啲卷,BAFS 好似容易讀啲,唔知 Phy、Chem、BAFS + M1/M2,或者 Phy、Econ、BAFS + M1/M2,係唔係唔錯既選擇?
‹ 上一主題|下一主題